KrzysiekS 02.08.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Ja dalem studzienki rewizyjne do drenazu, aby moc zobaczyc jak wygląda stan rur i wody w drenazu, czy przypadkiem cos sie nie zatyka lub nie zamula. Po kilku miesiącach jest wszystko w porządku. Rewizji do desczczowki nie dalem, gdyz są to u mnie krotsze odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 02.08.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 ja zbieram do studni z 6 kręgów i później wykorzystuję do podlewania ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 03.08.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Zastanawiam się jak głęboka zrobić studnię chłonną dla dachu 220 m2 i terenu gliniastego (np 3 m?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.08.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Podciągam do góry - może ktoś jeszcze ma doświadczenia z dołami chłonnymi na terenie gliniastym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 05.08.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 -----pwp napisał:--------------------------------------------------------------------------- ja zbieram do studni z 6 kręgów i później wykorzystuję do podlewania ogródka _________________ a jak wygląda taka studnia? kręgi wystają nad powierzchnię? czy takie niskie, przykryte klapą i pompka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 05.08.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 -----pwp napisał:--------------------------------------------------------------------------- ja zbieram do studni z 6 kręgów i później wykorzystuję do podlewania ogródka _________________ a jak wygląda taka studnia? kręgi wystają nad powierzchnię? czy takie niskie, przykryte klapą i pompka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 06.08.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Echo, ja na glebokosci ok. 4m natrafilem na grunt bardziej przepuszczalny. Ustal np. na podstawie rozmow z innymi inwestorami, na jakiej glebokosci u Ciebie jest grunt przepuszczalny i dojdz do gruntu przepuszczalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 08.08.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 ja również chętnie skorzystam z namiarów na możliwość kupna zbiorników po chemikaliach po ok. 1000 l (tanio) na terenie śląska. pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 10.08.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 A jak odprowadzić wodę deszczową przy poziomie gruntowej 0.8m ? W projekcie mam łańcuchy spustowe i nic wiącej nie napisali. Dach 280m To jest problem/ Za dwa tygodnie zamierzam zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.08.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Na jutro zamówiłem kręgo fi 1000 i koparkę - nie ma co dłużej kombinować tylko trzeba sie chwytać za robotę. Zamierzamy (ja z żonką ) wykopać "dziurę" na 2 doły chłonne: 1 na deszczówkę (3 m) a drugi na wodę z drenażu (chyba 2 m) - mam nadzieję, że pomimo gliniastego gruntu to wystarczy; z wody zamierzamy korzystac do podlewania ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 16.02.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 może warto odświeżyć temat....trochę czasu minęło od ostatniego postu więc może nowe opinie i doświadczenia lub pomysły się pojawią ?co myślicie o wykorzystaniu zbiornika 1 m3 plastikowego w aluminiowej skrzyni?takie zbiorniki często wykorzystywane są przy sprzedaży oprysków, olejów itdcena za szt. od 100-200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 16.02.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Popeiram podniesienie wątku też jestem zywo zainteresowany tym tematem u mnie jest ten sam problem co u kolegi A jak odprowadzić wodę deszczową przy poziomie gruntowej 0.8m ? W projekcie mam łańcuchy spustowe i nic wiącej nie napisali. Dach 280m To jest problem/ Za dwa tygodnie zamierzam zamieszkać. czy przy takim poziomie wody gruntowej studnia chłonna zda egzamin??? co ze studnią chłonną zimą jak woda w niej jest na 0,8 m??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.02.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 co ze studnią chłonną zimą jak woda w niej jest na 0,8 m??? To tak jak u mnie. Na razie będzie mi się lało po działce. W przyszłości planuję włączyć rynny spustowe pod nieużytkowe już wtedy szambo. Ale na razie nie mam pomysłu co zrobić z tą wodą. Z jednej z rynien będzie zbierana woda do 1m3 zbiornika z przeznaczeniem na spłuczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.02.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Trociu - A gdzie bedziesz trzymał ten zbiornik?Na poddaszu?Idea jest dobra, gorzej z wykonaniem. ebarc - 1 m3 wody starczy na 1 małe podlewanie ogrodka, chyba ze masz dzialke 200 m2. jeden zbiornik - praktycznie nie ma to sensu, jesli juz to kaskada zbiornikow zakopanych w ziemi i z pompa, a tu juz instalacja za wiecej niz 500 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 18.02.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 faktycznie, czy ma to sens ładowanie się w koszty 1000-2000 czy więcej?i tak jeśli przez dłuższy okres w lecie kropla z nieba nie spadnie to złapanej deszczówki na długo nie wystarczy i trzeba będzie z sieci pociągnąć...koszt 1m3 wody bez ścieków nie jest znowu aż taki duży więc powoli zaczynam sobie odpuszczać lepiej skupić się na zarabianiu niż na oszczędzaniu ... i tego się będę trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 18.02.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Należy wziąść pod uwage ze deszczówka to nie czysta woda.Jak dłużej postoi a przy deszceowej pogodzie może być tak żei dwa tygodnie nie potrzeba podlewac a deszcuweczka w zbiorniku juz pachnie i to niezbyt przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ja zbieram w 200 litrową beczkę wkopaną w ziemię. Reszta odprowadzana jest do betonowych dren i wchłaniana w grunt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 19.02.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja zbieram w 200 litrową beczkę wkopaną w ziemię. Reszta odprowadzana jest do betonowych dren i wchłaniana w grunt. Pozdrawiam. to tak naprawdę jaka to oszczędność??? jeśli 1 m3 kosztuje 2-3zł (nielicząc ścieków) to beczka 200 l to oszczędność 40-60groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.02.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Trociu - A gdzie bedziesz trzymał ten zbiornik? Na poddaszu? Idea jest dobra, gorzej z wykonaniem. Zbiornik będzie zakopany w ziemi w rogu domu. Od tego będzie przyłącze do domku. Trzeba będzie trochę zaizolować, żeby w zimie nie przemarzło. Wykonanie zostawię sobie na później. Na razie wszystko będzie wewnątrz przygotowane. Potem tylko się podłączyć. Myślałem o opcji z wodą na poddaszu. Jednak do tego trzeba mieć odpowiednio zaprojektowane poddasze, żeby Ci któregoś dnia ta tona wody nie spadła do sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 ...to tak naprawdę jaka to oszczędność??? jeśli 1 m3 kosztuje 2-3zł (nielicząc ścieków) to beczka 200 l to oszczędność 40-60groszy Mnie żadne oszczędności nie interesują. Napisałem jak mam to rozwiązane u siebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts