Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokusi komentarze Pod Dębami

Recommended Posts

No my też szukaliśmy działki przez kilka miesięcy, pech (dla pośredników) że szukaliśmy w konkretnej miejscowości i to w dodatku w promieniu do 1km od stacji kolejowej więc o tym dość małym terenie wiedzieliśmy już sporo po jakimś czasie więc punktowaliśmy pośredników co chwila. Masakra po prostu, nie spotkaliśmy ŻADNEGO pośrednika którego chciałbym polecic. po prostu masakra ale może po prostu mieliśmy pecha. Nie dość że nie słuchają jak się im mówi wymagania to Wszyscy po kolei albo gadali totalnie bez znajomości prawa budowlanego albo biorąc nas za kretynów. Dodatkowo niedaleko ma przebiegać trasa szybkiego ruchu (wystarczająco daleko aby nie było u nas słychać ale natyle blisko żeby był dobry dojazd do Warszawy) i jakoś wielu dziwnie o tym "zapominało" jak pokazywali nam działki leżące 50 metrów od planowanej trasie. Generalnie dla pośredników nigdy nie ma problemu z uzyskiwaniem WZ, z mediami z planami zagospodarowania gminy itd. Na szczęście podobnie jak wam udało nam się nie dać zarobić żadnemu z nich bo działkę znaleźliśmy sami.

Kocurku jak najbardziej 12.12.2012 byłby świetną datą na zakup działki

Nam udało się podpisać umowę przedwstępną właśnie 12.12.2012 do notarialnej jeszcze daleko ale też nam się ta data podobała:)

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 494
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To mamy podobne doświadczenia :) Zakup nieruchomości bez pośrednika niczym strasznym nie jest. A i tak mapki, plan zagospodarowania,, księgi wieczyste, kwestie związane z mediami trzeba posprawdzać samemu. Umowę pisze notariusz, któremu płacę. To za co ja mam płacić jeszcze prowizję pośrednikowi to nie rozumiem?

Nam jeden pośrednik powiedział, że jak chcemy mieć pewność czy w działce nie ma nic "schowanego" to musimy iść sami załatwić wypisy i wyrysy i oczywiście za nie zapłacić.

Już nie wspomnę o takich działaniach jak wiecznie wiszące ogłoszenia o sprzedaży działki kupionej dawno temu bo biuro zapomina pozamykać ogłoszenia. Czy znikanie na 1-2 miesiące ogłoszeń z głównych portali działki przeznaczonej do sprzedaży - tak przez przeoczenie nie wznowiła panienka w biurze ogłoszeń. . A biedny, nieświadomy właściciel działki wierzy, że skoro płaci prowizję to biuro nieruchomości robi wszystko aby skutecznie sprzedać jego działkę. Może to ja miałam takiego pecha albo mam za wysokie wymagania ;) ale biurom nieruchomości już dziękuję :p

Pacyfist udało Ci się zrobić odnośniki w stopce - gratulacje! :lol:

Danusiu !

Tak p. Jacek jest i miły i kompetentny.Jak wspomniał,

że można tę wodę wydobywać ręcznie ,ale wtedy

gdy jest silne źródło - żyła wodna - tak jak mówił

i wtedy jest silne ciśnienie wody.

Szkoda , bo już sądziłam, że sprawę studni będziesz

miała z głowy.

I ciekawa też jestem jak będzie wyglądała sprawa

w wodociągach z podłączeniem wody tylko do

działki. Może dobrze pójdzie!:) :bye:

Pacyfist udało Ci się zrobić odnośniki w stopce - gratulacje! :lol:
W końcu się udało ale dzięki dokładnemu przeczytaniu twojego wątku z komentarzami :D

My mieliśmy o tyle dobrze że oboje jesteśmy mniej lub bardziej związani z budowlanką a teść architekt w urzędzie wydaje warunki zabudowy i pozwolenia (nie napiszę w jakim mieście żeby się nie posypały gromy na niego ;) ) więc uczulił nas na wiele spraw i jakoś to poszło.

W każdym razie gdy myślę o pośrednikach to jestem za uwolnieniem ich zawodu od jutra, może konkurencja wymusiłaby w końcu ich normalne funkcjonowanie. Ale koniec już o tych krwiopijcach ;)

Czy masz może jakis szkic z usytuowaniem domu na działce? CHętnie bym zobaczył jak to będzie wyglądać.

Szkoda że mamy do siebie tak daleko bo też skorzystałbym z namiarów na dobrego i taniego studniarza.

Powodzonka z mediami

Danusiu tak czy inaczej studnię to kiedyś będę chciała bo po co płacić za wodę do ogrodu? Na tan moment zbyt dużo jeszcze niewiadomych. Jak mąż będzie miał wolne w pracy to się kopnie po urzędach w sprawie wody i ewentualnie prądu. Jak będziemy znać jakieś konkrety to wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję.

Zapomniała Ci jeszcze napisać, że z Panem różdżkarzem też rozmawiałam bo Pan Jacek twierdzi, że zawsze trafnie wskazuje gdzie i na jakiej głębokości jest woda ;) Jak trzeba to też przyjedzie ... ale jeszcze zobaczymy :) W każdym razie bardzo dziękuję za namiary bo jeśli się zdecyduję jednak na studnię to z dużym prawdopodobieństwem też na P.Jacka :)

Danusiu !

Plan pracy dobrze opracowany i trzymam kciuki ,by Ci

po kolei wychodziła jego realizacja ! :)

Wiesz drewutnia - to dobry pomysł !

Jak już kupować - to coś takiego, by w przyszłości

już było porządnie w ogrodzie - chyba ja też zrobię

w ten sposób :)

Nasadzenia ,które zaplanowałaś fajne.

Zresztą i koncepcja nasadzeń może jeszcze

być zmieniana,jak zobaczysz gdzieś coś ładnego,

orginalnego, coś co Ci się baaardzo spodoba, to zaraz kupisz

i będzie oky !:D

Danusiu - Ty moja wierna czytelniczko. :) Choćby tylko dla Ciebie warto dziennik prowadzić :hug:

Plan nasadzień na pewno lekko się zmieni. W każdym razie chciałabym żeby mój działka miała taki trochę sielsko-wiejski charakter. Na pewno nie będzie na niej wybrukowanych powierzchni. Tylko dojazd dla auta do wiaty ale tez w formie dwóch ścieżek na koła a pomiędzy nimi trawnik. Reszta to ścieżki z luźno rzuconych kamieni, trawnik, drzewa, krzewy, kwiaty, warzywa, itp :) Do tego przydały by się jakieś kurki i np. koza ;) No ale niestety, działka trochę za mała a i praca nie pozwala na odpowiednie zajęcie się zwierzyną hodowlaną :) Pozostanę tylko przy psie i kotach :)

dziękuję bardzo za namiary na szkółki :* i że tak się wtrącę w kwestii biura nieruchomości.. naszą Panią Agent o mało do sądu nie pozwaliśmy. kwiatki powychodziły po zakupie działki - same problemy, płakać mi się chciało - problemy pokończyły się po pół roku od dnia zakupu - to już prawie rok od momentu zainteresowania działką i niestety wśród sąsiadów ( prawie wszystkich) mamy wrogów przez to. aż odechciewa mi się zaczynać budowę i już marzę o innej działce :(

Danusiu - cieszę się ,że mogę do Ciebie zaglądać :rolleyes:

wymieniać się pomysłami - wiadomościami !:wiggle::wiggle:

Wiesz - czytałam dawno gdzieś tam, że przy takim domu o

którym Ty piszesz - winny być drzewa owocowe :

śliwa, jabłoń , grusza.wiśnia , choćby po jednym drzewku !

Z krzewów też tak jak pisałaś :

agrest ,porzeczki białe i czerwone i czarne,aronia , no to co

preferujesz Ty sama i też choćby po jednym krzewie - czyli tak, na

ile pozwoli wielkość działki !

Z drzew innych to wkoło domu gdzieś ,w odpowiednim miejscu

na działce : dąb ( te drzewa masz i b.dobrze!) brzoza,

jarzębina , lipa , kasztan ,świerk .

Takie otoczenie tworzy przyjazny klimat dla rodziny

mieszkającej w domku !:)

Zamiast betonu , wyłożone kamienie w dogodnym

miejscu - tak jak sobie planujesz ! Ładnie - ja też właśnie

podobnie marzę i planuję przy moim domku !:bye:

No i bardzo dobrze !:D

Ja też zrobiłam dziś listę - gdzie w pierwszej kolejności

uderzać . Czyli :

1.złożyć wniosek o podłączenie wody - popytać co i jak.

2.złożyć wniosek o podłączenie energii.

3.złożyć wniosek o zjazd z drogi - popytać co i jak.

4.znaleźć najtaniej a dobrego geodetę do mapki w celach

projektowych.

To chcę wykonać w tym tygodniu- muszę jechać do powiatu.

A w samochodzie poszły dwa tylne amortyzatory - czyli

do wymiany !:sick:

I akumulator zaczął wysiadać - trzeba go doładowywać

prostownikiem ! Niezły pasztet !:(

Danusiu u Mirasa przeczytałam , że dopadło Cię przeziębienie !

Dziś dostałam książkę "Na odsiecz grypie"

Stefanii Korzawskiej - autorka książek o ziołolecznictwie,

jej strona http://www.stefaniakorzawska.pl

Może coś skutecznego tam wyczytasz !

A jak nie to ja znajdę z tej mojej książki coś dla Ciebie - dobrze ?

Zdrowiej Danusiu :bye:

Danusiu - witaj !

Noc minęła dobrze ? Czy nadal dokucza Ci przeziębienie ?

Napisz jakimi miksturami leczysz się .

Panująca aura sprawia właśnie tego typu zachorowania.

Może jak przyjdzie mróz to uspokoi się i te wszystkie

fruwające wirusy mróz "załatwi" !

Dziś u mnie rano było 9-C , a teraz zaczyna sypać mocno

śnieg ! :bye:

Danusiu dobry plan najważniejszy :)

Przeziębienie mnie nadal trzyma ale walczę z nim ostro różnymi miksturami. Mam fajne przepisy na rozgrzewające herbatki na bazie różnych ziół i przypraw tak, że kuchnia u mnie jak u zielarki wygląda teraz ;) Dziś poszłam do pracy i jakoś przeżyłam :) Myślę, że będzie już coraz lepiej. Dziękuję za polecenie książki. Ja mam w swych zasobach taka starą zielarska książkę i bywa, że z niej korzystam. Np. syrop z cebuli i miodu wg. przepisu z tej książki zawsze leczy mojego męża z kaszlu.

A u mnie było rano -11 :) Taką zimę lubię :)

Pozdrawiam cieplutko :bye:

Świetnie - już zaglądasz - czyli lepiej ze zdrowiem :smile:

No widzisz - ja też - lubię zbierać książki o ziołach - też

mam wiele starych , z różnymi przepisami !

A nade wszystko - to zioła naprawdę działają,

byle stosować je systematycznie a i zapobiegawczo też.

A gdy przychodzi jesień to pijam kawę tylko z imbirem,

cynamonem i kardamonem i tak do wiosny.

Zresztą imbir daję prawie do każdej potrawy.

Danusiu - powrotu do pełnego zdrowia :bye::bye: