raba91 10.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam!Potrzebuje pomocy przy piecu Stąporków Eko Tech 18 kw Carbon. Dom 90m2 wymienione okna, brak ocieplenia.Ustawienia pieca:Temp zadana 65 stopni Chisteryza 2stopnie Cbieg went 5czas pracy podajnika 11sczas przerwy podawania 70stem zał pompy 35 stopni Cczas przerwy podtrzymania 13minOtóż 1 problem polega na tym że piec przez dzień chodzi normalnie, wieczorem lub poźnym wieczorem przechodzi w tryb E1 czyli traci temperatue o 10stopni co za tym idzie przestajae normalnie działać.Drugi problem jest taki że przy takiej temperaturze na piecu grzejniki odkręcone na full sa letnie!!! W zeszłych latach na full nie dało się dotknąć kaloryfera... przy podobnych ustawieniach pieca. Co dziwne w tym roku byly zmienione okna i jest zimniej w domu jak na starych oknach hahahaProsze o jakieś wskazówki i z góry dziękuje za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 10.12.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A jeszcze zapomniałem napisać ze działa to na sterowniku ST 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.12.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po wymianie okien uszczelniłeś dom i brakuje w kotle powietrza. Doprowadź powietrze do kotła z zewnątrz. W dzień często otwieracie drzwi i powietrze automatycznie wpływa do pomieszczeń a wieczorem tego brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam. ST 80 to najprostszy możliwy sterownik, o ile pamiętam E1 to błąd temperatura nie rośnie.Jak przez bodaj 2 godziny w trybie pracy temp. nie wzrośnie o 2 stC sterownik wyłącza piec i wywala ten alarm. To znaczy, że wieczorem jak spada temperatura zewnętrzna i rośnie zapotrzebowanie na ciepło piec się nie wyrabia - należy zwiększyć nadmuch i proporcjonalnie do zmiany siły nadmuchu skrócić czas przerwy podawania i obserwować, czy dochodzi do zadanej. Jeżeli wymieniłeś okno także w kotłowni a nie masz wentylacji nawiewnej, to gersik może mieć rację - dmuchawa nie ma skąd brać powietrza do pracy, musisz wydumać doprowadzenie powietrza do kotłowni. Otwieranie okna odradzam - spowoduje znaczny wzrost zużycia opału. Opisywałem sposób zrobienia niby - zetki bez kucia ścian w wątku Ranking paliwa typu ekogroszek, może Ci pomoże. Na którym biegu pracuje pompa CO? Może trzeba zwiększyć bieg pompy bo nie może przebić oporu zaworów na grzejnikach. Odpowietrzałeś i dolewałeś wody? Może zostawiłeś na lato zawory na grzejnikach w pozycji nie do końca otwartej i zastały się w tej pozycji, masz wtedy grzejniki jakby cały czas skręcone. Zdejmij głowice i spróbuj rozruszać trzpienie zaworów- czymś twardym naciskaj je osiowo do pozycji zamknięcia i patrz czy płynnie wracają do pozycji otwarcia. Czasem wystarczy kilka - kilkanaście razy zamknąć i otworzyć i zaczynają działać, a czasem jak zastały się bardzo i trzpienie przykorodowały to mogą niestety zacząć cieknąć. Pozdrawiam i powodzenia w walce z kociołkiem - Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 11.12.2012 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Nie w kotłowni nic nie było zmieniane, nic uszczelniane. Jest tak jak w tamtym roku. Pompke zmieniłem na max i to nic nie zmieniło bo juz próbowałem. Woda dolana, grzejniki odpowietrzone, ciśnienie w porzadku. Sprobóje zwiekszyć dawke powietrza i zobaczymy. tak samo rozruszac zawory w grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.12.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Nie w kotłowni nic nie było zmieniane, nic uszczelniane. Jest tak jak w tamtym roku. Pompke zmieniłem na max i to nic nie zmieniło bo juz próbowałem. Woda dolana, grzejniki odpowietrzone, ciśnienie w porzadku. Sprobóje zwiekszyć dawke powietrza i zobaczymy. tak samo rozruszac zawory w grzejnikach. Paliwo "ekogroszek letni" za niskiej kaloryczności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 11.12.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Paliwo "ekogroszek letni" za niskiej kaloryczności . nie no nawet nie straszcie ze letni ekogroszek... swieci sie i pali sie dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 nie no nawet nie straszcie ze letni ekogroszek... swieci sie i pali sie dobrze.... Kup na próbę np. Pieklorza oryginalnego 4 worki , 2 wsyp do zasobnika zobaczymy czy nadal będzie wygaszać kocioł, a 2 zostaw do wymieszania z ekogroszkiem tym co masz w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 12.12.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Groszek mam z kopalni Kazimierz Juliusz więc powinien byc dobry ale sprawdze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam! Temp zadana 65 stopni C Drugi problem jest taki że przy takiej temperaturze na piecu grzejniki odkręcone na full sa letnie!!! W zeszłych latach na full nie dało się dotknąć kaloryfera... Witam. Raba, a gałązki na zasilaniu przed grzejnikami są gorące czy też tylko letnie? Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 13.12.2012 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jest tak był dziś gość co instalował piec albo raczej jego instalacje i okazało się ze piec nie miał odbioru ciepła. Wymiennik ciepła był zakamieniony... Grzejniki teraz grzeją jak oszalałe na minimalnym ustawieniu czyli jeden problem z głowy. Tylko teraz problem dalej z piecem cały czas nie może dobić do zadanej temperatury 65 . Spada na 61, 62 i dmucha podaje i tak wkoło Macieju.... a węgla ubywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.12.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jest tak był dziś gość co instalował piec albo raczej jego instalacje i okazało się ze piec nie miał odbioru ciepła. Wymiennik ciepła był zakamieniony... Grzejniki teraz grzeją jak oszalałe na minimalnym ustawieniu czyli jeden problem z głowy. Tylko teraz problem dalej z piecem cały czas nie może dobić do zadanej temperatury 65 . Spada na 61, 62 i dmucha podaje i tak wkoło Macieju.... a węgla ubywa.... Jeżeli to jest słaby opał - małokaloryczny to musisz zmienić ustawienia procesu spalania ,najważniejsza jest dmuchawa musi wtedy pracować na jak najniższym biegu jaki uda się uzyskać do prawidłowego procesu spalania ,ponieważ większa ilość powietrza będzie studzić kocioł od środka a paliwo niskokaloryczne nie będzie w stanie podnieść temperatury na kotle ,zwłaszcza przy niższych ujemnych temperaturach na zewnątrz czyli większym poborze ciepła przez twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Jest tak był dziś gość co instalował piec albo raczej jego instalacje i okazało się ze piec nie miał odbioru ciepła. Wymiennik ciepła był zakamieniony... Grzejniki teraz grzeją jak oszalałe na minimalnym ustawieniu czyli jeden problem z głowy. Tylko teraz problem dalej z piecem cały czas nie może dobić do zadanej temperatury 65 . Spada na 61, 62 i dmucha podaje i tak wkoło Macieju.... a węgla ubywa.... Witam. A nie pisałeś, że się zasilasz przez wymiennik. Po co Ty ten kociołek koniecznie chcesz dogrzać na 65 stC ? Masz piec ustawiony tak, że z tego opału którego używasz wyciąga moc pozwalającą się mu dogrzać do takich właśnie temperatur. Chcesz więcej to musisz zwiększyć moc - podbij dmuchawę na 6 i skróć przerwę o jakieś 8 do 10 sekund, popatrz w popielnik czy dopala na palnik czy się nie zapada i ewentualnie doreguluj już małymi kroczkami i tylko przerwą ( zakładam, że to rzeczywiście Kazimierz Juliusz, bo z Twojego opisu płomienia nie wynika żeby miało być coś innego). Popatrz jeszcze na czopuch i spróbuj go trochę przymknąć, jak jest otwarty na full. Bieg pompy CO obniż do najniższego, przy którym wszystkie grzejniki będą grzały. A najlepiej to obniż temp. kotła do 60 stC i jak będzie bez problemu dobijał to zostaw wszystko tak, jak jest - przecież nie zmarzniesz. Pozdrawiam - Jacek. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 13.12.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jacek to co to za węgiel ten cały Kazimierz dobry czy nie bo już zgłupiałem. Kobra ustawiłem tak jak kazałeś zobaczymy. Temp zadana 60stC bieg dmuchawy 6 czas przerwy 60. Tak poza tym to nie wiedziałem ze mam coś takiego jak wymiennik dopiero wdrażam się w temat:) A temperatura była taka ustawiona bo tata wyczytał gdzieś że piec musi być nagrzany to nie będę dyskutować ale jak juz jemu siły opadły do tego to ja muszę zacząć się tym interesować A i co to jest czopuch??? Dzięki za rady i pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Jacek to co to za węgiel ten cały Kazimierz dobry czy nie bo już zgłupiałem. Kobra ustawiłem tak jak kazałeś zobaczymy. Temp zadana 60stC bieg dmuchawy 6 czas przerwy 60. Tak poza tym to nie wiedziałem ze mam coś takiego jak wymiennik dopiero wdrażam się w temat:) A temperatura była taka ustawiona bo tata wyczytał gdzieś że piec musi być nagrzany to nie będę dyskutować ale jak juz jemu siły opadły do tego to ja muszę zacząć się tym interesować A i co to jest czopuch??? Dzięki za rady i pozdrawiam Tomek Witam. Kazimierz to dobry opał. Jak obniżyłeś temp. zadaną na taką, do której wcześniej dobijał bez problemu ( a pisałeś, że buja się wokół 61 - 62 stC), to niepotrzebnie podnosiłeś mu moc. Trzeba było zostawić nastawy, tylko temp.zadaną obniżyć i sprawdzić czy płynnie dochodzi. Większa moc = większe zużycie. Czopuch to jest podłączenie pieca do komina, przeważnie jest w nim zamocowana regulowana przepustnica. Spróbuj ją przymknąć o ok. 30%. Najczęściej ma wajchę z ząbkami lub zapadkami, policz je i przymknij, tylko patrz, żeby na kotłownię nie dymiło przy otwieraniu drzwi do pieca. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 13 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 13.12.2012 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No to my mamy taka zasuwę dorobiona bo nie było oryginalnego tego czopucha i to jest przysuniete własnie tak i nie wydyma. To jakie wklepac parametry do temp 60 a jeśli może być to nawet 55 stC??Ja bym dal dmuchawe na 3 przerwe na 75 czas pracy podajnika 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 13.12.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No to my mamy taka zasuwę dorobiona bo nie było oryginalnego tego czopucha i to jest przysuniete własnie tak i nie wydyma. To jakie wklepac parametry do temp 60 a jeśli może być to nawet 55 stC?? Ja bym dal dmuchawe na 3 przerwe na 75 czas pracy podajnika 11 Witam. 60 jest OK, a nastawy takie jak miałeś wcześniej, bo przebijał Ci do 62, tzn. że praktycznie cała ustawiona moc kociołka będzie wykorzystywana. No chyba że w popiele miałeś niedopalony węgiel albo na palenisku nie było kopczyka, to napisz i podumamy. Jak temperatury zewnętrzne się znacznie obniżą, to być może trzeba będzie mu dodać mocy, wtedy zmienisz nastawy tak jak Ci napisałem. A w dół to pokombinujesz sobie jak się podniosą, ale nie tak ostro od razu, po 1 biegu zmieniaj dmuchawę i do tego dobieraj czas przerwy, z tego co masz dotąd to widzę , że po 8 do 10 sek. różnicy w przerwie na 1 bieg . Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 13.12.2012 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Z tego co obserwuje to im wiekszy bieg dmuchawy tym dluzej nie moze dojs do zadanej temperatury dlatego ustawiam tak i zobaczymyDmuchawa 2czas pracy 11przerwa 70 przerwa podtrzymania 13dodam ze przyslona na dmuchawie 50% patrzac na kreske w ktorej porusza sie srubka dociskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.12.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Kazimierz dobry czy nie bo już zgłupiałem. Temp zadana 60stC bieg dmuchawy 6 czas przerwy 60. Tak poza tym to nie wiedziałem ze mam coś takiego jak wymiennik dopiero wdrażam się w temat:) A i co to jest czopuch??? Dzięki za rady i pozdrawiam Tomek Ten Kazimierz to może być podróba ,jak z wymiennikiem (mały obieg) nie może osiągnąć zadanej temperatury to coraz bardziej się w tym utwierdzam . Przepustnice w czopuchu to chore rozwiązanie jeżeli jest taka to powinna być zawsze otwarta na maxa i najlepiej o niej zapomnieć ,zamykanie przepustnicy na czopuchu to jakby naciska pedał gazu w samochodzie i jednocześnie zatykać mu kartoflem rurę wydechową. Tak się nie robi bo to grozi zatruciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raba91 13.12.2012 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 no nie wem moze podroba ale gosc sam wozi wegiel do siebie na skład i twierdził ze z tamtad ten wegiel pochodzi nawet jakies certyfikaty pokazywal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts