RD2011 15.12.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Noooo !! Krokusia Jesteś mistrzem negocjacji :lol2: To mi się podoba ! A działka jest po prostu przepiękna - też chciałabym mieć podobną - bo ja mam z tej mojej działki - pola , na którą mam WZ kawałek drogi do drzew takich jak u Ciebie. Fajnie ,że wypatrzyliście tę działkę ! Wiesz - ja do Ciebie mam trochę daleko, choć z początku myślałam, że to moje okolice Krokusia -czekam na cd. przedwsięzięcia, jaki projekt domu i tak o wszystkim- co po drodze - do spełnienia marzeń się dzieje Spokojnej nocy życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 15.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 No ładnie się zapowiada, witaj ziemska właścicielko. Już się naprawaiłe i obiecuję, że nigdy więcej. Będę tu często zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 17.12.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 RD2011 dzięki, mam nadzieję, że moje zdolności negocjacyjne ujawnią się ze zdwojoną siłą podczas budowy domu Mnie też działka się podoba Miras no! Tym razem Ci wybaczę! Oczywiście pod warunkiem, że będziesz tu często wpadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 17.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Noooo - wiesz - jeśli Krokusiu budować będziecie systemem gospodarczym , czyli i zaopatrzenie w materiały będzie spoczywało na Was - to twoje zdolności negocjacyjne staną się nieocenione ! A z opisanym geodetą - to matko ! chroń przed takimi ! No ciekawa jestem na jakiego ja trafię ? Już dowiadywałam się o ceny , a szczególnie co u mnie trzeba zrobić , i wiesz na razie to obdzwoniłam kilku geodetów ,po ty zorientować się w cenach - no tak wstępnie. Różnic cenowych za dużych nie było . Czekam do wiosny - wtedy zobaczymy , co i jak. Krokusiu - czekam na cd ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 17.12.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No nie Krokusia - byłam u Mirasa - a tam - ślinka mi leci , oblizuję się O jejku - taaaakie ciasto ! Proszę wstaw przepis - ale tak łopatologicznie - dobra !? Plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 17.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No nie Krokusia - byłam u Mirasa - a tam - ślinka mi leci , oblizuję się O jejku - taaaakie ciasto ! Proszę wstaw przepis - ale tak łopatologicznie - dobra !? Plisss Dla Ciebie wszystko jutro wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 18.12.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Cześć Krokusia, wpadam z rewizytą Piękną masz tą działkę i to o każdej porze roku:) Pisałaś że malutka ale coś mi się zdaje że to tylko kurtuazja jak tylko znajdę chwilę czasu to nadrobię zaległości i przeczytam dokładniej dziennik i komentarze. Pozdrawiam i gratuluję działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 18.12.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Krokusiu ! Baaaardzo mi miło i cieszę ! Czekam na przepis ! U mnie takie ciasta mało kiedy wychodzą !:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 pacyfist uwierz mi, malutka jest trochę ponad 800 m2, została wydzielona z większej działki. Ale i tak cieszę się jak głupia. Jak wygram w totka to dokupię resztę dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Przepis na szarlotkę wg. Krokusi Składniki (uwaga! proporcję trochę "na oko") 6 jajek (najlepiej takich od szczęśliwych kurek - to połowa sukcesu) kostka margaryny (ponoć lepsze masło ale ja jakoś tak na margarynie ) mąki....hmmmm....chyba ok pół kg łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder (jakieś 3/4 szklanki) cukier kryształ (szklanka) cukier waniliowny, ja kupuję taki z prawdziwą wanilią ale zwykły też może być, daję co najmniej 2 - ma pachnieć wanilią jedna cytryna wyszorowana i sparzona skórka pomarańczowa opcjonalnie sok z połowy pomarańczy jabłka Najważniejsze! Jajka i margaryna lub masło prosto z lodówki. Na stolnicę przesiewam mąkę. Zawsze sypię raczej mniej, jak będzie za mało to potem dosypuję. Chodzi o to żeby ciasto nie było po zarobieniu zbyt twarde. Lepiej nie się nawet trochę "rozłazi". Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliony, otartą skórkę z 1 cytryny. Mieszam mniej więcej sypkie składniki. Usypuję górkę i robię dołeczek. Teraz każde jajko rozbijam, oddzielam białko od żółtka (z żółtka nic nie może przedostać się do białka). Żółtka wrzucam do dołeczka w sypkich składnikach ciasta a białko do jakiegoś naczynia. Białka na razie odkładamy na bok. nastepnie kroję na małe kawałki margarynę lub masło i dodaję do reszty składników. Siekam to wszystko razem szerokim nożem jak najdokładniej, tak żeby starać się jak najdokładniej wymieszać wszystkie składniki. Potem trzeba szybko wyrobić ręką ciasto aby nie zdążyło się za bardzo zagrzać. Okrawam z tego kawalka 1/3 ciasta, owijam w folię lub wkładam do woreczka i wrzucam do zamrażalnika. Pozostałą część na chwilę wkładam do lodówki. teraz biorę się za jabłka. Jabłka trzeba obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (tę część pracy najlepiej zlecić mężowi. Polecam!). Bardzo trudno mi określić ile jabłek zużywam. Ja zawsze tak "na oko" patrzę czy to wystarczy na odpowiednią warstwę na całą blaszkę. Myślę, że tak ok. 8-10 jabłek nie za małych. Do tych utartych jabłek dodaję cukier kryształ, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową. Mieszam razem dużą łyżka i chwilę czekam. Co do ilości przypraw do jabłek to ja po prostu próbuję czy są odpowiednio słodkie i smaczne. Jeśli są zbyt mdłe dodaję jeszcze sok z cytryny albo pomarańczy. Zresztą jabłka doprawiam w zależności pod nastroju i zasobów kuchni Może to byc cynamon, czy gotowa mieszanka przypraw do szarlotki. Blaszkę do pieczenia smaruję margaryną i posypują tartą bułką lub wykładam pergaminem do pieczenia. Teraz trzeba rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć na blaszkę tak aby powstały po bokach ranty tak do połowy blaszki. Jeżeli ciasto się rwie przy przekładaniu nie ma tragedii. Wkładam po kawałku a potem już na blaszce "wałkuję" szklanką Teraz na ciasto wykładam jabłka. Na pewno puszczą sok dlatego ja odciskam z nadmiaru soku w rekach, ale nie za mocno. Jabłka nie powinny być za suche ale też nie powinno z nich za bardzo kapać jak przenosi się je na blaszkę. . Ciasto wkładam do piekarnika na 30 min na 180 st. z termoobiegiem. Jeśli macie przełączenie na górną i dolną grzałkę to najpierw pieczcie tylko na dolnej, jeśli nie ma takiej opcji (jak u mnie) to trzeba piec na niskim poziomie piekarnika. Chodzi o to aby spód dobrze się dopiekł bo jabłka są jednak mokre. Tak po 25 minutach od włożenia ciasta do piekarnika ubijam białka na sztywno. Ja używam zawsze trzepaczki ręcznej. Jakoś w tym przypadku nie wierzę mechanice . Jak białka są sztywne (po odwróceniu naczynia do góry dnem nie wypadają) dodaję ok 3/4 szklanki cukru kryształ i jeszcze chwilkę ubijam. Po 30 minutach pieczenia wyciągam ciasto z piekarnika. Na jabłka wykładam białka. Na białka trzeba utrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalnika. Jeśli jest z tym kłopot bo za krótko siedziało w zamrażalniku to skubię palcami . Ciasto trzeba znów włożyć do piekarnika i piec już na 2 grzałki ok 20 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem, smacznego! http://i1.fmix.pl/fmi2490/76a0534400212d5850cf88e6 Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Krokusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 18.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Cześć Krokusia! Wpadam z rewizytą. Przeczytałam dziennik i muszę stwierdzić, że piękna ta Wasza działka, bardzo malownicza i dęby za pół ceny Będę zaglądać, tym bardziej, że kuchenne czary tu odprawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 18.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Krokusiu - wielkie dzięki za przepis ! Kapitalnie wyłożyłaś jak i co i w jakiej kolejności robić przy cieście - ja takiego jeszcze nie piekłam. Choć lubię piec - tylko takie prostsze ! Jak to piszę ,ślinka mi leci - zobaczę , jak upiekę na święta - to ci się pochwalę ! Dzięki Ci i ślę pozdrowienia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 RD2011 ale ono na prawdę jest proste i szybko się robi - tylko ja tak się rozpisałam, żei może robić wrażenie zawiłego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynka36 18.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Krokusiu przyszłam od Mirasa po przepis i okazuje się że to mój ulubiony porzeczkowiec, tylko ja nie znoszę wałkować ciasta i spód wyklejam ręcznie. aa do porzeczek dodaję troche bułki tartej aby sok mógł wsiaknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 18.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Krokusiu - Twoje ciasto jest dla mnie takie z wyższej półki A tak fajnie opisałaś ,że wezmę się za pieczenie na święta , wszystko mam tak jak pisałaś! I nawet jajka od szczęśliwych kur ! Dzięki Ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Marynka - jak najbardziej ten przepis można wykorzystać do równych owoców. Robiłam też taki z malinami i faktycznie wtedy pod owoce posypuję tartej bułki. Acha czasem jak mam kaprys to na ciasto pod jabłka daję mielone orzechy włoskie - dodają bardzo fajnego smaku RD2011 o szczęście kurek dba moja mama każda codziennie jest wygłaskana i ma zapewnione dożywocie tylko lisiczka nie zawsze bierze to pod uwagę Pochwal się jak już upieczesz szarlotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Cześć Krokusia! Wpadam z rewizytą. Przeczytałam dziennik i muszę stwierdzić, że piękna ta Wasza działka, bardzo malownicza i dęby za pół ceny Będę zaglądać, tym bardziej, że kuchenne czary tu odprawiasz Będę ukontentowana goszcząc Cię u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 18.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Krokusiu - pochwalę się - no jasne ! Wpadłam już w wir pieczenia ciast ! Dziś przygotowałam ciasto do miodownika, będzie czekało na masę , a zrobię ja chyba w niedzielę ! Tylko ja nie potrafię wklejać zdjęć ! Carver napisał mi instrukcję - ale ze mnie to "ciemna masa" i nijak nie wstawię !:( Poczekam do świąt - to mi moi młodzi muszą w tym pomóc ! Jak już mi raz wyjdzie, to potem będę wstawiać zdjęcia , aż Wam zbrzydnie !!:D Spokojnej nocy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 19.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Wpadłam się przywitać Przeczytałam dotychczasowe wpisy w dzienniku i czekam na dalsze! Może teraz coś o projekcie domu, jaki planujecie wkomponować na tej urokliwej działce? Będę gorąco kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 19.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witaj frelka w moich progach Na pewno dowiecie się jaki domek planuję ale w moim przypadku to jeszcze trochę na budowę domku trzeba będzie poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.