Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięta ściana fundamentowa

Robi25

Recommended Posts

Witam.

Proszę o wasze opinie.

Zauważyłem pęknięcia na ścianach fundamentowych z bloczków. Na kilku idą pionowo na mijankę między bloczkami po fudze, a na jednej ścianie pęknięte są bloczki.

Ława fundamentowa wylewana z B20 50cmx100cm zbrojona 4xfi12potem 5 warstw gdzieniegdzie 6 bloczka betonowego. Budynek ma dwie kondygnacje i 2 stropy lane z B20. Pęknięcia wystepują przeważnie pod otworami okiennymi lub w ich pobliżu.

Przykładowe zdjęcia.DSCF3544.jpgDSCF3552.jpgDSCF3544.jpgDSCF3552.jpg

DSCF3544.jpg

DSCF3552.jpg

A masz wieniec na fundamencie? Ze zdjęć wygląda że nie. Lepiej moim zdaniem było zrobić trochę mniejszą ławę np. 40x50cm i dać jeszcze wieniec na fundamencie. Możliwe, że grunt masz niejednorodny i nie równo obsiadło i bloczki nie wytrzymały.

Wieńca nie mam. Nie było go w projekcie więc nie robiłem. Jak teraz ten problem rozwiązać? Czy takie pękanie czymś grozi?

Proponuję zrobić dokładną inwentaryzację i na szkicu każdej ściany zaznaczyć wszystkie rysy.

Zapisać datę. Wszystkie rysy "zaplombować", gipsem budowlanym zrobić paski szerokości około 5 cm w poprzek rysy , tuż poniżej końca ściany fundamentowej. W okresach co miesiąc sprawdzać stan i ilość rys . Czy stare "plomby " pękają , czy pojawiają się nowe rysy.

Osobiście uważam ,że jest duża szansa ,że są to rysy jednorazowe , które powstały po dociążeniu ścian przez wszystkie kondygnacje.

pozdrawiam

Witam.

Proszę o wasze opinie.

Zauważyłem pęknięcia na ścianach fundamentowych z bloczków. Na kilku idą pionowo na mijankę między bloczkami po fudze, a na jednej ścianie pęknięte są bloczki.

Ława fundamentowa wylewana z B20 50cmx100cm zbrojona 4xfi12potem 5 warstw gdzieniegdzie 6 bloczka betonowego. Budynek ma dwie kondygnacje i 2 stropy lane z B20. Pęknięcia wystepują przeważnie pod otworami okiennymi lub w ich pobliżu.

Przykładowe zdjęcia.[ATTACH=CONFIG]153897[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153898[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153897[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153898[/ATTACH]

Po pomalowaniu czarnym mazidłem ściany należy izolować termicznie, inaczej powstaną rysy skurczowe od dużej różnicy temperatur. Możliwe, że bloczki pękły podczas upałów a teraz po prostu ściana się skurczyła i efekt jest taki jak na obrazku. Jest jakaś zależność między stroną świata a pęknięciami? (płn płd, wsch, zach)

Witam

Piszesz, ze pekniecia sa glownie pod otworami okiennymi, tak wiec z tego co mi wiadomo to takie zarysowania moga wystepowac, gdyz cyt"Obciążenia są przekazywane z góry filarami międzyokiennymi, a mur pod oknem jest nieobciążony. Na styku pomiędzy częścią muru mocno obciążoną a nieobciążoną ściana się rysuje. Na etapie murowania zapobiega się wkładając pręty fi 6 lub zbrojenie typu murfor w spoinę poziomą."

• 2 weeks później...
Po pomalowaniu czarnym mazidłem ściany należy izolować termicznie, inaczej powstaną rysy skurczowe od dużej różnicy temperatur. Możliwe, że bloczki pękły podczas upałów a teraz po prostu ściana się skurczyła i efekt jest taki jak na obrazku. Jest jakaś zależność między stroną świata a pęknięciami? (płn płd, wsch, zach)

Zależności od strony świata nie ma.

• 2 weeks później...
Gość iwb
wystarczy zastosować hydroizolację która mostkuje rysy nawet 3mm ale koszt takiego zabezpieczenia na wieczoność to 4 razy więcej niż papa i mazidło bitumiczne. Są już izolacje wodochronne czy przeciw wodne hybrydowe ale to dla amatorów czarna magia i jeszcze długo będą wiązać g.... sznurkiem