Kosmomen 24.12.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Producent firma Vetrex daje pełną gwarancję na te okno. Jeżeli piszecie, że to będzie banan to jaką macie propozycję podziału tego okna.Nie rozumiem Jareko co znaczą twoje słowa "ze z pięć stów taniej od konkurencji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Sa pewne zasasdy tworzenia konstrukcji wynikające z rozszezrzalnośći cieplnej materiałumasz prawie 4 mb pojedyńczej sztakcgi która zimą osiągnie minus 20 stopnia zaś w słoneczny dzień może nawet i 70 na plusie - delta coś około 90 stopni celcjiusz gdzie przyjmyje sie ok 1,5mm przyrostu długości przy 40 stopniach różnicy temperaturteoretycznie będziesz miał wymiar pływający ok 10mm, i gdzieś to się wygiąć musi - jak szyby kolejowe - niestetyDodtanie pionowego wzmocnenienia zewnętrznego niewiele pomoże - co innego gdyby to był profil statycznodulatacyjnyDziwieę się zę technolog Vetrexy puścił taką konstrukcjęA te pięć stów - to taka dygresja na temat tego jakie konstrukcjie puszczane są z fabryk byleby tylko sprzedać towarA gwaranacja - co to takiego? Wolisz dobrą konstrukcję od początku czy wizyty serwisu co roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 24.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Sa pewne zasasdy tworzenia konstrukcji wynikające z rozszezrzalnośći cieplnej materiału masz prawie 4 mb pojedyńczej sztakcgi która zimą osiągnie minus 20 stopnia zaś w słoneczny dzień może nawet i 70 na plusie - delta coś około 90 stopni celcjiusz gdzie przyjmyje sie ok 1,5mm przyrostu długości przy 40 stopniach różnicy temperatur teoretycznie będziesz miał wymiar pływający ok 10mm, i gdzieś to się wygiąć musi - jak szyby kolejowe - niestety Dodtanie pionowego wzmocnenienia zewnętrznego niewiele pomoże - co innego gdyby to był profil statycznodulatacyjny Dziwieę się zę technolog Vetrexy puścił taką konstrukcjęA te pięć stów - to taka dygresja na temat tego jakie konstrukcjie puszczane są z fabryk byleby tylko sprzedać towar A gwaranacja - co to takiego? Wolisz dobrą konstrukcję od początku czy wizyty serwisu co roku ? Jakbym zdecydował się na podział na 3 równe części, po 1200 mm. Dwa fixy w skrzydle plus 1200mm skrzydło jezdne. Jareko jakie radzisz rozwiązanie tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 podział 3/3 gdzie jedno skrzydło jest uchylno przesuwne (tak jak masz tyle tylko ze szerokosc 120 a nie 110, pionowy słup dylatacyjny (w Schuco nr. 8490) i reszta jak widaćlub podział na 2/2 i wstawić soboe HS-a - ale chyba wyjdzię dwa razy drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 24.12.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) podział 3/3 gdzie jedno skrzydło jest uchylno przesuwne (tak jak masz tyle tylko ze szerokosc 120 a nie 110, pionowy słup dylatacyjny (w Schuco nr. 8490) i reszta jak widać lub podział na 2/2 i wstawić soboe HS-a - ale chyba wyjdzię dwa razy drożej Dziękuje bardzo a radę. Zrobię jak piszesz, podział na 3 równe części. Nie wiem tylko czy Veka ma taki pionowy słup dylatacyjny. W kórym miejscu taki słup powinien być umieszczony? Jak taki słup wygląda? Może masz gdzieś zdjęcie takie słupa Schuco. Edytowane 24 Grudnia 2012 przez Kosmomen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.12.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 każdy system coś takiego posiada - Veka także wygląda to mniej więcej tak i w zależności od strzałki uggięcia przyjmuje rózne kształty i grubosci wzmocnień - idea jest taka sama za dokumentacją Schuco (8292...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 24.12.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Dzięki raz jeszcze Jareko. Zobaczymy co na to powie technolog z Vetrex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 24.12.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Musisz tylko wsiąść pod uwagę, że jak to wykonasz w 2 ramach to będą 2 rożne słupki przy takim podziale. Chcąc zachować taki sam, wygląd słupków, trzeba by podzielić okno na 3 części ale wtedy znów jeden słupek będzie miał inny łącznik od drugiego (2 dylatacyjnych raczej nie da rady zrobić bo prowadnica od napędu uniemożliwia robienie odstających łączników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 08.01.2013 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam ponownie. Zamówiłem już te okna i drzwi..- w końcu uff .mam jeszcze pytanie odnośnie okna tarasowego i balkonu a konkretnie na czym będzie się tymczasowo opierać.Początkowo myślałem na "czasowych cegiełkach i klinach" a później ze podleje betonem 2giej wylewki z ociepleniem.Różnica pomiędzy chudziakiem a oknem ma 18 cm i 16cm balkon .Poczytałem co nieco i polecają - POSZERZENIA SYSTEMOWEPotrzebuję 260*15cm-taras i pod balkon- 150*12cmOrientowałem sie i koszt takich poszerzeń za powyższe wynosi :- podwójny kolor(jak okna) - 600zł - biały obustronny(wkońcu i tak będzie zalane) - 400zł Pomóżcie czy warto, dodatkowo sprzedawca poinformował ze gdyby nie mieli tego 260*15 to skręcą z dwóch elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 bezsensem jest dopłata do koloru - poszerzenia i tak znikają w wylewceJa jestem zwolennikiem specjalnych profilli bazowych i poszerzeń - cóż to jest 4stówy przy braku kłopotów później i koszcie całości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 08.01.2013 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 bezsensem jest dopłata do koloru - poszerzenia i tak znikają w wylewce Ja jestem zwolennikiem specjalnych profilli bazowych i poszerzeń - cóż to jest 4stówy przy braku kłopotów później i koszcie całości ? dzieki za odpowiedz. a co z łączenie dwóch poszerzeń i uzyskanie w ten sposób 1go?? Niby nic te 4 stówki ale zawsze gdzieś wejdą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) zaufaj może wykonawcy ? Choć nie ja będę Cie obsługiwał hi hi, ale wygląda na to, że trafiłeś na człowieka który wie co to poszerzenia i wie, że tak najlepiej podeprzeć balkon to dla niego ogromny plus - widać, że zalicza się do 10% tych co potrafią - nawiązując do tekstu Charliego z szukam dobrych okien. Tobie też życzę byś w tych 10% się znalazł bo 4 stówy to przy budowie kwota NIC nie znacząca a kto mówi inaczej to te 90% http://jareko.pl/2010_rok/rozne/Profile_bazowe.jpg http://www.jareko.pl/poradnik-montazysty/ Edytowane 8 Stycznia 2013 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 o, właśnie - Inwestory edukujta się to może tylko raz wydacie swoje pieniądze na okna. A jak nie - to wrócicie tu z problemami a my się za waszymi plecami śmiać będziemy z waszej głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 08.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 nie zaliczył bym jeszcze do tych 10%sprzedawcy ponieważ okna zamówione a bazówki ani poszerzeń nie dał no chyba że była mowa o wcześniejszym podmurowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 08.01.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 nie zaliczył bym jeszcze do tych 10%sprzedawcy ponieważ okna zamówione a bazówki ani poszerzeń nie dał no chyba że była mowa o wcześniejszym podmurowaniu nic nie proponował sprzedawca, sam się dopytałem przy zamawianiu o poszerzenia to zakończyło sie na tym ze "jak chcę, ale pare stówek kosztują i nie wszyscy to biorą" a ja z racji zimy i braku zajęcia sam zacząłem drążyć temat :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 09.01.2013 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pomóżcie jeszcze w temacie takim. Okno mam wysokie na 230 cm, otwór w ścianie 247cm z jednego końca z drugiego 249 cm czyli co poszerzenie 15cm czy jednak 14 szerokie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.01.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Równie dobrze może być krzywe nadproże a wtedy nie ma to wpływu na poszerzenia. Takie rzeczy powinien ocenić "pomiarowiec". Poszerzenia zazwyczaj nie występują co 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 09.01.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Fajnie to argumentujecie , ale chyba wszyscy zapomnieli o sprawie podstawowej. O tym czy można czy nie wykonać daną konstrtukcje decyduje producent okna , jeżeli daje gwarancję to bieże za tą konstrukcje pełną odpowiedzialność. To samo dotyczy wykonawcy montażu. Kupując okno ( i montaż ) bez gwarancj na podstawie jakiś ilepszych czy gorszych podpowiedzi i dokumentów technicznych ryzykuje się ,że nie będzie się ono nadawało do użytku i kupujący bedzie mógł mieć tylko do siebię pretensję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DZIKU_7 09.01.2013 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 rozumiem ale czy 1,5 cm wystarcz na pianę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.01.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pod poszerzeniem na pewno wystarczy 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts