bew2 14.08.2021 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Zabrałem się za układanie. Docinanie bardzo żmudne, staram się żeby szpara nie przekraczała 3mm i była równoległa do kosza. Jednak czasowo masakra - 3 warstwy kosza (lewa i prawa strona na wysokość 3 łat) na 6 godzin pracy Robię to pierwszy raz i dla siebie więc spoko, ale docinam z zapasem, mierzę, poprawiam, mierzę itp. Nie tnę na dachu, tylko na balkonie. Widziałem na tym filmie, który już jest niedostępny, że do odmierzania Dekarz używał prostokątnej blaszki. Kładł ją wzdłuż kosza i rysował linię cięcia na dachówce z drugiego rzędu licząc od kosza. Po docięciu dachówka ta pasowała idealnie w samym koszu (1 rzędzie). Niestety u mnie dociąłem taką blaszkę, ale pasuje ona tylko do rzędu wierzchniego, dolny rząd wychodzi o 5mm za krótki po docięciu. Na filmie kryto w łuskę, przy koronce zapewne jest trudniej. Próbowałem też ciąć do kątomierza, ale znów dolny rząd powinienem docinać pod kątem 37 stopni, a górny 39-40. Dziwi mnie to trochę, ale szkoda mi czasu na dumanie i tak rzeźbię pomału Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez bew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bew2 05.09.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Witam ponownie, Udało się ułożyć 2 kosze symetryczne, efekt wart jest pracy Dziękuję za pomoc i chętnie kiedyś wrzucę zdjecie jak to końcu będzie działać. Teraz walcze z koszem niesymetrycznym, tj różny spadek połaci 40 i 37 st. Łaty na połaci 37 mają nieco wiekszy rozstaw aby rzędy poziome dachówek się zgadzały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts