Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi tarasowe 260cm szerokie na 230 wysokie...

Recommended Posts

Witam. Pomóżcie drodzy wszechwiedzący ... co najlepiej z nimi wykombinować. Są dwie szkoły: na jednej ramie 3 równe skrzydła z jednym słupkiem ruchomym i tu muszę zaznaczyć ze producent nie daje gwarancji czy na 2 oddzielnych ramach skręcone podczas montażu tylko niestety traci całość na estetyce. Jak Wy macie i jak się sprawdza, czy przy tej pierwszej opcji moze faktycznie coś się dziać ...? Profil z jakiego mieć będę to Brugmannn/ Salamander AD, wzmocnienie ramy 1,25 , wzmocnienie skrzydeł 1,5mm w podwójnym ciemnym kolorze bez poprzeczek.

Zastanawiałem się jeszcze nad bluevolution (3szyby) również bez poprzeczek i w jednej ramie- niestety ten temat zupełnie mi odradzono mimo wzmocnień 2mm w skrzydłach ze względu na masę i dodatkową komorę.

Edytowane przez DZIKU_7

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

własnie zażyczyłem sobie przeliczenie -skrzydła i słupki w 2mm wzmocnieniu i zawarcie tych punktów w umowie. Zobaczymy ile drożej wyjdzie... Sprzedawca/konsultant/przedstawiciel stwierdził ze niema żadnych problemów w wykonaniu tego typu okienek nawet na 1,5mm i nic się dziać nie będzie ale gwarancji pisemnie nie da jedynie gdyby się coś działo to wyśle oczywiście serwis "bezpłatnie"..

...

Profil z jakiego mieć będę to Brugmannn/ Salamander AD, ...., wzmocnienie skrzydeł 1,5mm w podwójnym ciemnym kolorze bez poprzeczek.

....

Przy tej kombinacji - kolor + wzmocnienie 1,5 mm w konstrukcjach z ruchomym słupkiem na lewacjach południe - zachód masz na 100% banana.

Nie wierzysz to poproś o tzw.Program Produkcji Salamandry - wyraźnie napisane jest jakiej grubości wzmocnienie dawać przy kolorach :)

Słuchaj - napisz nazwę producenta okien.

własnie zażyczyłem sobie przeliczenie -skrzydła i słupki w 2mm wzmocnieniu i zawarcie tych punktów w umowie. Zobaczymy ile drożej wyjdzie... Sprzedawca/konsultant/przedstawiciel stwierdził ze niema żadnych problemów w wykonaniu tego typu okienek nawet na 1,5mm i nic się dziać nie będzie ale gwarancji pisemnie nie da jedynie gdyby się coś działo to wyśle oczywiście serwis "bezpłatnie"..

Problemu z samym wykonaniem nie ma, wszak profile mają po 6 m długości, gorzej z gwarancją...

Poproś go o siatkę statyki zalecaną przez Bruegmanna albo wyślij po nauki.

Okna kolorowe o takiej wysokości muszą być wykonane ze wzmocnieniem VS 105 - 2 mm (jedno z najsztywniejszych na rynku) lub na skrzydle pośrednim.

Nie bierz nic "na gębę".

Problemu z samym wykonaniem nie ma, wszak profile mają po 6 m długości, gorzej z gwarancją...

Poproś go o siatkę statyki zalecaną przez Bruegmanna albo wyślij po nauki.

Okna kolorowe o takiej wysokości muszą być wykonane ze wzmocnieniem VS 105 - 2 mm (jedno z najsztywniejszych na rynku) lub na skrzydle pośrednim.

Nie bierz nic "na gębę".

Tzn. o jakie skrzydło pośrednie chodzi??

Firma produkująca okienka to Anpol ze Staszowa.

Ciekawe ile % droższe będą te okienka na wzmocnionym profilu..

Pewnie jeśli napisze że bluevolution jest na 2mm wzmocnieniu to nic nie da z racji obciążenia przez 3 szyby i bez poprzeczek jeszcze bardzie prawdopodobny banan, prawda??

Tzn. o jakie skrzydło pośrednie chodzi??

Firma produkująca okienka to Anpol ze Staszowa.

Ciekawe ile % droższe będą te okienka na wzmocnionym profilu..

Pewnie jeśli napisze że bluevolution jest na 2mm wzmocnieniu to nic nie da z racji obciążenia przez 3 szyby i bez poprzeczek jeszcze bardzie prawdopodobny banan, prawda??

up

Byłem kilka dni poza zasięgiem.

Wklejam przykłady skrzydeł okiennych dla profili Bruegmann.

Chcą Ci wcisnąć to co jest w pierwszym, pionowym rzędzie, gdzie drugi już jest "na granicy" - w zależności od miejsca montażu, obciążeń wiatrem i takie tam, którymi nikt się nie przejmuje :mad: . Pośrednie są w trzecim rzędzie

skrzydła okienne i pośrednie.jpg

Co myślicie o oknie o takich gabarytach jak w załączniku. Proszę o wasze opinie. [ATTACH=CONFIG]154020[/ATTACH]

Chciałem coś powiedzieć, ale nie wiem czy mogę?

Moim skromnym zdaniem jest to zbyt duży gabaryt do wykonania w jednej ramie. Dobrze przynajmniej, że kolor jest dosyć jasny, jednak bez żadnej dylatacji to kandydat do banana.

Chciałem coś powiedzieć, ale nie wiem czy mogę?

Moim skromnym zdaniem jest to zbyt duży gabaryt do wykonania w jednej ramie. Dobrze przynajmniej, że kolor jest dosyć jasny, jednak bez żadnej dylatacji to kandydat do banana.

to nie kandydat na banana, to banan pełną gębą i to w takim niestymetrycznym podziale - ze z pięć stów taniej od konkurencji

Ja pierdziele ponad 8 mkw bez dodatkowej dylatacji czy wzmocnienia

chociaż szybę dali 6mm - współczuję montażystom, kręgusłup za kilka lat do wymiany

Do słupka pionowego od strony zewnętrznej będzie przykręcony dodatkowo profil Cargo ze wzmocnieniem 2mm.

Przykręcone wzmocnienie usztywnia słupek pionowy przed naporem wiatru -dobrze, że o nim pomyślano przynajmniej.

Problem większy leży w tak dużej konstrukcji bez podziału - profile się rozszerzają pod wpływem temperatury i nie mając gdzie zaczynają rozsadzać tynk lub "bananią się" czyli ulegają deformacji. ;)

O kręgosłupach montażystów pisałem tydzień temu w innym wątku.