RD2011 13.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Danusiu - no i widzisz - znowu super wizualka Ja z instalacją to raczej poczekam , Ty tak świetnie robisz a ja sobie i tak już wszystko koduję ! Jak coś to , do Ciebie jak w dym i będzie pięknie ! Wiesz co - z tym lotkiem to ja tak samo myślę , że coś kręcą ! Bo to nie możliwe Może teraz się uda - co ? Będę czarować !:stirthepot::stirthepot: To musi się udać ! Danusiu z pracowniami które sprzedają projekty , wiem że można poprosić , po uprzednich ich ustaleniach z już budującymi. tak zrobili moja córka z zięciem ! i udało im się zobaczyć dom w trakcie budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 13.02.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Danusiu, jasne, że do mnie możesz jak w dym! Spróbuję kiedyś odezwać się do pracowni projektowej jak radzisz A z lotkiem trzeba jakiś plan opracować, najważniejsze aby był skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 14.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 lotek to oszustwo - nie znam nikogo kto by wygrał a ludzi już trochę poznałam sama kiedyś miałam ino 4 i dostałam 260zł - poszły w działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 14.02.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Krokusia, chwilę człowiek nie zagląda i już tyle do nadrabiania Wszystko na Twoich wizualkach trzyma się kupy - pożyczenie metra na prysznic wyszło na dobre i łazience, i gościnnemu (sama zresztą też pożyczyłam już na etapie rysowania projektu wnękę prysznicową z kotłowni - mam jeszcze mniejsze łazienki). U Ciebie dzięki temu gościowa kanapa fajnie się chowa we wnęce. W łazience wszystko stoi we właściwych miejscach. Sypialnia też ok - układ zaskakujący nie jest, ale będzie wygodny. Najwięcej zależy od samego wykończenia No i niezmiennie zazdroszczę Ci działki - jest po prostu boska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 15.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Kendra ja też wygrałam w totka ponad 200 zł i to dwukrotnie w ciągu 2 tygodni teraz liczę na to samo ale jeszcze z czterema dodatkowymi zerami Kocurku, fajnie, że zajrzałaś miło, że podobają Ci się moje wizualki. Domek planuję nie duży więc muszę racjonalnie wykorzystać powierzchnię aby było jak najwygodniej. A do budowy to jeszcze daleko to mogę puszczać wodze fantazji. Coś może z tego wyjdzie dobrego Myślę, że działka to nawet mi się udała Pewnie, że można znaleźć kilka mankamentów ale jej urok niewątpliwie usuwa w cień wszelkie minusy. Zresztą ideałów nie ma a najważniejsze aby dobrze czuć się w wybranym miejscu a ja tam bardzo lubię być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.02.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Danusiu witaj ! Czytałam o Twych zakupach nasienno - ziołowych - świetnie - masz kupione i rozplanowane to , co uważasz za najlepsze w ogrodzie. Co do ziół - to dałabym je w pewnym oddaleniu od zwyczajnych warzyw, bo mięta bardzo się rozrasta, więc daj w takim miejscu, gdzie to rozrastanie nie będzie Ci przeszkadzało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 I jeszcze coś sobie przypomniałam . Pomidory wspaniałe owocują w towarzystwie selera , nie imają się ich choroby. A i seler bujnie i zdrowy wyrośnie. Kapustę , kalarepę , kalafiory , przedziel innymi warzywami bo to jest ta sama rodzina i mogą Ci chorować. Nasza DPS - zna się na tym doskonale , ja też jeszcze do niej będę zaglądać Pa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 16.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Dziękuję Danusiu za rady Planując warzywnik podpierałam się też artykułem z internetu o dobrym i złym towarzystwie warzyw. Chętnie więc przyjmę rady doświadczonych "rolników" Muszę w takim razie ściągnąć tu DPS-ię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 18.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 hej Krokusiu!! ja też w piatek nie wytrzymałam i nasion pokupiłam tak się zastanawiam czy się pomieścisz ze wszystkim w ogródku. mój ma podobny metraż i ledwo ledwo upchałam na niego dużo mniej warzyw niż Ty planujesz. a jakbym miała zachowywać odległości zalecane na opakowaniu to bym chyba połowy nie posadziła. u mnie czosnek w ogóle nie wyszedł, ale ogórki się rozrosły jak szalone i mało im było miejsca ( a dostały dużą grządkę z 70cm na 70 cm), buraki ćwikłowe chyba za późno posadziłam i wyszły ale maleńkie. mało miejsca też miały i się nie rozrosły chyba jak należy. cukinie potrzebują więcej miejsca - też się bardzo rozrastają. moje usytuowałam przy siatce ogródka i w słoneczku - ładnie uosły ale jak chcesz mieć duże cukinie to musisz im dużo miejsca dać kapustę mi robale zjadły, bo nie pryskałam ich niczym, w tym roku już nie sadzę. kalafiory mi w ogóle nie wyszły ( sadzi się je chyba w odległości po 20 cm - u mnie było za ciasno. a kapustę też się chyba sadzi w takiej odległości. musza mieć dużo miejsca.) oj i zwierzaczki uchwyciłaś pieknie.. ale Ty tam ślicznie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.02.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Kendra to będzie mój debiut ogrodniczy, zobaczymy co mi tam pójdzie. Liczę się z tym, że w pierwszym roku plony mogą być marne lub nieudane bo do tej pory tylko zboże tam rosło. Ale będę walczyć Ziemia wygląda nie najgorzej, jeszcze muszę ją ponawozić. Na razie pomidorki już wychylają sie powoli z ziemi. Teraz przekonuję do tego samego paprykę Jak moja przygoda w uprawą warzyw będzie udana to strasznie dumna z siebie będę A czy ktoś z Was ma doświadczenia z takim TAKIM lub TAKIM nawozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 18.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Krokusiu plany ogródkowe ambitne , ale jestem pewna że dasz radę Trening czyni mistrza wiadomo co rok to będzie lepiej. To ptaszysko to być może sójka, albo sroka. Mój M. uwielbia ptaki , i szkoda że nie widziałaś jego uśmiechu , gdy zobaczył Twoje zdjęcia i to jeszcze opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 19.02.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Krokusiu oczywiście trzymam kciuki za Twój ogródeczek!! jaka to jest radość jak zaczynają pojawiać sie pierwsze roślinki!! potem przychodzi pora na ważne zakupy - konewka albo wąż ogrodowy no właśnie - musisz wodę sobie na działce robić my woziliśmy do ogródka w takich butlach 5l - wiecznie było mało. a jak juz wodę na działce mieliśmy to rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 19.02.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Danusiu Witaj ! Wczoraj wieczorem napisałam duuugachny post - i wcięło internet ! Danuś widoki z działki cudne ! Życzę nam wszystkim szybkiej wiosny i rozpoczęcia prac w ogrodach! Niech ta wiosna już przyjdzie - a tu za oknem śnieg i zawieje ! Nawozy z kur , Danusiu nigdy nie kupuj ! Tam jest najgorsze świństwo ! a w ogóle to staraj się jakieś organiczne - zielone . Ja staram się jak najmniej chemicznych! Zawsze coś w sklepach po składzie takiego nawozu znajdę ! Co mi tam akurat wydaje się dobre ! Ale te ze składnikami z ferm zwierzęcych odrzucam ! Danusiu - potem napiszę Ci relację z pobytu w wybudowanej Okinawie ! :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 19.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Renatko bardzo mi miło, że sprawiłam przyjemność Twemu M Co do tajemniczego głosu to sójka to nie jest, sójki to ja akurat znam dobrze A i sroka na pewno też nie. Głos musiał należeć do czegoś znacznie większego. Podejrzewam parę kruków o te dziwne głosy bo wydaje mi się, że jesienią widziałam w niedalekiej okolicy takowe. Ale pewności nie mam. Może Twój M podpowie czy w naszych okolicach mogą występować kruki Kendruniu moje pomidorki oszalały będę musiała tylko kota pilnować bo lubi podżerać młode roślinki a o wodę na działce już walczę z naszymi wodociągami, może do kwietnia zdążę Oj Danusiu, takie to czasem te łącza złośliwe I to Twojego posta do mnie wcięło! :mad: A co do nawozów, o które pytam to ja myślałam, że to są właśnie nawozy naturalne kurcze to ja już nie wiem a ten drugi nawóz? czytałam o nim bardzo dobre opinie, zresztą o tym kurzym też. Teraz to mi ćwieka do głowy wbiłaś. Możesz mi podrzucić jakieś konkretne nazwy dobrych nawozów? A sztucznych nawozów nie mam najmniejszego zamiaru używać nie po to mam własną działkę żeby chemię jeść. To już obejrzałaś Okinawę? Ale masz fajniutko Z niecierpliwością czekam na relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 19.02.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Kochana Mój znawca mówi ,że kruki jak najbardziej mogą występować , ale to rzadki ptak. Może to gawrony? To dopiero ciekawostka , trzeba to wyjaśnić nic tylko zajechać i wyśledzić A nie myślałaś o naturalnym nawozie? Tyle gospodarstw dookoła że ktoś się podzieli , a wiadomo że co natural to natural Tyle że śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 19.02.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mogły to być gawrony, tylko bardzo duże mi się wydawały. No i jeśli dobrze się orientuję to gawrony lubią być w grupach a ja widywałam zawsze dwa, może parę? Przelatywały raczej szybko i siadały gdzieś w sosnach.Ciężko było dokładniej im się przyjrzeć. A czarne....jak kruki Naturalny nawóz na wiosnę to już za późno nie zdąży się rozłożyć. A te granulowane to ponoć właśnie to takie "swojskie" tylko, że w granulkach Cóż muszę to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 19.02.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Kurcze fajnie tak przy lesie .... A jeśli to kruki to większe szczęście , a my widzimy że na ptakach to się znasz Dla mnie prawie wszystkie to wróble, a śpiew rozróżniam tylko kosa i już nie mogę się doczekać kiedy zaczną śpiewać ...... Racja z tym nawozem , to nie ten czas, ale na jesień kto wie. Znajomy kupował jakieś granulki i wszystkie grządki tym traktował. A warzywka miał jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 19.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Danusiu ! Ja w domu mam ornitologa - rozpoznaje wszystko co lata ! Ja nie za bardzo - ale działkę macie cudną. A jeszcze wkoło i ptaki i sarny - nic tylko ogród i przebywanie w nim jak najwięcej !!:yes: Z nawozami Danusiu to wrócę do tych granulowanych. Nawozy te mieszają z pomiotem ptasim czy innym obornikiem ale z ferm przemysłowych . Fermy przemysłowe "jadą" na antybiotykach, wszelakiej maści chemicznych odżywkach , by zwierzęta jak najszybciej rosły ! Następnie ludzie jedzą to niby:mad: mięso ! A jeszcze im mało - to na dokładkę sprzedają odchody z tych ferm jako super nawóz !!:mad: Mnie brakuje słów na określenie tego procederu ! no dobra - już nic nie piszę - Danusiu :yes: Najważniejsze - proszę nie kupuj tego ! Tak jak Renia pisze jesienią kupisz dobrze przefermentowanego obornika na wsi od gospodarza taki rolnik nie ma pieniędzy na różności i przekopiesz na zimę ! A tej wiosny ,to podlewaj zrobionym nawozem z roślin . Jeszcze wrócimy do tego. A DPS-ia ma gospodarstwo ekologiczne to wie najlepiej ! A teraz opiszę CI moje oglądanie Okinawy Danusiu warto zobaczyć swoje plany na żywo ! Domek zgrabny,zmienione wejście to dzięki temu pomieszczenie gospodarcze prawie 6m2, stał tam piec na ekogroszek , półki na narzędzia. Łazienka jak dla mnie to za duża nawet. Salon duży bo 27 m2 w sam raz. ustawny. Kominek i też kuchnia 7 m 2 - też wystarczająca.Pokoje w kwadracie dobrze do ustawienia. Twoje wizualki jak dla mnie ! W wejściu takie podnoszone składane schody na stryszek . A zamiast wiązarów więźba i kąt dachu do 30 stopni, to na stryszku dzięki temu można chodzić prosto, bez garbienia się - po całej długości strychu na szerokości około 3m. Czyli miejsce na sanki, narty pudła itp. Mam od Pana który wybudował Okinawę pomoc wielką ! Cieszę się, spisane mam kolejne etapy - no super ! Ma też zrobioną oczyszczalnię (POŚ) to znalazł firmę sprawdzoną i tańszą. Danusiu - po takiej wizycie - to wiem co i jak ! Namawiam Cię gorąco - znajdź swój projekt - warto !! Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 19.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) I jeszcze coś sobie przypomniałam . Pomidory wspaniałe owocują w towarzystwie selera , nie imają się ich choroby. A i seler bujnie i zdrowy wyrośnie. jak można to ja sobie to skopuję do swojego dziennika, co by nie zapomnieć Krokusiu jak to dobrze, że takie piękne zdjęcia wstawiłaś. Może ta wiosna jednak przyjdzie. U mnie dziś wróciła zima. Edytowane 19 Lutego 2013 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 24.02.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Trochę mnie tu nie było ale wypoczywałam na feriach w rodzinnych stronach, czyli byłam na garnuszku u mamusi Oczywiście pobyt był bardzo owocny W sklepie ogrodniczym trafiliśmy na fajne promocje i za jedyne 102 zł zakupiliśmy z mężem: szpadel, grabie, sekator ręczny, sekator do gałęzi, pazurki do spulchniania gleby, małą łopatkę do sadzenia małych roślin. Poza tym mój rodzony tata drobił dla nas 2 budki lęgowe, jedną dla szpaków, drugą dla sikorek A co do naturalnych nawozów zamówiłam naturalny humus od dżdżownic, mam nadzieję, że roślinki będą po tym śmigać zdrowo w górę Dzisiaj słoneczko pięknie świeciło na działce. Już czuć w powietrzu wiosnę a ptaszki szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts