Krokusia 09.01.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu tym razem ziółka nie pomogły, niestety choć bardzo się starałam uniknąć lekarza po dzisiejszej nocy odpuściłam mam zwolnienie do wtorku Zaintrygowałaś mnie tą kawą z przyprawami. Podeślesz przepis? Dziękuję za życzenia Kendruniu pokrzyw u mnie było, na nie mojej jeszcze działce, dostatek Jednak akurat w tym miejscu mi nie pasuję, będę je próbowała wytępić A zioła mam zamiar jak najbardziej spróbować chodować, czy się uda to zobaczymy. Działkę mam fajnie nasłonecznioną, wystawa południowa, może się uda. Skoro rosną pokrzywy to może inne zioła tez wyrosną Jejku jak ja nie mogę się doczekać kiedy będę mogła już coś siać, sadzić, kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danuś ! No kurka wodna - szkoda , że aż tak Cie wzięło ! Ja kawę piję tylko mieloną ,lub kupuję w ziarnach i mielę ją w termomixie. Mam taki zaparzacz do ziół , herbat, do kawy-wiesz - z taką przykrywką ,którą po zalaniu np. kawy, przesuwam do powierzchni nalanej wody, zaparzam w ten sposób około 7 minut i kawa jest bardzo dobra. Robię to w takiej proporcji, że na dwie filiżanki kawy wsypuję do pojemnika 4 łyżeczki kawy do tego dodaję pół łyżeczki mielonego imbiru dodaję mielony cynamon , tak mniej niż połowa łyżeczki i tyle samo mielonego kardamonu. To wszystko zalewam wrzątkiem , dobrze wymieszam całość i przykrywam tą przykrywką i po 7-8 minutach kawa jest pyszna ! Robię jeszcze kawę według 5 przemian , później też Ci napiszę. Danusiu kuruj się skutecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu ! Taki podobny zaparzacz do mojego. http://cokupic.pl/produkt/Bergner-ZAPARzACZ-DO-KAWY-KAWIARKA-600-ML-BG-7308 Jest bardzo dobry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Super! Bo mam taki Innej firmy ale taki. Akurat w kuchni kardamonu nie znalazłam Ale nic wyślę jutro męża na zakupy to wypróbuję kawkę Dziękuję Danusiu za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 09.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 witam:) bardzo fajny dziennik czyta sie plynnie i z zaciekawieniem hehe.. bede trzymala kciuki i napewno nie raz zajrze bo plany masz swietne:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 ja też ogrom zdrówka życzę!!! zdrowiej nam szybciutko!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Małgoś dziękuję z miłe słowa zapraszam jak najczęściej...ale do komentarzy odnośnik znajdziesz u mnie w stopce Co Ciebie sprowadza na to cudowne Forum? Też porwałas się na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 ja też ogrom zdrówka życzę!!! zdrowiej nam szybciutko!! Dziękuję Kochana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polikarpia 09.01.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Przepraszam za wpis w dzienniku. Uciekłam tutaj, konkursu nie wygram, bo o kaczuszkach zapomniałam. Pozdrawiam, a działka piękna, jak z obrazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 09.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Gratuluję działki, pięknych dębów , a i skarpa super szkoda tylko że linia wysokiego napięcia burzy sielankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 polikarpia nie masz za co przepraszać konkurs może wygrać każdy....wystarczy czy kartka i znaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 TyKtóryZazdrościsz Witaj w mych progach Zapraszam częściej...do komentarzy A co do słupa, hmmm... w końcu tu Śląsk jest a tak na poważnie to idealnej działki po prostu nie znajdziesz. Szukałam działki w miejscowości, w której mieszkam. Z różnych względów nie mogę i nie chcę, co najważniejsze, przeprowadzać się do innej miejscowości. Moja wymarzona działka miała spełnić następujące kryteria: 1. odpowiednio daleko od dróg szybkiego ruchu bo ciszę lubię - to cichutko jak u Pana Boga za piecem 2. blisko do lasu i miejsc gdzie można pospacerować po pustych polach, wśród zieleni - do lasu spacerkiem 10 min 3. broń Boże w ciasnej zabudowie - nie ma zabudowy wcale 4. blisko do przystanku autobusowego (bo ja nie kierowca jestem ) - do przystanku piechotą 5 min 5. nie za daleko od centrum mojej miejscowości, żeby w razie czego można dość pieszo (powód jak wyżej) - 30 min dziarskim krokiem i jestem na miejscu 6. warunek dla mnie bardzo ważny biegające sarny, zające, bażanty, ćwierkające ptaszki - biegają, ćwierkają i nawet dziki na żołędzie przychodzą 7. najlepiej z drzewami na działce - że aż na dęby trafię to się nie spodziewałam 8. ok.800 m2 (wymóg z przyczyn czysto finansowych) - ma niewiele ponad 800m2 razem ze skarpą 9.dostępne media - dostępne są ale ciut daleko, trudno dociągniemy 10. bez słupów wysokiego napięcia nad głową - słup jest, nie nad głową tylko obok, i jak na nasze warunki to "tylko" 110 kV (Ci co mieszkają obok słupów 220kV mają fajnie bo buczy cały czas), a zresztą wadę w postaci słupa zamieniliśmy na zaletę - nikt na działce obok się nie wybuduje a dalej juz tylko drzewa Jak widać wyżej mojej skali działka ma 8,5 punktów na 10 możliwych - to całkiem przyzwoity wynik No widzisz - sprowokowałeś mnie a ja gaduła forumowa jestem więc uważaj Pozdrawiam ciepło i zaglądaj częściej...a na słupa nie patrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu ! To ja z konkursu się wypiszę - Dam szansę Dziewczyną ! Znam przecie od dziecka te miłe stworzenia i jeszcze teraz mam pod dostatkiem w sąsiedztwie ! Proszę powiedz mi - czy tak blisko biegnie od Waszej działki ta linia wysokiego napięcia ? Na moje oko - to linia jest zupełnie z innej strony i nie ma wpływu na Waszą cudną działke !! Dzięki Ci za super pomysł u Carvera na nagrodę, już sobie kombinowałam , jak Go namówić na kolejne rysunki ! A tu Ty - na tak ładny koncept wpadłaś !:hug: :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu - na działce na szczęście linii nie ma ale jak najbardziej będę ją z działki widziała ale u nas nie ma miejsca, z którego nie widać słupów czy linii wysokiego napięcia, no chyba, że samo centrum. Linia biegnie w stosunku do lewego brzegu naszej działki (od zachodu) skosem i właściwie przechodzi na samym rogiem działki sąsiedniej. Czyli nasz przedni, lewy róg działki będzie miał do linii jakieś 30 m im dalej w tył naszej działki tym linia bardziej się oddala. Oczywiście na początku też miałam wątpliwości co do linii wysokiego napięcia ale u nas to norma W końcu blisko mamy bardzo duże elektrownie i jakoś ten prund muszą rozsyłać na Polskę Szczerze mówiąc to na prawdę z dwojga złego wolę te linie niż hałas z drogi albo dom na ciasnym osiedlu. I tak kocham to miejsce nawet z liniami wysokiego napięcia To się chyba nazywa miłość bezgraniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No to kamień mi z serca poturlał się ! Danusiu - słuszna decyzja z działką - lepiej z dala widzieć linię elektryczną - bo i tak ich pełno wkoło !! Niż hałas i droga szybkiego ruchu ! A i sąsiadów nie za bardzo blisko będziesz miała, no przynajmniej na razie, to jest ogromny plus działki. No - Twoja miłość bezgraniczna do działki będzie oddana w tym ,że działka i domek na tej działce - będzie dla Was cudownym miejscem do ŻYCIA ! :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu działkę oglądaliśmy przed kupnem od kwietnia do listopada znam więc wszystkie jej wady, ale zalety znacząco te wady przesłoniły Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje miejsce na ziemi nie wszystkim może odpowiadać. Ale gdybym bardzo wybrzydzała w wyborze działki....to nie kupiłabym żadnej To na pocieszenie historia opowiedziana nam przez Pana sprzedającego nam działkę. Niedaleko od mojej działki kilka lat temu deweloper kupił za grosze jakieś 40ar ziemi i chciał wybudować całe osiedle szeregowców (częścią tej działki jest łąka po której idę pod liniami wysokiego napięcia). Na kupionej działce na środku prawie stoi słup wysokiego napięcia. Wymyślił sobie, że na swój koszt ten słup przestawi a i tak mu się opłaci ze sprzedaży wybudowanych w szeregowcach mieszkań. Niestety nie dostał pozwolenia na przestawienie słupa . I w tym przypadku wszyscy pobliscy mieszkańcy ucieszyli się, ze ten słup tam jest. Bo mieszkają sobie nadal w ciszy i spokoju pomimo słupa w sąsiedztwie I ja też tak wolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Danusiu - podaję Ci przepis na kawę : do rondelka wlej 300 ml wody, zagotuj - woda ma lekko wrzeć na małym ogniu przez 2 minuty. Wsyp szczyptę cynamonu i dalej gotuj 2 minuty, dodaj imbiru tak około pół małej łyżeczki i tak z 2-3 sztuki goździków , jak nie lubisz goździków to dodaj 1 szt. i gotuj kolejne 2 minuty. Teraz dodaj dużą łyżkę wody z maleńką szczyptą soli i dalej gotuj 2 minuty a teraz wciśnij 3 - 5 kropel cytryny nadal gotuj na lekkim ogniu 2 minuty i wsyp 2 duże łyżki kawy mielonej i gotuj 4 minuty. Po tym czasie zdejmij kawę z ognia odczekaj 2 minuty i rozlej do kubków z miodem - taką małą płaską łyżeczkę miodu lub brązowy cukier - odrobinę lub jak lubisz, bo tak przyrządzoną kawę należy choć symbolicznie osłodzić. Ja przygotowuję z podwojonej porcji w/w składników, kawa jest pyszna, doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest idealna od jesieni do wiosny ! Jak będziesz miała ochotę to proszę spróbuj ! :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 09.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No i widzisz Danusiu - jak to dobrze czasami ,że słup stoi i żadną miarą ktoś go nie przestawi - dla swych celów - dobrze !! Przynajmniej macie wkoło spokój I jak powyżej tak ładnie opisałaś swoją działkę, to tym bardziej cieszę się z tego Twojego Zacisza Dębowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki Kochana za przepisy. Będę je wypróbowywać i oczywiście od razu się pochwalę jak mi wyszły kawki Jak nie wyjdą to się nie pochwalę Wiesz? My to się musimy na kawkę umówić razem. Bo jak dwie Danusie tu na siebie wpadły to na pewno nie bez przyczyny Jak przyjdzie wiosna i dni będą dłuższe to trzeba nad tym poważnie pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 09.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wiesz Danusiu, może ja trochę idealizuję swoją działkę ale tak to już jest z tą miłością - bywa ślepa Niestety nie udało nam się jeszcze widzieć dzików na działce na żywo ale skutki ich odwiedzin nie raz. Raz mieliśmy dzika dosyć blisko ale woleliśmy nie sprawdzać dokładnie. Pojechaliśmy pewnej letniej nocy na działkę (tak, tak - przed kupnem oglądaliśmy ją nawet nocą). Noc ciemna, cisza, drzewa lekko szumią. Spacerujemy po działeczce...aż tu nagle z pobliskich buraków złowrogie chrumkanie się odzywa. To my z mężem jak na komendę popatrzyliśmy na siebie i dawaj nogi za pas do auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts