echo 16.04.2004 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Geotechnika nie miałem - chyba zobaczę jak wyglądac będzie ziemia podczas wykopów na fundamenty, jak będzie bardzo źle to coś będę kombinował na dół chłonny mam jeszcze czas bardziej nurtuje mnie sprawa studni - chyba będę kopał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 16.04.2004 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 jeszcze uwaga na temat zbiorników plastikowych w terenie gliniastym- nie sądzicie, że wiosną, jeśli akurat nie będzie dużych deszczów, -mogą "wyskakiwać"?jako właścicielka gliny skłaniam się raczej ku zbiornikowi betonowemu, albo tym kręgom (tak chyba najtaniej, ale wezwę geotechnika) Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.04.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Zakładam, że nie wyskoczą, bo z każdej strony, każdy z nich jest oszalowany deskami. Dodatkowo, bezpośrednio na nich też będą leżały (dziś się właśnie położą ) drewniane dechy i dopiero na nich będzie piach i ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Mnie w warunkach zabudowy określono, iz powinienem wykopać tzw dół chłonny w celu odprowadzenia wód opadowych. Za ok. 1,5 roku ma być kanalizacja ale nie wiem czy będzie tez kanalizacja deszczowa czy tylko sanitarna (jak to jest?) Jeszcze mam czas, ale rozważam albo dół chłonny albo zbiorniki 1000 l zakopane w ziemi. Jak to najlepiej rozplanować i pogodzić: 1) chciałbym miec studnię na cele gospodarcze (lub gospod + użytkowe w domu) 2) powinienem wykopać dół chłonny (wg warunków zabud) 3) chciałbym też odzyskiwać i magazynować wodę z rynien dopodlewania ... jak to pogodzić... Jeśli wykopię studnię a dodatkowo zrobię dół chłonny to obawiam się czy aby ten dół chłonny nie zamieni się w drugą studnie i czy podczas większych opadów woda nie będzię się przelewała - co wtedy z nią zrobić? Macie jakies doświadczenia w tym temacie? Hallo... Drodzy forumowicze...niech ktoś nam pomoże, na pewno ktoś z Was miał podobne dylematy, doświadczenia... ... a dodatkowo: czy przy budowie dołu chłonnego również należy zachować odpowiednie odległości od granicy, domy, itd??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.06.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Nawet jeśli w przyszłości będzie kanalizacja - to z pewnością nie będzie do niej można odprowadzać wód opadowych.Potrzebne są studzienki chłonne lub zbiorniki.Można połączyć jedno z drugim - najpierw zapełniają się zbiorniki, potem studzienki chłonne.Ja mam 4 studzienki chłonne (kregi fi=100cm, h=80, bez dna, z pokrywami) połączone z sobą rurą drenerską fi=8cm, oddalone 3m od budynku.Powierzchnia dachu 110m2. Glina.Poziom wody gruntowej nie pozwolił mi na głębsze studzienki.W jednym z tegorocznych Muratorów jest artykuł o studzienkach chłonnych.Wg wzorów tam podanych moje studzienki wraz z rurami drenerskimi mogą przejąć 60% wody z intensywnych opadów. Reszta będzie się wylewać na powierzchnię, ale dotąd jeszcze to nie nastąpiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 06.06.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Można też odprowadzić wodę do sieci burzowej (o ile jest), tylko nie wiem na jakich zasadach. Mój sąsiad podłączył się "na dziko", ja mam zamiar zrobić to oficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 06.06.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Jeżeli chcesz się pozbyć wody deszczowej to ja na twoim miejscu bym zrobił kilka dołów chłonnych np. w pobliżu rur spustowych ale nie bezpośrednio przy ścianach domu tylko przynajmniej 2-3m od nich (aby wilgoć nie przechodziła do ścian domu).Nie muszą być to dreny można wykopać dół i wsypać do niego gruz chociaż dren cementowy fi 30cm długość 100cm i trochę gruzu wokół niego to byłoby najoptymalniej. głębokość takiego dołu to minimum 1,2m (w okresach mrozowych woda nie zamarznie) nie spotkałem się z przepisem co do odległości od dróg o działek sąsiednich. Natomiast jeżeli chcesz wykorzystać deszczówkę.... ja planuję zbierać deszczówkę a do tego zamierzam kupić zbiornik 6-8m sześć (np. szambo). Deszczówka nadaje się do spłuczek, mycia samochodu, podlewania ogrodu a nawet i prania. ...więc w tedy musisz z wszystkich rynien podprowadzić w jedno miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.06.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Też myślimy o dołach chłonnych oraz o zbiornikach w celu gromadzenia deszczówki, jednak spotkaliśmy się z opinią, iż podczas upałów woda stojąca w zbiornikach zaczyna gnić i śmierdzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 06.06.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Też myślimy o dołach chłonnych oraz o zbiornikach w celu gromadzenia deszczówki, jednak spotkaliśmy się z opinią, iż podczas upałów woda stojąca w zbiornikach zaczyna gnić i śmierdzieć. Tak ale jeżeli ma dostęp światła i ciepła ale jeżeli będzie to w ziorniku w ziemi to nie będzie tego. Można tu zajrzeć; http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=289867&highlight=#289867 Mogę tylko powtórzyć moją wypowiedź:Deszczówkę przechowyje w plastikowym zbiorniku w kanale w garażu. Nie powstają żadne glony czy bakterie ze względu na niską temperaturę i brak światła, zbiornik czyszczę raz na rok. Mieszkam jeszcze w bloku więc do takiego rozwiązania zmusiła mnie sytuacja; nie pojadę na myjnię za każdym razem gdy np. gołąbkowi zachciało się akurat nad moim autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 07.06.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Czy wiecie gdzie można tanio kupić takie plastikowe zbiorniki po chemikaliach o poj. ok 1000l?Najchętniej w woj. mazowieckim.Wziąłbym 4-5 sztuk. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 07.06.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Witam tu jest wontek rozpoczety przezemnie jak ktoś chce conieco poszperać można doczytać cionieco http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16269 Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.07.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Na razie wiem, że teren mam gliniasty i w celu zrobienie dojazgu do przyszłego garażu musze nadsypać sporo gruzu. Aby później nie kopać w tym gruzie odkopałem przednią ścianę fund, zaizolowałem, położyłem fondaline i rurę drenarską fi 100 - zasypałem troche żwirem (jeszcze nie wiem, czy będę musiał robić całą opaskę dren ale z przodu juz mam - w razie czego na przyszłość) Teraz musze jeszcze położyć rury poziome do połączenia odpływu z rynien. Muszę to zrobić teraz (podczas murowania ścian) ze względu na wspomniany dojazd i gruz. Mam putania: 1) jakie dajecie rury poziome do łączenia odpływu z rynien - myślałem o szarych kanalizacyjnych fi 110??? 2) z czego i jakie robicie studzienki pod rynnami - czy robić połączenie spustów rynnowych z rurami poziomymi poprzez rewizje i trójnik, czy też powinna być studzienka np fi 30 czy 40 gdzie będzie się wlewała woda z rynien i dalej przelewała do poziomych rur kanalizacyjnych???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 29.07.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 zrób studnię z cembrowin taką 5 - 6 kregów w dól, bez dna to co wsiąknie to wsiąknie z to co zostanie to kup sopie pompe w castoramie lub czymś podobnym i wykorzystuj np od podlewania ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.07.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 zrób studnię z cembrowin taką 5 - 6 kregów w dól, bez dna to co wsiąknie to wsiąknie z to co zostanie to kup sopie pompe w castoramie lub czymś podobnym i wykorzystuj np od podlewania ogródka dzięki, ale co to jest studnia z cembrowin? - poziome odpływy od rynien fi 110 czy 160? - z czego stydzienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 29.07.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Ja wykonałem studnie 1200 litrow z kregow betonowych. Nadmiar przelewa sie na trawnik, a w przyszlosci pojdzie do kanalizacji burzowej (jesli bedzie w ogole wykonana). Wode wylewam szybko za pomocą mocnej pompy i uzywam do podlewania trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.07.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Czy jest sens i możliwośc wykonania dołów chłonnych w gruncie gliniastym?Jestem na etapie murowania ścian domu i chce od razu zrobić opaskę drenażową oraz odprowadzenia z rynien wokół domu (nad opaską drenażową.Ponieważ nie można łączyć drenażu z odprowadzeniem wody z rynien w jednen dół chłonny (cofanie wody do drenażu) pomyślałem, aby zrobić 2 doły: jeden na wodę z drenażu a drugi na wodę z rynien. W chwili obecnej nie mam możliwości odporwadzenia wody w inne miejsce. Co prawda działka poniżej jest jeszcze pusta ale w przyszłym roku sąsiad (przyszły) będzie sie budował.A teren mam gliniasty....Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 30.07.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Ja tez mam teren gliniasty i woda generalnie nie wsiąka. Podlewam wiec nią trawnik w gorące dni za pomocą pompy. Woda zgromadzona w kregach wcale nie smierdzi. Nie smierdzi nawet woda w studzienkach rewizyjnych drenazu, wiec problem ten dotyczy moze tych, ktorzy mają jakis grunt organiczny lub cos innego przesiąka ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.07.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 Ja tez mam teren gliniasty i woda generalnie nie wsiąka. Podlewam wiec nią trawnik w gorące dni za pomocą pompy. Woda zgromadzona w kregach wcale nie smierdzi. Nie smierdzi nawet woda w studzienkach rewizyjnych drenazu, wiec problem ten dotyczy moze tych, ktorzy mają jakis grunt organiczny lub cos innego przesiąka ..... z czego robiłeś studzienki pod rynnami? jakie rury na odprowadzenie wody z dachu fi 110 czy 160 (w ziemi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 30.07.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 studzienki rewizyjne drenazu - rura karbowana, chyba fi 320rura odprowadzająca wode z deszczowki - fi 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.08.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Słyszałem, że przy drenażu opaskowym nie trzeba robić studzienek rewizyjnych (pętla w całości wokół domu) tylko jedną zbiorcza studzienkę???? - mam zamiar tak zrobić Ciągle nie wiem z czego zrobić studzienki rew do wody z rynien. te gotowe (kwadratowe, tworzywowe do pietrowania) sa b. drogie, a rora karbowana (pomarańczowa) jest trochę za szeroka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts