Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi tarasowe 260cm szerokie na 230 wysokie...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sa pewne zasasdy tworzenia konstrukcji wynikające z rozszezrzalnośći cieplnej materiału

masz prawie 4 mb pojedyńczej sztakcgi która zimą osiągnie minus 20 stopnia zaś w słoneczny dzień może nawet i 70 na plusie - delta coś około 90 stopni celcjiusz gdzie przyjmyje sie ok 1,5mm przyrostu długości przy 40 stopniach różnicy temperatur

teoretycznie będziesz miał wymiar pływający ok 10mm, i gdzieś to się wygiąć musi - jak szyby kolejowe - niestety

Dodtanie pionowego wzmocnenienia zewnętrznego niewiele pomoże - co innego gdyby to był profil statycznodulatacyjny

Dziwieę się zę technolog Vetrexy puścił taką konstrukcjęA te pięć stów - to taka dygresja na temat tego jakie konstrukcjie puszczane są z fabryk byleby tylko sprzedać towar

A gwaranacja - co to takiego? Wolisz dobrą konstrukcję od początku czy wizyty serwisu co roku ?

Sa pewne zasasdy tworzenia konstrukcji wynikające z rozszezrzalnośći cieplnej materiału

masz prawie 4 mb pojedyńczej sztakcgi która zimą osiągnie minus 20 stopnia zaś w słoneczny dzień może nawet i 70 na plusie - delta coś około 90 stopni celcjiusz gdzie przyjmyje sie ok 1,5mm przyrostu długości przy 40 stopniach różnicy temperatur

teoretycznie będziesz miał wymiar pływający ok 10mm, i gdzieś to się wygiąć musi - jak szyby kolejowe - niestety

Dodtanie pionowego wzmocnenienia zewnętrznego niewiele pomoże - co innego gdyby to był profil statycznodulatacyjny

Dziwieę się zę technolog Vetrexy puścił taką konstrukcjęA te pięć stów - to taka dygresja na temat tego jakie konstrukcjie puszczane są z fabryk byleby tylko sprzedać towar

A gwaranacja - co to takiego? Wolisz dobrą konstrukcję od początku czy wizyty serwisu co roku ?

Jakbym zdecydował się na podział na 3 równe części, po 1200 mm. Dwa fixy w skrzydle plus 1200mm skrzydło jezdne. Jareko jakie radzisz rozwiązanie tej konstrukcji.

podział 3/3 gdzie jedno skrzydło jest uchylno przesuwne (tak jak masz tyle tylko ze szerokosc 120 a nie 110, pionowy słup dylatacyjny (w Schuco nr. 8490) i reszta jak widać

lub podział na 2/2 i wstawić soboe HS-a - ale chyba wyjdzię dwa razy drożej

Dziękuje bardzo a radę. Zrobię jak piszesz, podział na 3 równe części. Nie wiem tylko czy Veka ma taki pionowy słup dylatacyjny. W kórym miejscu taki słup powinien być umieszczony?

Jak taki słup wygląda? Może masz gdzieś zdjęcie takie słupa Schuco.

Edytowane przez Kosmomen

Musisz tylko wsiąść pod uwagę, że jak to wykonasz w 2 ramach to będą 2 rożne słupki przy takim podziale. Chcąc zachować taki sam, wygląd słupków, trzeba by podzielić okno na 3 części ale wtedy znów jeden słupek będzie miał inny łącznik od drugiego (2 dylatacyjnych raczej nie da rady zrobić bo prowadnica od napędu uniemożliwia robienie odstających łączników)

• 3 weeks później...

Witam ponownie.

Zamówiłem już te okna i drzwi..- w końcu uff .

mam jeszcze pytanie odnośnie okna tarasowego i balkonu a konkretnie na czym będzie się tymczasowo opierać.

Początkowo myślałem na "czasowych cegiełkach i klinach" a później ze podleje betonem 2giej wylewki z ociepleniem.

Różnica pomiędzy chudziakiem a oknem ma 18 cm i 16cm balkon .

Poczytałem co nieco i polecają - POSZERZENIA SYSTEMOWE

Potrzebuję 260*15cm-taras i pod balkon- 150*12cm

Orientowałem sie i koszt takich poszerzeń za powyższe wynosi :

- podwójny kolor(jak okna) - 600zł

- biały obustronny(wkońcu i tak będzie zalane) - 400zł

Pomóżcie czy warto, dodatkowo sprzedawca poinformował ze gdyby nie mieli tego 260*15 to skręcą z dwóch elementów

bezsensem jest dopłata do koloru - poszerzenia i tak znikają w wylewce

Ja jestem zwolennikiem specjalnych profilli bazowych i poszerzeń - cóż to jest 4stówy przy braku kłopotów później i koszcie całości ?

dzieki za odpowiedz. a co z łączenie dwóch poszerzeń i uzyskanie w ten sposób 1go??

Niby nic te 4 stówki ale zawsze gdzieś wejdą..

zaufaj może wykonawcy ? Choć nie ja będę Cie obsługiwał hi hi, ale wygląda na to, że trafiłeś na człowieka który wie co to poszerzenia i wie, że tak najlepiej podeprzeć balkon to dla niego ogromny plus - widać, że zalicza się do 10% tych co potrafią - nawiązując do tekstu Charliego z szukam dobrych okien. Tobie też życzę byś w tych 10% się znalazł :) bo 4 stówy to przy budowie kwota NIC nie znacząca a kto mówi inaczej to te 90% ;)

http://jareko.pl/2010_rok/rozne/Profile_bazowe.jpg

http://www.jareko.pl/poradnik-montazysty/

Edytowane przez jareko

nie zaliczył bym jeszcze do tych 10%sprzedawcy ponieważ okna zamówione a bazówki ani poszerzeń nie dał :)

no chyba że była mowa o wcześniejszym podmurowaniu

nic nie proponował sprzedawca, sam się dopytałem przy zamawianiu o poszerzenia to zakończyło sie na tym ze "jak chcę, ale pare stówek kosztują i nie wszyscy to biorą" a ja z racji zimy i braku zajęcia sam zacząłem drążyć temat :]

Fajnie to argumentujecie , ale chyba wszyscy zapomnieli o sprawie podstawowej. O tym czy można czy nie wykonać daną konstrtukcje decyduje producent okna , jeżeli daje gwarancję to bieże za tą konstrukcje pełną odpowiedzialność. To samo dotyczy wykonawcy montażu. Kupując okno ( i montaż ) bez gwarancj na podstawie jakiś ilepszych czy gorszych podpowiedzi i dokumentów technicznych ryzykuje się ,że nie będzie się ono nadawało do użytku i kupujący bedzie mógł mieć tylko do siebię pretensję.