Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ściany kolankowej.Prośba o pilną odpowiedź !!!!

kretuu

Recommended Posts

Witam Panowie

Mam pewien problem z ekipą od ocieplenia poddasza.

Problem wygląda następująco.

W jaki sposób ocieplić ścianę kolankową około 150 cm wysokości i ściany poddasza. Fachowcy proponują a właściwie już zaczęli działać i choć nie jestem fachowcem wydaje mi się że coś jest nie tak.

Dach - blachodachówka +membrama + 30 cm wełny .

Ściana kolankowa wykonana z 1,5 pustaka żużlowego , od zewnątrz ocieplona styropianem 10 cm.+ elewacja - Propozycja fachowców - przykręcenie profilów na esach do ściany + na odległość 15 cm. W środek wełna 15 cm.(wełna przylega do ściany) . Na to folia i płyty gk . Czy nie będzie się wykraplała woda na pustaku (punkt rosy) . Czy to metoda jest zgodna ze sztuką budowlaną . Dodam jeszcze że w domu będzie zamontowana rekuperacja , i czy jej montaż jest na korzyść tego rodzaju ocieplenia.

Bardzo przepraszam bo być może nie wyraziłem się zbyt jasno o co mi chodzi ale tak jak pisałem nie znam się na budowlance. Jeśli coś nie dopisałem to bardzo proszę pytać postaram się odpisać jak najszybciej.

Proszę o pilną odpowiedz bo wstrzymałem robotę fachowcom. :wtf:

Pozdrawiam

Skoro cała elewacja jest ocieplona styropianem 10 cm, to dlaczego zakładasz, że tylko na poddaszu będzie mało komfortowo i ściana będzie zimna? Moim zdaniem, to co chcesz zrobić jest zupełnie zbędną rzeczą. Jeżeli już się upierasz nad tym rozwiązaniem, to zadbaj o odpowiednią wentylację na poddaszu i dopilnuj dokładnie wykonanej paroizolacji.

To może zacznę od początku .

Dom jest stary . 3 late temu zafundowałem sobie remont

Zrzuciłem wszystko do nadproży okiennych ułożyłem terive jako strop (był drewniany z tzw powałą) , no i podciągnąłem sobie górę . Dach jętki na wysokości 1,80 m . Parter domu ściana z cegły czerwonej o grubości około 50 cm a od stropu właśnie te 1,5 pustaka . Ocieplenie zewnętrzne 10cm styropianu. Różnica w grubości ściany między parterem a poddaszem około 20 cm. Stąd ta moja obawa o to ciepło bo na parterze mam zimne ściany. :confused:

Jeżeli chcesz komfortu latem i zimą to nie zmniejszaj bezwładności budynku tylko izoluj się od zewnątrz , styropian nie 10 cm tylko 25 cm na ścianach zewnętrznych + 35 cm wełny w konstrukcji dachu .

Właśnie rzecz polega na tym że styropianu mam tylko 10 cm i nie da rady dołożyć. Jestem na etapie ocieplania poddasza i tak jak pisałem w konstrukcji dachu dam 30cm wełny a problem polega na tym jak docieplić ściany i ściany kolankowe

Przedstawiłem co proponują mi "fachowcy " i mam pewne wątpliwości czy to jest zgodne ze sztuką budowlaną. I w tej materii prosiłbym o sugestie.

Może są tu ludzie którzy borykali z takim problemem.

Właśnie rzecz polega na tym że styropianu mam tylko 10 cm i nie da rady dołożyć. Jestem na etapie ocieplania poddasza i tak jak pisałem w konstrukcji dachu dam 30cm wełny a problem polega na tym jak docieplić ściany i ściany kolankowe

Przedstawiłem co proponują mi "fachowcy " i mam pewne wątpliwości czy to jest zgodne ze sztuką budowlaną. I w tej materii prosiłbym o sugestie.

Może są tu ludzie którzy borykali z takim problemem.

Więc powinno tak pozostać do następnej termomodernizacji jak ceny energii zmuszą do dalszej inwestycji w budynek ,izolowanie ścian kolankowych od środka nie przyniesie korzyści, tylko dodatkowe wydatki ,a połączenie ich ze ścianą parteru i stropem i tak spowoduje ucieczkę ciepła na zewnątrz budynku. .Przynajmniej zimą i latem przydadzą się do utrzymania stałej temperatury pomieszczenia .

Proponuję bardziej zainteresować się izolacją poziomą i pionową przeciwwilgociową tych starych ścian istniejącego budynku .

To budynek podpiwniczony?

Edytowane przez animuss

Więc powinno tak pozostać do następnej termomodernizacji jak ceny energii zmuszą do dalszej inwestycji w budynek ,izolowanie ścian kolankowych od środka nie przyniesie korzyści, tylko dodatkowe wydatki ,a połączenie ich ze ścianą parteru i stropem i tak spowoduje ucieczkę ciepła na zewnątrz budynku. .Przynajmniej zimą i latem przydadzą się do utrzymania stałej temperatury pomieszczenia .

Proponuję bardziej zainteresować się izolacją poziomą i pionową przeciwwilgociową tych starych ścian istniejącego budynku .

To budynek podpiwniczony?

Nie budynek jest bez piwnic. Jeśli chodzi o dom to nie mam w nim wilgoci. Suchy ale zimą mam zimne ściany mimo tych 10 cm styropianu. Czyli mam rozumieć że to zimno przeciąga od gruntu.

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania na poddaszu te 1,5 pustaka żużlowego + steropian na elewacji jest wystarczający?

(A tak szczerze dotykałem ściany na poddaszu i na parterze i muszę przyznać że mimo że poddasze jest jeszcze nie ogrzewane to ściany są tam cieplejsze niż na dole !?!?) Teraz to dopiero jestem w kropce. :bash::bash::bash:

Nic nie piszesz o fundamentach, zatem przypuszczam, że ten temat został pominięty w docieplaniu ?.

Można podejrzewać , że od fundamentów i posadzki, dół się wychładza.

Skoro nie ma wilgoci to szczęśliwie dom stoi w terenie o niskim poziomie wód gruntowych.

Wniosek z tego taki że trzeba tam porządnie grzać, żeby ściany zakumulowały energię cieplną, to i łatwiej będzie utrzymać

ten mur w cieple.

Co do góry, to w całości popieram zdanie kolegów, że obustronne ocieplenie ściany kolankowej to zły pomysł.

Nie praktykuje się obustronnego obkładania ściany izolacją. Co prawda planujesz rekuperację, zatem problem wentylacji będzie rozwiązany

kompleksowo. Ale z kolei zakładanie wełny na ściany, gdy po drugiej stronie jest praktycznie nieprzepuszczający niczego styropian z wyprawką, też się kupy nie trzyma.

Taka kanapka spowoduje że ściana, która teraz jest po dotknięciu cieplejsza od dolnej części muru, stanie się w mroźne dni całkiem zimna, chociaż Ty nie poczujesz tego, bo będzie zakryta ociepleniem. Może to i nie ma znaczenia, ale skoro tam jest pustak żużlowy ( dlaczego w tych czasach taki materiał ? ), to moim zdaniem lepiej będzie, aby nie był poddawany zbyt dużym zmianom temperaturowym.

Oczy już mi odmawiają posłuszeństwa, ale jeśli chcesz to pokaże Ci jak zmieni się zakres temperatur i teoretyczny rozkład wilgoci w ścianie jednostronnie i obustronnie obłożonej ociepleniem. Ale to po nocy. Teraz już nie daję rady.

Dobranoc.

Nie budynek jest bez piwnic. Jeśli chodzi o dom to nie mam w nim wilgoci. Suchy ale zimą mam zimne ściany mimo tych 10 cm styropianu. Czyli mam rozumieć że to zimno przeciąga od gruntu.

Czyli idąc twoim tokiem rozumowania na poddaszu te 1,5 pustaka żużlowego + steropian na elewacji jest wystarczający?

(A tak szczerze dotykałem ściany na poddaszu i na parterze i muszę przyznać że mimo że poddasze jest jeszcze nie ogrzewane to ściany są tam cieplejsze niż na dole !?!?) Teraz to dopiero jestem w kropce. :bash::bash::bash:

Najważniejsze że masz te 10 cm styropianu to sporo już i tak ,a ścianami się nie przejmuj ściana z cegły czerwonej o grubości około 50 cm będzie się długo rozgrzewać ale i długo stygnąć .Czy ten styropian ma ciągłość na ścianie zewnętrznej czy są jakieś elementy typu balkon itd.. które nie są zaizolowane a stykają się bezpośrednio ze ścianami budynku .

Możesz napisać jeszcze czy i ewentualnie ile zamontowałeś styropianu poniżej gruntu na zewnątrz budynku poniżej "zera" na ścianach przyziemia aż do fundamentów ?

Witam Panowie

Mam pewien problem z ekipą od ocieplenia poddasza.

Problem wygląda następująco.

W jaki sposób ocieplić ścianę kolankową około 150 cm wysokości i ściany poddasza. Fachowcy proponują a właściwie już zaczęli działać i choć nie jestem fachowcem wydaje mi się że coś jest nie tak.

Dach - blachodachówka +membrama + 30 cm wełny .

Ściana kolankowa wykonana z 1,5 pustaka żużlowego , od zewnątrz ocieplona styropianem 10 cm.+ elewacja - Propozycja fachowców - przykręcenie profilów na esach do ściany + na odległość 15 cm. W środek wełna 15 cm.(wełna przylega do ściany) . Na to folia i płyty gk . Czy nie będzie się wykraplała woda na pustaku (punkt rosy) . Czy to metoda jest zgodna ze sztuką budowlaną . Dodam jeszcze że w domu będzie zamontowana rekuperacja , i czy jej montaż jest na korzyść tego rodzaju ocieplenia.

Bardzo przepraszam bo być może nie wyraziłem się zbyt jasno o co mi chodzi ale tak jak pisałem nie znam się na budowlance. Jeśli coś nie dopisałem to bardzo proszę pytać postaram się odpisać jak najszybciej.

Proszę o pilną odpowiedz bo wstrzymałem robotę fachowcom. :wtf:

Nie jestem fachowcem ale powiem, jak zrobiliśmy u nas.

Dom stary, 100 letni. Poddasze ze ścianką kolankową wysokości może 30 cm. ( nie pamiętam już dokładnie) . Wiadomo było, że nikt wczołgiwać się w takie zakamarki nie będzie więc zrobiliśmy tak: elewacja zewnętrzna 20 cm styropianu i łączy się z wełnianym ociepleniem poddasza. Od wewnątrz ok. 80 cm od ściany kolankowej postawiliśmy drugą ściankę a w przestrzeni między nimi ułożyliśmy rury z wentylacji i całość zasypaliśmy styropianem ( zmielony styropian - takie same kuleczki). Na jednym ze zdjęć w dzienniku jest chyba przedstawiony ten moment.

Co zyskaliśmy? Bardziej ustawne ścianki w pokoju na poddaszu, wyśmienitą izolację :-)) ścianek i samych rur od wentylacji.