Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokosc blachy w koszu

brylekpl

Recommended Posts

Zabrałem się za układanie. Docinanie bardzo żmudne, staram się żeby szpara nie przekraczała 3mm i była równoległa do kosza.

Jednak czasowo masakra - 3 warstwy kosza (lewa i prawa strona na wysokość 3 łat) na 6 godzin pracy :)

Robię to pierwszy raz i dla siebie więc spoko, ale docinam z zapasem, mierzę, poprawiam, mierzę itp. Nie tnę na dachu, tylko na balkonie.

Widziałem na tym filmie, który już jest niedostępny, że do odmierzania Dekarz używał prostokątnej blaszki.

Kładł ją wzdłuż kosza i rysował linię cięcia na dachówce z drugiego rzędu licząc od kosza. Po docięciu dachówka ta pasowała idealnie w samym koszu (1 rzędzie).

Niestety u mnie dociąłem taką blaszkę, ale pasuje ona tylko do rzędu wierzchniego, dolny rząd wychodzi o 5mm za krótki po docięciu.

Na filmie kryto w łuskę, przy koronce zapewne jest trudniej.

Próbowałem też ciąć do kątomierza, ale znów dolny rząd powinienem docinać pod kątem 37 stopni, a górny 39-40.

Dziwi mnie to trochę, ale szkoda mi czasu na dumanie i tak rzeźbię pomału :)

Edytowane przez bew2

• 4 weeks później...

Witam ponownie,

Udało się ułożyć 2 kosze symetryczne, efekt wart jest pracy ;)

Dziękuję za pomoc i chętnie kiedyś wrzucę zdjecie jak to końcu będzie działać.

Teraz walcze z koszem niesymetrycznym, tj różny spadek połaci 40 i 37 st.

Łaty na połaci 37 mają nieco wiekszy rozstaw aby rzędy poziome dachówek się zgadzały.

Pozdrawiam