Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokusi komentarze Pod Dębami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 494
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danusiu, wczoraj pięknie świeciło słoneczko a dziś już cały dzień pochmurno i deszcz ze śniegiem :bash::bash::bash:

Ale nie poddaję się pogodzie!!! Nadzieja na wiosnę coraz większa :)

Dla lepszego nastroju wymienię kto odwiedza Krokusiową działkę :) Obserwacje dokonane od ostatniego weekendu:

1. sarny, cała masa śladów jak również widziane osobiście w niedzielę 2 koziołki i 3 sarenki -wygląda, że przez naszą działkę zrobiły sobie ścieżkę :)

2. kosy, wróble, sikorki, sójki i jeden szpak, który uwaga!!!! zajrzał na chwilę do budki lęgowej!! hurrrra!!! jest nadzieja :lol2:

3. bażant (lub bażanty) dużo łapek na śniegu zostawił/y. Z bażantem to w ogóle ciekawa historia. Dziś mój mąż był sprawdzić na działce czy ptaszki mają co jeść (sypiemy różne ptasie pyszności pod drzewa i krzaczki gdzie nie leży już śnieg). Ponieważ od niedzieli wszystko już zostało wyjedzone wrócił do samochodu po karmę i zaczął podsypywać karmę pod drzewa i krzewy ja zawsze to robimy. Tak sobie idzie, idzie...patrzy a z naprzeciwka nadchodzi w jego stronę bażant. Mój M.zaczął się zastanawiać czy bażanta nie wystraszy. Ale nie wyglądał na wystraszonego to kontynuował sypanie pod kolejnymi drzewkami a ten skubany po prostu podszedł i od razu zaczął się częstować :yes: Mąż mówił, że wyglądało jakby wiedział, że niesie karmę do nasypania i tylko na to czekał żeby wyjść z krzaków :D Może się z nami zakoleguje? ;)

Odkryliśmy też pojedyncze ślady kopyt podobnych jak u sarny, ale trochę bardziej owalnych i zdecydowanie większych :eek: jakieś 8 cm szerokości miały. Ciekawe co to za osobnik? :)

A Duduś już padł ;) Byle do wiosny! :)

nita dziękuję za tytuł :) bardzo chętnie mogę zostać specem od flory i fauny :) ale muszę się jeszcze poduczyć bo nie jestem pewna gatunku pewnych ptaszków na mojej działce, które grasują przy karmie ;) wydaje mi się, że to piecuszki albo pierwiosnki ale pewności nie mam. Ornitolog potrzebny od zaraz ;)

A ptaki drapieżne bardzo lubię, uwielbiam patrzeć jak szybują wypatrując zdobyczy. Jastrzębia jeszcze u nas nie wypatrzyłam :)

Drimeth nie ma mowy o żadnym zaśmiecaniu wątku, wrzucaj zdjęcia, będzie mi bardzo miło :) Działki i kota oczywiście :) Śnieg u nas też na działce jeszcze leży ale już coraz mniej a pod drzewami całkiem już znikł.

Z najświeższych ptasich wieści z gdziny18:00- pan szpak prezentował pani szpakowej jedną z powieszonych budek lęgowych. Przez chwilę nawet razem znikli w budce ;) oj chyba coś się będzie działo :)

Edytowane przez Krokusia

Danusiu !

Tak - Jesteś szpecem od fauny i flory !:yes:

Tak ciekawie i ładnie opisujesz ,o tym ,co wyprawiają na Waszej działce

różnej "maści " goście , miło czytać i prawie się to wszystko widzi !:yes:

Jak będziesz wstawiać fotografie ptaszków ,to poproszę moją córkę ,ona

nam je bezbłędnie rozpozna , jest ornitologiem .

A mojego Reksia dziś w nocy pogryzły jakieś psy !:( Biedak ledwo chodzi !

Karmiłam go, jakoś zjadł co nieco ! Nie mogłam go pogłaskać , zaraz cały

się w sobie kulił !:( Prawe oko mu lekko poharatały ! Dziś chcę go schować

w garażu. Ale nie wiem czy się da ! Po polach biega wiele psów , no i u mnie

na podwórzu dopadły mojego psiaka !

Reksia przygarnęliśmy latem , do dzisiaj nie był atakowany ,nie wiem co się

zadziało - no żal mi go !

Kendro !

Dzięki Ci !

A do garażu nie chciał iść. I dziś wczesnym ranem

znowu chciały go gryźć . Ale ja już byłam czujna i pomogłam mu.!!

Pogoniłam psiska, okazało się, że od sąsiadów !

A Reksiu jakby nabrał pewności i dzielnie się bronił !

No kurka wodna - coś muszę pomyśleć - by w przyszłości

przestało się to potarzać !

Danusiu, straszne ruchliwe te ptasie i trudno je sfotografować :) ale spróbuję!

Biedny Reksio :( a czemu to sąsiedzi puszczają psy luzem?! Jak ja nie lubię takich zwyczajów :mad: u mojej mamy kiedyś tak puszczone dwa owczarki niemieckie zaatakowały kozę na naszym ogrodzie. Bidulka ledwie się wylizała z tego :( wrrr...ludziska są nieodpowiedzialne! :mad:

A u nas wiosna coraz śmielej sobie poczyna, dziś ubyło duuużo śniegu i tylko w niektórych miejscach trochę go widać jeszcze. Mam nadzieję, że już dzień-dwa i po nim :)

I jak dobrze,że zima ucieka !

A słońce już swoje zrobi jak

tylko zacznie odpowiednio nam świecić !

Danusiu u nas na wsi to właściwie psy zawsze tak biegają !:sick:

Dziś powiedziałam sąsiadowi o przystopowaniu jego sfory,

ma ich trzy sztuki, to właściwie tylko się zaśmiał i tyle !:mad:

Reks jakoś zaczął się stawiać , i szczeka i broni się !

Choć on , to z postury , jest mniejszy niż Korniszon u Carvera !

Chyba wyrabia sobie " markę " wśród sąsiedzkich psów !

W ciągu dnia przeganiałam to całe towarzystwo - zobaczymy !:(

O zrobieniu zdjęć dla ptaszków , to fakt , raczej trudno jest je uchwycić

w obiektywie ! Ale może uda Ci się !:yes:

Miras :D:D a gdzie się takie krzewy kupuje ?? :D

ja w marcu ( była taka jedna ładna sobota) posadziłam już sałątę, pietruszkę, rzodkiewki i cebulki. teraz czas na kwietniowe sadzenie i już się doczekać nei mogę - może już jutro nawet pojadę ale pewnie jeszcze nie będzie się dało sadzić. ale pojadę. już dawno na wsi nie byłam u nas :)

Witajcie !

U mnie z kolei od rana pada deszcz, równo i stale !

Całe podwórze w wodzie ! No i w piwnicy coraz więcej wody!!:(

Czekam na słońce jak na wybawienie !

Wiatr też osusza ziemię i przydałoby się by powiał lekko !

Ale najważniejsze , że zapowiadają coraz cieplej !:)

Kochani, po kolei, po kolei :)

Śniegu już nie ma ale jeszcze w ostatni weekend był. Teraz cały czas jest fajna pogoda i działeczka ładnie obsycha. Jak tylko ziemia na to pozwoli zaprzyjaźniony Pan Gospodarz wyrówna nam działkę. Potem muszę czekać na ogrodzenie działki ale nie jestem pewna kiedy to się stanie bo Panu od ogrodzenia z powodu pogody wszystkie terminy się posypały, obiecał jednak, że do końca kwietnia to się stanie.Jak tylko działka będzie ogrodzona ruszam z sianiem i sadzeniem (w tym krzewów landrynkowych :) ) Na 30 kwietnia zaś mam umówione dostarczenie domku ogrodowego.

Zdjęcia postaram się zrobić dziś. Nowych nie robiłam bo w tym tygodniu dzień pracy bardzo mi się przeciągał każdorazowo i działkę nawiedzałam w godzinach lekko wieczornych.

Za to wczoraj wreszcie udało mi się stanąć oko w oko w dzikiem :wiggle::wiggle::wiggle: Szedł w kierunku naszej działki ale jak nas zobaczył to spojrzał (nie wiem czy przyjaźnie ;) ) i powoli zawrócił po czym zniknął w zaroślach. A duuuuuży to był ;) I ptaszki drą dzioby coraz bardziej :) Oj lubię ja moją działeczkę :)

Kendra i jak tam Twoje nowalijki rosną? :)

Danusiu mam nadzieję, że już masz lepsza pogodę. A jak się czuje Reksiu?

Uciekam bo jadę na targi ogrodnicze :bye:

Danuś !

Reksio - lepiej mu , oko jeszcze ciut ma opuchnięte - wyleguje się

na słoneczku !

U mnie dziś od rana więcej słońca niż chmur - fajnie jest !:wiggle:

Idę odkrywać żonkile i tulipany .

Jak wrócisz z targów to napisz - proszę - co nowego

nabyłaś ! Oky ! :bye:

Danusiu !

Widać od razu, ręce Gospodarzy !!:):yes: Jak tylko nastała

możliwość , to od razu widać efekty !

A kolejne Wasze zadania do wykonania udadzą się !

Już wiosna na całego ! Pójdzie wszystko dobrze !:)

I masz rację , czasami na tych targach to nie wiele jest .

Jak pojedziecie do tego pobliskiego centrum ogrodniczego,

to tam jest bardzo dużo ciekawych roślin - będziesz miała

ogromny wybór ! Patrzyłam w internecie !

Mają bogatą ofertę , i cały dzień to chyba mało, by wszystko

zobaczyć !!

Bardzo gorąco proszę wszystkich o pomoc w walce o życie 4,5 Alicji z Sosnowca. Jedyną nadzieją jest bardzo kosztowne leczenie w niemieckiej klinice. Każdy grosz się liczy. Proszę Was też o rozpowszechnianie tej informacji. Alicja nie ma niestety dużo czasu Historię jej walki z nowotworem złośliwym możecie śledzić TUTAJ