Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja w łazience zgodna z przepisami

Recommended Posts

Nad wanną to kiepskie miejsce dla kinkietu. Instalacja łazienkowa powinna być wykonana we właściwych strefach (link poniżej). W Twojej sytuacji, skoro zastanawiasz się nad wprowadzaniem zmian, to powinieneś albo przesunąć kinkiet w dopuszczalne miejsce, albo zasilać go z 12 V (halogen, diody), instalując w dopuszczalnym miejscu trafo.

Nie napisałeś, czy to nowa instalacja, czy tylko remont łazienki. Jeśli całą instalację masz w TN-C, to trzeci przewód niewiele Ci da i rozumiem elektryka, że zrobił jak zrobił.

Tak jak masz teraz działa od lat pewnie w tysiącach łazienek (na przykład mojej), ale jest niezgodne z obecnymi przepisami.

Strefy w łazience

Najkrócej mówiąc instalacja dwużyłowa (przy jednej fazie)

Masz żyłę fazową (ewentualnie 3 żyły fazowe) i żyłę ochronno-neutralna (PEN). Obecnie niedopuszczalna w mieszkaniówce, ale budynki pamiętające stary system taką mają. Dlatego teraz instalacja ma 3 (jedna faza) lub 5 (trzy fazy) żył: faza/3fazy, neutralna (N) i ochronna (PE). I nazywa się to TN-S

Teoretycznie możesz mieć jeszcze inny system, ale statystycznie mała szansa.

W zasadzie jedyna różnica dla odbiorcy, w TN-C nie masz, a w TN-S masz różnicówkę (taki szerszy aparacik z dźwigienką i przyciskiem). Czyli, jak masz przebicie na obudowę, to TN-S zostanie wyłączone, a w TN-C możesz mieć taki stan w sposób trwały. To uproszczenie, ale chyba zrozumiałe.

Jeśli całą instalację masz w TN-C, to trzeci przewód niewiele Ci da i rozumiem elektryka
Ja nie rozumiem.

Dziś wykonywane obwody muszą posiadać żyłę ochronną niezależne od tego jak jest skonfigurowana pozostała część instalacji.

Czyli, jak masz przebicie na obudowę, to TN-S zostanie wyłączone, a w TN-C możesz mieć taki stan w sposób trwały. To uproszczenie, ale chyba zrozumiałe.
Zgoda, jest to uproszczenie.

Niestety wprowadzające w błąd.

Szczególnie laika.

Edytowane przez kkas12

• 2 weeks później...
Instalacja nowa.

Nie wiem co to TN-C.

Nowa instalacja nie ma prawa istnieć w postaci dwuprzewodowej. Jeśli ją masz, to zafundowałeś sobie skansen.

Ale dlaczego tylko elektryczny? Skoro jesteś miłośnikiem staroci, to może zrobisz polepę zamiast podłogi... a zamiast komina - kurne wywietrzniki... a może wapno zamiast farby...

Czemu wszyscy się uparli, żeby tylko w instalacji elektrycznej trzymać się standardów tuż powojennych. I za cholerę nie trzeba nikomu niczego nowszego. Glazura z Hiszpanii - owszem, nie szkoda kasy, ale dołożyć na przewód ochronny... ŻAL KASY!!! Tych stu złotych na cały dom.

Oczywiście fachowiec. Prawie każdy szuka najtańszego elektryka. Robiłem wycenę roboty wyszło 11 tyś klient dzwoni panie mam za 5 tyś. Ja na to nic tylko brać i uśmiechnąłem się w duchu,nie minęły 2 miesiące telefon panie ratuj. Niestety było już troszkę za późno. A wiec kolego ProMyst ratuj się zanim nie jest za późno weź przynajmniej kogoś do sprawdzenia.

Oczywiście fachowiec. Prawie każdy szuka najtańszego elektryka. Robiłem wycenę roboty wyszło 11 tyś klient dzwoni panie mam za 5 tyś. Ja na to nic tylko brać i uśmiechnąłem się w duchu,nie minęły 2 miesiące telefon panie ratuj. Niestety było już troszkę za późno. A wiec kolego ProMyst ratuj się zanim nie jest za późno weź przynajmniej kogoś do sprawdzenia.

Niestety, to najczęściej jest za późno. Ze mnie też zrezygnowali rok temu, wzięli elektrykow z ZE, bo zaśpiewali połowę ceny. Tyle, że potem zadzwonili, żeby zrobić pomiary do odbioru budynku.

Nie zrobiłem. Nawet jednej różnicówki nie było... A ściany wyszpachlowane i wymalowane...

nie mam robionej pod 12V.

nie wziąłem najtańszego tylko z opinii innych sprawdzonego, dobrego i chyba jednego z najdroższych.

jak się ratować?

zastosować instalacje 12 V

ps

część lampek i tak nie ma gdzie podpiąć przewodu ochronnego, więc się go i tak nie podpina co wcale nie znaczy, że należy go pomijać w robieniu instalacji.

u mnie tylko jeden model lampki wymagał przewodu ochronnego

Edytowane przez desmear