ProMyst 10.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam,Chciałem się zapytać ile przewodów powinno być doprowadzonych np. do kinkietów w łazience zgodnie z obowiązującymi przepisami (2 czy 3(dodatkowo jakiś bezpieczeństwa))?Pilnie proszę o odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.12.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) 3 przewody do wszystkiego 1-fazowego. 2 robocze i ochronny. W wielu przypadkach ten ochronny jest potrzebny tylko, aby było zgodnie z przepisami.Mowa oczywiście o nowej instalacji w układzie TN-S. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez m.k.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.12.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 a jeśli u mnie nie ma tego 3-go kabla? co z tym zrobić kazać zmieniać elektrykowi? boję się bo mam nad wanną kinkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.12.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Nad wanną to kiepskie miejsce dla kinkietu. Instalacja łazienkowa powinna być wykonana we właściwych strefach (link poniżej). W Twojej sytuacji, skoro zastanawiasz się nad wprowadzaniem zmian, to powinieneś albo przesunąć kinkiet w dopuszczalne miejsce, albo zasilać go z 12 V (halogen, diody), instalując w dopuszczalnym miejscu trafo.Nie napisałeś, czy to nowa instalacja, czy tylko remont łazienki. Jeśli całą instalację masz w TN-C, to trzeci przewód niewiele Ci da i rozumiem elektryka, że zrobił jak zrobił.Tak jak masz teraz działa od lat pewnie w tysiącach łazienek (na przykład mojej), ale jest niezgodne z obecnymi przepisami.Strefy w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.12.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Instalacja nowa.Nie wiem co to TN-C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Najkrócej mówiąc instalacja dwużyłowa (przy jednej fazie) Masz żyłę fazową (ewentualnie 3 żyły fazowe) i żyłę ochronno-neutralna (PEN). Obecnie niedopuszczalna w mieszkaniówce, ale budynki pamiętające stary system taką mają. Dlatego teraz instalacja ma 3 (jedna faza) lub 5 (trzy fazy) żył: faza/3fazy, neutralna (N) i ochronna (PE). I nazywa się to TN-S Teoretycznie możesz mieć jeszcze inny system, ale statystycznie mała szansa.W zasadzie jedyna różnica dla odbiorcy, w TN-C nie masz, a w TN-S masz różnicówkę (taki szerszy aparacik z dźwigienką i przyciskiem). Czyli, jak masz przebicie na obudowę, to TN-S zostanie wyłączone, a w TN-C możesz mieć taki stan w sposób trwały. To uproszczenie, ale chyba zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Jeśli całą instalację masz w TN-C, to trzeci przewód niewiele Ci da i rozumiem elektryka Ja nie rozumiem. Dziś wykonywane obwody muszą posiadać żyłę ochronną niezależne od tego jak jest skonfigurowana pozostała część instalacji. Czyli, jak masz przebicie na obudowę, to TN-S zostanie wyłączone, a w TN-C możesz mieć taki stan w sposób trwały. To uproszczenie, ale chyba zrozumiałe. Zgoda, jest to uproszczenie. Niestety wprowadzające w błąd. Szczególnie laika. Edytowane 24 Grudnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.12.2012 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Instalacja nowa. Nie wiem co to TN-C. Nowa instalacja nie ma prawa istnieć w postaci dwuprzewodowej. Jeśli ją masz, to zafundowałeś sobie skansen. Ale dlaczego tylko elektryczny? Skoro jesteś miłośnikiem staroci, to może zrobisz polepę zamiast podłogi... a zamiast komina - kurne wywietrzniki... a może wapno zamiast farby... Czemu wszyscy się uparli, żeby tylko w instalacji elektrycznej trzymać się standardów tuż powojennych. I za cholerę nie trzeba nikomu niczego nowszego. Glazura z Hiszpanii - owszem, nie szkoda kasy, ale dołożyć na przewód ochronny... ŻAL KASY!!! Tych stu złotych na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 21.12.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Uwierz, że jakbym wiedział jak się robi instalację elektryczną zrobiłbym sobie ją sam. To fachowiec ma wiedzieć jak się robi instalację a nie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba201991 23.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Oczywiście fachowiec. Prawie każdy szuka najtańszego elektryka. Robiłem wycenę roboty wyszło 11 tyś klient dzwoni panie mam za 5 tyś. Ja na to nic tylko brać i uśmiechnąłem się w duchu,nie minęły 2 miesiące telefon panie ratuj. Niestety było już troszkę za późno. A wiec kolego ProMyst ratuj się zanim nie jest za późno weź przynajmniej kogoś do sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.12.2012 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Oczywiście fachowiec. Prawie każdy szuka najtańszego elektryka. Robiłem wycenę roboty wyszło 11 tyś klient dzwoni panie mam za 5 tyś. Ja na to nic tylko brać i uśmiechnąłem się w duchu,nie minęły 2 miesiące telefon panie ratuj. Niestety było już troszkę za późno. A wiec kolego ProMyst ratuj się zanim nie jest za późno weź przynajmniej kogoś do sprawdzenia. Niestety, to najczęściej jest za późno. Ze mnie też zrezygnowali rok temu, wzięli elektrykow z ZE, bo zaśpiewali połowę ceny. Tyle, że potem zadzwonili, żeby zrobić pomiary do odbioru budynku. Nie zrobiłem. Nawet jednej różnicówki nie było... A ściany wyszpachlowane i wymalowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 27.12.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Nowa instalacja nie ma prawa istnieć w postaci dwuprzewodowej. Jeśli ją masz, to zafundowałeś sobie skansen. . może ma robioną pod 12V ? Coraz więcej instalacji w dobie LEDów jest tak robionych (zwłaszcza w łazience) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.12.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 może ma robioną pod 12V ? Coraz więcej instalacji w dobie LEDów jest tak robionych (zwłaszcza w łazience) Oby, ale to raczej marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 28.12.2012 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 nie mam robionej pod 12V.nie wziąłem najtańszego tylko z opinii innych sprawdzonego, dobrego i chyba jednego z najdroższych.jak się ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 28.12.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) nie mam robionej pod 12V. nie wziąłem najtańszego tylko z opinii innych sprawdzonego, dobrego i chyba jednego z najdroższych. jak się ratować? zastosować instalacje 12 V ps część lampek i tak nie ma gdzie podpiąć przewodu ochronnego, więc się go i tak nie podpina co wcale nie znaczy, że należy go pomijać w robieniu instalacji. u mnie tylko jeden model lampki wymagał przewodu ochronnego Edytowane 28 Grudnia 2012 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 29.12.2012 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 a powiedzcie mi jak mam zrobioną taką "zwykłą" instalację a chciałbym mieć np w kuchni, korytarzach ledy to czy jest to możliwe zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 30.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a powiedzcie mi jak mam zrobioną taką "zwykłą" instalację a chciałbym mieć np w kuchni, korytarzach ledy to czy jest to możliwe zrobić? wszystko można zrobić, ale nie ma uniwersalnego rozwiązania przy gotowej już instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts