pele1710 11.12.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam, pisze bo nie znalazłem podobnego przypadku Mam problem mieszkam w domku jednorodzinnym piętrowym z połowy lat 80-tyc nieocieplonym z zewnątrz i na strychu również brak ocieplenia. W domu jest zimno. Na parterze jeszcze względnie ale na piętrze już zimno gdy na zewnątrz -5 stopni na piętrze jest 15-16 stopni gdy palę w piecu. Chciałbym na wiosnę ocieplić Strop (betonowy) piętra bo na ocieplenie całego domu na razie nie pozwalaja fundusze.Czy ocieplenie samego stropu coś da w sensie że na piętrze zrobi się cieplej? Jak to zrobić myślałem o styropianie na strychu i później jakaś wylewka tylko jakiej grubości styropian i wylewka? Strych jest użytkowany do przechowywania narzędzi i innych rzeczy taki ala magazynek na różnorodności. Dodam że dach jest równiez nie ocieplony jeszcze z eternitu. Chce dać stropian i wylewke bo zauważyłem że czasem mieszkają tam myszy. Na strychu są dwa filary czy je tż trzeba bedzie jakoś ocieplic ? W każdej ze ścian bocznych/nośnych są zrobione od samego dołu kanały wentylacyjne czy te kanały trzeba bedzie przedłużyc ocieplając strop?Czy dawać jakąś folie pod styropian i później na styropian pod wylewkę jeśli tak to jaką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam,W przypadku gdy chciałbyś użytkować strych jako magazyn rzeczy niepotrzebnych, możesz zastosować dwa warianty ocieplenia. Pierwszym jest ułożenie legarów drewnianych na których następnie możesz rozłożyć płyty OSB, i wówczas ułożyć np. wełnę mineralną pomiędzy legary drewniane. (idealnie nadają się tutaj produkty w rolce np. TOPROCK czy MEGAROCK). Bardzo ciepła podłoga to 25-30cm. Możesz również zastosować wariant z wylewką betonową. Wówczas polecam zastosowanie np. produktu STEPROCK HD. Tutaj znajdziesz broszurę http://pobierz.rockwool.pl/media/92473/broszura%20steprock.pdf Z naszej wiedzy i dośwadczenia wynika, że gryzonie nie lubią wełny skalnej. Jeżeli chodzi o otwory wentylacyjne to należałoby je pozostawić a w przypadku gdy ocieplenie zakryje otwory, należałoby je przedłużyć, aby zapewnić wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts