Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Danusiu !

Ferma za lasem, około 7 km przez las ,

z tym ,że tam już jedna jest na kilkadziesiąt tysięcy

futerkowych zwierzątek.

No i drugi człek też chce tuczyć je na futerka i już

stawia jakieś pawilony -klatki na około 20 tyś sztuk.

Smród już do nas dochodzi gdy z ich strony wieje

wiatr !:( No to nic dobrego nie wróży !

No i Renatko o to idzie, że ludzie się sprzeciwiają,

ale to guzik daje !:mad:

W naszej Polsce zagraniczni inwestorzy robią śmietnik

z naszego kraju !

W Holandi, Szwecji , Norwegii, Niemczech tego typu fermy

są zabronione i na tak dużą ilość , no to w Polsce tworzą

te fermy , i po paru latach całkowicie zdewastowane środowisko

zostawiają !

Nie wiem jak bronić - właściwie i środowisko i te biedne zwierzątka! :bash:

Przepraszam za to wyżalanie się - ale muszę szukać gdzieś jakiejś

pomocy !:(

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5754035

• Odpowiedzi 494
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojej Danusiu :( To nie wesoło. Wiem niestety jak "pachną" hodowlane zwierzęta futerkowe. A z drugiej strony jak możliwe jest jeszcze w obecnych czasach takie barbarzyństwo jak hodowla tylu zwierząt na raz! Ja raz widziałam w jakich warunkach są hodowane listy srebrne. Tragedia!!! Jak ludzie mogą jeszcze kupować wyroby w ich futerek :( Wkurza mnie czasem, że nasi posłowie głupotami się zajmują a media jeszcze to rozdmuchują ale poważnymi problemami jakich wiele to jakoś nie kwapią się zajmować :mad::mad::mad: Szkoda zdrowia bo już mi ciśnienie skacze do góry :sick:

Wyżalaj się Danusiu, wyżalaj. Najgorsza jest bezsilność, że w tego typu sprawach nie wiele można zrobić :( Ale na zrozumienie Twoich problemów i przytulanie zawsze możesz u mnie liczyć :hug::hug::hug:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5754488

hello!! witam się u Krokusi!!

RD - współczuję Ci fermy, zapach może być okropny :(

Krokusiu - śliczna kuchnia się szykuje - taka przytulna - i nawet kwiatka wiszącego już zaprojektowałaś :D rozstawienie fajne - funkcjonalne :)

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5754529

Cześć:)

Wchodzę dziś na dziennik i patrzę na fotki i wydają mi się znajome. Po kilku minutach eureka:P Często jestem w tych rejonach, a za parę lat mam zamiar mieszkać 100m od Ciebie:yes: Widzę, że zablokowałaś skrót, którym jeżdżę na rowerze i chodzę na przystanek od dziecka, teraz będzie trzeba chodzić bokiem lub przez wąwóz, no ale trudno, choć myślałem, że to przedłużenie ul. P**** jest dalej drogą publiczną. Mam nadzieję, że będzie się miło i dobrze mieszkać, miejsce świetne. Drogi są super odśnieżone zawsze, o to się nie martw.

Z dzikami możesz mieć czasem problem, po zmierzchu lubią chodzić w tamtym rejonie. Często tereny wokół są "poryte". Odnośnie fermy, to też masz jedną niedaleko Ciebie, co prawda mała i tylko gęsi - śmierdzi jakoś 3-4 razy do roku, więc nie ma problemu.

Kedra u mnie na szczęście kopalnie są bezpiecznie daleko Woda powinna być - pytanie na jakiej głębokości

Teren pod tobą będzie raczej idealnie piaszczysty, co do studni to bym się nie nastawiał, tak mi się wydaje - na północ masz rzekę i wąwóz, który ściąga wodę. Chyba że studnia głębinowa - no ale z map wynika, że na tym terenie akurat wody nie ma, więc to ryzyko.

Odnośnie kopalni, obecnie pod nami nie ma wydobycia, aczkolwiek złoże węgla jest i to bardzo dobrze rozpoznane i jest na tyle dobre, że w przyszłości może być możliwie wydobycie, gdzieś w jakichś dokumentach wyczytałem. Kopalnię masz rzut beretem za lasem - Kopalnia Halemba.

4. blisko do przystanku autobusowego (bo ja nie kierowca jestem ) - do przystanku piechotą 5 min

Co do busika, to niestety tylko kilka razy dziennie i w weekendy nie ma:/

7. najlepiej z drzewami na działce - że aż na dęby trafię to się nie spodziewałam

W okolicy jest naprawdę kilka świetnych starych dębów schowanych w wąwozie. Na tym terenie świetnie rosną sosny i iglaki - teren piaszczysty. Masz obok działki takie pokręcone sosny - to właśnie efekt piaszczystej gleby.

No a wodociągi u nas w mieście to prawdziwe bizancjum:P Prawie najdroższa woda w Polsce, ale siedziba piękna. Zawsze problemy robili, zawsze, zawsze.

Edytowane przez msilent
https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5755533

Danusiu !

Ale super Sobie ustawiłaś w kuchni ! Fajnie że potrafisz !:D

Wiesz , to że chcesz mieć stół pod oknem ,to Cię rozumiem!

też tak mam:yes::yes:

Uważam ,że zlewozmywak w tym układzie jest dobrze ustawiony.

Nie pamiętam wymiarów Twojej kuchni ale wiem, że u mnie

jest mniejsza , więc muszę mieć mniej szafek. No i stół

to się raczej nie zmieści, ale zlewozmywak dam pod oknem

Ale będę wracać do Twoich inspiracji i proszę ustawiaj

kolejne Swoje wnętrza - będę podglądać .

Wirusy Danusiu przepędzone ? Poszłaś do pracy ? :bye:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5755946

Kendra dziękuję za pochlebna opinie mojej kuchni :) Jak projektować to projektować razem z kwiatkiem ;)

msilent witaj sąsiedzie! :hug: No proszę, jeszcze nie mieszkam a sąsiadów już poznaję, to mi się podoba :wiggle: A gdzie dokładnie będziesz mieszkał? Napisz na priv ;) Rozumiem, że z tych rejonów pochodzisz i wrócisz na "stare śmiecie"? :) Przejazd na razie tak zastawiony, że rowerem spoko przejedziesz ale za nami jest druga wydzielona działka, będzie pewnie w przyszłości cała ogrodzona aż do siatki sąsiadów.

Co do studni to masz chyba rację, też mi się wydaje, że rzeka odciąga wodę. Muszę i tak dociągać miejską to na razie nie mam kasy na studnię głębinową. Dziki ryją oj tyją, ale jak na razie mam z tego samą radochę :) I Ferma gęsi to moja ulubiona atrakcja w okolicy. Strasznie lubię jak gęgąją w oddali. Takie już mam dziwne upodobania :) Co to ich zapaszku to jeszcze nie zdarzyło mi się poczuć od tej strony. Ciągnie bardziej w stronę lasu na te otwarte pola. Dęby to w okolicy rosną super. A sosny prześliczne przez to swoje poskręcanie. Zgadzam się z Tobą, że okolice tutaj super dlatego szukałam tylko w tych rejonach a nie dalej i broń Boże przy głównych ulicach.

Życz mi szczęścia w wodociągach i zaglądaj do mnie na działce bo nawet zimą można mnie tam często spotkać :)

Danusiu fajnie, że projekt kuchni przypadł Ci do gustu :) Też możesz Sobie spróbować zrobić. Trzeba założyć konto na stronie Ikea. Mają tam program do planowania kuchni ich wyposażeniem. Całkiem przyjazny w obsłudze. Jak chcesz to na telefon udzielę Ci instrukcji :) Wirusy jako tako opanowane. W ramach terapii poszłam wczoraj z moim M na działkę. Uzupełniłam karmę dla ptaszków, pooglądałam ślady dzików i poszliśmy do lasu na spacer. Od razu lepiej się poczułam. Na razie mam tylko znośny katar. W pracy oczywiście byłam chociaż bardzo nie lubię poniedziałków :( Ściskam mocno Danusiu i lecę poprzelewać - bo wczoraj zapomniałam :(

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5756827

Dzięki Kendra, na wiosnę muszę już być zdrowa jak koń. Muszę działkę do grilla przygotować bo już tu, niektórych na Forumowiczów pozapraszałam, jak pewnie pamiętasz :lol2: Albo może lepsze będzie ognisko? Oj ognisko to bym zapaliła :) Co o tym myślisz? :)
https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5757060

Danusiu - oky - nie ma pośpiechu :yes:

Jak już się wezmę za projektowanie to sobie

pogadamy - i ciesze się , że mi pomożesz !

Wiesz , swoja drogą to jestem ciekawa jak to

projektowanie wyjdzie w praniu !:D

Wiosna chcę cały domek nanieść - rozrysować na trawie

na podwórzu i zobaczyć , tak sobie, jakie to będą

pomieszczenia , jak to się ma do moich wyobrażeń :)

o całości - rozplanowaniu itp.

A wracając do tych ferm , to znalazłam w necie

parę dobrych stron , wspierających mieszkańców

w walce z coraz liczniejszymi fermami tuczu !

Nam kiedyś też udzielono pomocy , minęło parę lat

a w tej materii ferm jest coraz gorzej dla mieszkańców,

dla środowiska !

Złość na miejscowe władze -ich zarządzanie - złość na tzw. lobby

producentów, a jednocześnie coraz większa świadomość

ludności miejscowej, daje większą szansę na wygranie

z takimi fermami !:yes:

Dziękuję za wasze wsparcie z tymi fermami - jak

się człowiek wyżali to zaraz lepiej !:hug:

Danusiu dobrze ,że wirusa przeganiasz !!

A choćby krótki spacer na działce poprawia

samopoczucie !:yes:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5757096

Danusiu!

Tak patrząc na rozplanowanie Twojej kuchni

to nie zmieniałabym ustawienia kuchenki gazowej.

Jak dla mnie to, to pierwsze ustawienie jest lepsze,

dlatego ,że u mnie często coś pryska , rozlewa się

jak gotuję i wówczas moja ściana bardzo się brudzi.

Wiec zostawiłabym tak jak w pierwszym rozplanowaniu.

A może forumowiczki jeszcze coś podpowiedzą

w rozplanowaniu ? !:yes:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5757147

Krokusiu :)

Fajne Twoje wizualki .

Ja sobie planuję zlew pod oknem, obok kuchenka - może to i oklepane, ale z racji mojej małej kuchni inaczej się nie da, no może się i da, ale gdzie tam jeszcze.

Zawsze się zastanawiałam skąd są te programy do wizualek - dzięki Tobie teraz będę miała nową zabawę :)

Ściskam mocno :hug::hug:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5757238

Danusiu ! Kendro ! :D

I Całe Nasze Wyborne Towarzystwo !:D

Tak jest - a jasne -że będę produkować różniste naleweczki !

Takie - aby smakowały należycie ! :D:D :hug:

Już się cieszę na nasze spotkania !:wiggle:

https://forum.murator.pl/topic/174417-krokusi-komentarze-pod-d%C4%99bami/page/15/#findComment-5757756