Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z rynien - co z ni? zrobi? ?

darkus

Recommended Posts

Ja dalem studzienki rewizyjne do drenazu, aby moc zobaczyc jak wygląda stan rur i wody w drenazu, czy przypadkiem cos sie nie zatyka lub nie zamula. Po kilku miesiącach jest wszystko w porządku.

Rewizji do desczczowki nie dalem, gdyz są to u mnie krotsze odcinki.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

-----pwp napisał:---------------------------------------------------------------------------

ja zbieram do studni z 6 kręgów i później wykorzystuję do podlewania ogródka

a jak wygląda taka studnia? kręgi wystają nad powierzchnię? czy takie niskie, przykryte klapą i pompka?

-----pwp napisał:---------------------------------------------------------------------------

ja zbieram do studni z 6 kręgów i później wykorzystuję do podlewania ogródka

a jak wygląda taka studnia? kręgi wystają nad powierzchnię? czy takie niskie, przykryte klapą i pompka?

Na jutro zamówiłem kręgo fi 1000 i koparkę - nie ma co dłużej kombinować tylko trzeba sie chwytać za robotę. Zamierzamy (ja z żonką :wink: ) wykopać "dziurę" na 2 doły chłonne: 1 na deszczówkę (3 m) a drugi na wodę z drenażu (chyba 2 m) - mam nadzieję, że pomimo gliniastego gruntu to wystarczy; z wody zamierzamy korzystac do podlewania ogródka.

• 3 years później...

może warto odświeżyć temat....

trochę czasu minęło od ostatniego postu więc może nowe opinie i doświadczenia lub pomysły się pojawią ?

co myślicie o wykorzystaniu zbiornika 1 m3 plastikowego w aluminiowej skrzyni?

takie zbiorniki często wykorzystywane są przy sprzedaży oprysków, olejów itd

cena za szt. od 100-200zł

Popeiram podniesienie wątku

też jestem zywo zainteresowany tym tematem

u mnie jest ten sam problem co u kolegi

A jak odprowadzić wodę deszczową przy poziomie gruntowej 0.8m ? W projekcie mam łańcuchy spustowe i nic wiącej nie napisali. Dach 280m To jest problem/ Za dwa tygodnie zamierzam zamieszkać.

czy przy takim poziomie wody gruntowej studnia chłonna zda egzamin???

co ze studnią chłonną zimą jak woda w niej jest na 0,8 m???

co ze studnią chłonną zimą jak woda w niej jest na 0,8 m???

To tak jak u mnie. Na razie będzie mi się lało po działce. W przyszłości planuję włączyć rynny spustowe pod nieużytkowe już wtedy szambo. Ale na razie nie mam pomysłu co zrobić z tą wodą.

Z jednej z rynien będzie zbierana woda do 1m3 zbiornika z przeznaczeniem na spłuczki.

Trociu - A gdzie bedziesz trzymał ten zbiornik?

Na poddaszu?

Idea jest dobra, gorzej z wykonaniem.

ebarc - 1 m3 wody starczy na 1 małe podlewanie ogrodka, chyba ze masz dzialke 200 m2. jeden zbiornik - praktycznie nie ma to sensu, jesli juz to kaskada zbiornikow zakopanych w ziemi i z pompa, a tu juz instalacja za wiecej niz 500 zl

faktycznie, czy ma to sens ładowanie się w koszty 1000-2000 czy więcej?

i tak jeśli przez dłuższy okres w lecie kropla z nieba nie spadnie to złapanej deszczówki na długo nie wystarczy i trzeba będzie z sieci pociągnąć...

koszt 1m3 wody bez ścieków nie jest znowu aż taki duży więc powoli zaczynam sobie odpuszczać

lepiej skupić się na zarabianiu niż na oszczędzaniu ... i tego się będę trzymał

Trociu - A gdzie bedziesz trzymał ten zbiornik?

Na poddaszu?

Idea jest dobra, gorzej z wykonaniem.

Zbiornik będzie zakopany w ziemi w rogu domu. Od tego będzie przyłącze do domku. Trzeba będzie trochę zaizolować, żeby w zimie nie przemarzło. Wykonanie zostawię sobie na później. Na razie wszystko będzie wewnątrz przygotowane. Potem tylko się podłączyć.

Myślałem o opcji z wodą na poddaszu. Jednak do tego trzeba mieć odpowiednio zaprojektowane poddasze, żeby Ci któregoś dnia ta tona wody nie spadła do sypialni.

...to tak naprawdę jaka to oszczędność???

jeśli 1 m3 kosztuje 2-3zł (nielicząc ścieków) to beczka 200 l to oszczędność 40-60groszy

Mnie żadne oszczędności nie interesują. Napisałem jak mam to rozwiązane u siebie. Pozdrawiam.