darkus 14.04.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Może ktoś ma dobry pomysł co zrobić z wodą z rynien - teren mam dosyć gliniasty, żeby nie powiedzić że po kilku godzinach deszczu - bagnisty. Może wkopać jakieś zbiorniki na wodę i później ją do czegoś wykorzystać. Ale jakie, z czego, o jakiej pojemności ? Dodam że powierzchnia dachu ok. 300 m2. Chcę w tym roku położyć kostkę brukową i muszę ten problem ostecznie rozwiązać. Dzięki wielkie za wszelakie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 14.04.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Taka normalną z ocembrowaniem , rurami doprowadż wode z rynien do tej studni i po kłopocie - nadmiaru nigdy nie będziesz miał bo jak będzie za dużo wody z dachu to w studni w sposób naturalny sie wyrówna. Ja tak zrobiłem u siebie i nie narzekam. A zbiornik ma to do siebie ,że jak będzie za dużo wody to zacznie sie przelewać i dalej masz kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 14.04.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 My wkopaliśmy w ziemię sześć tysiąclitrowych zbiorników plastikowych, do nich będziemy odprowadzać wodę z dachu i tym sposobem uzyskamy darmową deszczówkę do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka 14.04.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 A jakie sa koszty takiego rozwiązania, studni czy też zbiorników. Moj hydraulik mowił, że się to nie opłaca? Ja myślałam że będę podlewać deszczówką etc. a on mi mówi, ze woda kosztuje tylko 5 zł za m3, a taki zbiornik jest drogi a co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 14.04.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Przykro ale nie pomogę - domek kupiłem juz z istniejącą studnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 14.04.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 To zależy od tego, gdzie znajdziesz takie zbiorniki. My kupiliśmy z fabryki klejów i farb. Zbiorniki są po kleju, zaadaptowane do naszych potrzeb. I wcale nie kosztowały nas drogo. A deszczówka to jednak nie kranówa. Nie tylko koszty za nią przemawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.04.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Zbiorniki po impregnacie - wymyte - za około 100 zł za sztukę - poj 1000l.Do tego trochę rur PVC i system OK. Koszty niewielkie a woda za darmo no może za niewielkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 14.04.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Chyba nie za darmo , bo czeba ją pompować a z kranu leci już sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.04.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Ja nie twierdzę, że za darmo, ale za niewielkie pieniądze... Za darmo to teraz nawet w pysk nikt nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 14.04.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych.Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?)Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 14.04.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 kilka kręgów wkopanych w ziemię, bez dna (wysypane żwirem- może głębiej są warstwy przepuszczające wodę), do nich doprowadzone rurami pcv ujęcie z rur spustowych na głębokości możliwie najmniejszej i ze spadkiem - i po kłopocie - a do tego ewentualnie pompa do wody czystej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 15.04.2004 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 aru, czy twój pomysł załatwia tylko pozbycie się deszczówki, czy magazynowanie do podlewania ogrodu? (chyba głupie pytanie ,ale naprawdę nie jestem pewna...) Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 15.04.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Aru pisze mniej więcej to co ja powyżej tylko w inny sposób ( tyle ,że trzeba sie dokopac do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.04.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych. Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?) Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi. Jak to najlepiej rozplanować i pogodzić: 1) chciałbym miec studnię na cele gospodarcze (lub gospod + użytkowe w domu) 2) powinienem wykopać dół chłonny (wg warunków zabud) 3) chciałbym też odzyskiwać i magazynować wodę z rynien dopodlewania ... jak to pogodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkus 15.04.2004 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 15.04.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Wavin ma taki dość sprytny system Azura składający się ze skrzynek plastikowych (wyglądają jak po piwie ) pozwalający na rozsączanie wody z dachu. Oczywiście nie da się jej wykorzystać do niczego więcej, ale patent jakiś jest. Kłopot w tym, że tanie to to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 15.04.2004 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Ani tanie ani nie da sie zastosowac w bardzo gliniastym gruncie, jaki ma autor watku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 wykopałem studnie 8m głeboka (kregi 1m), oczywiscie polaczona z rynnami.Woda spływajaca z rynien przechodzi przez filtr (kamyczki) nadmiar wody idzie w dreny rozprowadzone pod trawnikiem.Teraz mysle jaka tu pompke zastosowac?? a moze hydrofor bylby lepsiejszy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.04.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych. Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?) Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi. Jak to najlepiej rozplanować i pogodzić: 1) chciałbym miec studnię na cele gospodarcze (lub gospod + użytkowe w domu) 2) powinienem wykopać dół chłonny (wg warunków zabud) 3) chciałbym też odzyskiwać i magazynować wodę z rynien dopodlewania ... jak to pogodzić... Jeśli wykopię studnię a dodatkowo zrobię dół chłonny to obawiam się czy aby ten dół chłonny nie zamieni się w drugą studnie i czy podczas większych opadów woda nie będzię się przelewała - co wtedy z nią zrobić? Macie jakies doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 16.04.2004 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 echo, czy to znaczy, że uważasz ,że warunki gruntowe masz nieodpowiednie do wymagań WZ?-to przydałby się geotechnikAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts