Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka w domu drewnianym

Mateusz106

Recommended Posts

Na wstępie pragnę się przywitać, mam na imie Mateusz. Zaglądam na forum systematycznie, dzisiaj pierwszy raz zwracam sie o pomoc.

W najbliższym czasie planuję zabudowę kominka narożnego, bryła obudowy prosta z płyt vermsen lub silca.

Czytałem wątki o tego typu zabudowach m.in. forumowicza "jwbrzeziński", jednak wolę zadać o jedno pytanie za dużo niz odwrotnie, jako, że dom jest drewaniany (płaz 65mm).

1. Po pierwsze, czy przez komorę dekompresyjną mogą "przechodzić" rury typu flex? (nieizolowane będą oddawac zapewne dużo ciepła, szczególnie kiedy wyloty na piętrze będą przymknięte) Może dwie rury lepiej zastapić tunelem np. 15cm x 15cm z płyty a rozdzielić juz na piętrze?

2. Czy elastyczny przewód typu flex może dotykać desek i płyty osb przechodząc przez strop? (mam na myśli, czy w momencie kiedy na piętrze zamknę wyloty tych rur, temperatura nie będzie zbyt wysoka dla drewna?)

3. Wklejam zdjęcia : stan obecny, plus minus kształ obudowy, oraz dwie opcje rozprowadzenia powietrza. Któreś z tych dwóch rozwiazań sprawdzi się czy musze dokupić dystrybutor? (dwa wyloty na parterze i dwa na piętrze tuż nad kominkiem, także odległości żadne)

Dziękuję za ew. odpowiedzi.

Pozdrawiam MateuszBez tytułu1.jpgBez tytułu.jpgBez tytułu3.jpgBez tytułu4.jpg

Znalazłem jeszcze podobny temat "kominek w domu drewnianym" gdzie znalazłem część odpowiedzi. Jak juz ktoś zauważył, po haśle drewniany strop wszyscy milkną. Rozumiem, ale może wspólnie coś wymyślimy, kazda informacja cenna.

Chcę spać spokojnie, czy zakończenie obudowy np.70cm od stropu i poprowadzenie DGP przez strop "tunelem" z płyt Silca będzie w pełni bezpiecznym rozwiązaniem?

Pozdrawiam Mateusz

Witam . U mnie w drewnianym domu jest coś w rodzaju pokazanego przez Ciebie tunelu . W tym tunelu idzie izolowana (ocieplona rura ) do turbiny na samo poddasze a następnie do pomieszczeń na poddaszu . Nie mam komory dekompresyjnej ale między sufitem drewnianym a "dachem kominka " mam ok 30 cm przerwy . Ten dach kominka jest z płyty krzemianowo ....coś tam . Temperatury tam są ok 35 st. więc tragedii nie ma . U mnie jest niżej wejście do komina niż u Ciebie co pewnie też ma wpływ na temperaturę pod sufitem .http://i40.tinypic.com/beu2v9.jpg Pozdrawiam Edytowane przez butynski

Dziękuję za odzew.

Faktycznie, wejście do komina musi być niżej, nawet kratka do wylotu powietrza jest niżej (nie widoczna na zdjęciu), to nie jest problem.

Rozumiem, że zakończenie obudowy poniżej sufitu będzie najlepszym wyjściem w tym przypadku. Czy ktoś zna inne rozwiązanie?

Gdyby ktoś znajacy sie na rzeczy mógł podpowiedzieć czy konieczny będzie dystrybutor? Może rozwiazanie z podziałem "sufitu" płytami będzie skuteczne?(widoczne na powyższych zdjęciach).

Dziękuję

Jeszcze pytanie : jaka jest bezpieczna odległość pomiędzy rurą dymową a rurami thermoflex?

Edytowane przez Mateusz106