Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z rynien - co z ni? zrobi? ?

darkus

Recommended Posts

Może ktoś ma dobry pomysł co zrobić z wodą z rynien - teren mam dosyć gliniasty, żeby nie powiedzić że po kilku godzinach deszczu - bagnisty. Może wkopać jakieś zbiorniki na wodę i później ją do czegoś wykorzystać. Ale jakie, z czego, o jakiej pojemności ? Dodam że powierzchnia dachu ok. 300 m2. Chcę w tym roku położyć kostkę brukową i muszę ten problem ostecznie rozwiązać. Dzięki wielkie za wszelakie podpowiedzi.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka normalną z ocembrowaniem , rurami doprowadż wode z rynien do tej studni i po kłopocie - nadmiaru nigdy nie będziesz miał bo jak będzie za dużo wody z dachu to w studni w sposób naturalny sie wyrówna. Ja tak zrobiłem u siebie i nie narzekam. A zbiornik ma to do siebie ,że jak będzie za dużo wody to zacznie sie przelewać i dalej masz kłopot. :lol:

To zależy od tego, gdzie znajdziesz takie zbiorniki. My kupiliśmy z fabryki klejów i farb. Zbiorniki są po kleju, zaadaptowane do naszych potrzeb. I wcale nie kosztowały nas drogo. A deszczówka to jednak nie kranówa. Nie tylko koszty za nią przemawiają :lol:

Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych.

Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?)

Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi.

kilka kręgów wkopanych w ziemię, bez dna (wysypane żwirem- może głębiej są warstwy przepuszczające wodę), do nich doprowadzone rurami pcv ujęcie z rur spustowych na głębokości możliwie najmniejszej i ze spadkiem - i po kłopocie - a do tego ewentualnie pompa do wody czystej

Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych.

Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?)

Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi.

Jak to najlepiej rozplanować i pogodzić:

1) chciałbym miec studnię na cele gospodarcze (lub gospod + użytkowe w domu)

2) powinienem wykopać dół chłonny (wg warunków zabud)

3) chciałbym też odzyskiwać i magazynować wodę z rynien dopodlewania

... :o jak to pogodzić... :o

wykopałem studnie 8m głeboka (kregi 1m), oczywiscie polaczona z rynnami.Woda spływajaca z rynien przechodzi przez filtr (kamyczki) nadmiar wody idzie w dreny rozprowadzone pod trawnikiem.

Teraz mysle jaka tu pompke zastosowac?? a moze hydrofor bylby lepsiejszy??

Jak to najlepiej rozplanować i pogodzić:

1) chciałbym miec studnię na cele gospodarcze (lub gospod + użytkowe w domu)

2) powinienem wykopać dół chłonny (wg warunków zabud)

3) chciałbym też odzyskiwać i magazynować wodę z rynien dopodlewania

... :o jak to pogodzić... :o

Jeśli wykopię studnię a dodatkowo zrobię dół chłonny to obawiam się czy aby ten dół chłonny nie zamieni się w drugą studnie i czy podczas większych opadów woda nie będzię się przelewała - co wtedy z nią zrobić?

Macie jakies doświadczenia w tym temacie? :D