Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile miejsca z przodu a ile z tyłu domu ?

Recommended Posts

My mamy garaż oddzielny, daleko od wjazdu i... nie korzystamy z niego (jako miejsca dla samochodu), albo naprawdę sporadycznie. Może gdybyśmy mieli automatyczną bramę i drzwi garażowe (i nie mieli psów oraz odśnieżania) to tak... Poza tym mamy wygodne miejsca przy ulicy, więc nie mamy za bardzo napinki w tym kierunku.

Co do ustawienia domu na działce: ja bym "ustawiał się" jak najbliżej ulicy, aby mieć jak największy ogród. Niezależnie, czy to ulica ruchliwa, czy nie. Pozornie należałoby sie odsunąć od ulicy ruchliwej, ale w zamian otrzymamy plac pomiędzy tą właśnie ulicą, a domem. Przy ulicy cichej bliskie usytuowanie domu nie będzie problematyczne, a ogród - to zawsze ogród. No i prywatność za domem, a przed nim, pomiędzy domem a ulicą...

Heh, no właśnie o tym mowie. Pieniążki przeznaczone na wybudowanie garażu, można było przeznaczyć na doposażenie domu albo na wakacje. Tak to troszkę są wyrzucone w błoto. A takie rzeczy można było przewidzieć na etapie projektu i zrezygnować z budowy garazu, ewentualnie zrobić tylko miejsce postojowe, skoro i tak stoi na polu.

Z drugiej strony ja 100 razy wole siadać rano do cieplutkiego, nie zaśnieżonego samochodziku, do którego wsiadam prosto z przytulnego domku. Jak mam szczęście to wysiadam na parkingu podziemnym w pracy i zima z chlapa nie straszna :)

Ps. Drzwi otwierane i bramę automatyczne tez można było przewidzieć na etapie projektu. :) Oczywiście przy budowie od podstaw.

Pozdrawiam.

Edytowane przez fiodork

• 5 weeks później...