BCS 11.12.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Od bezpieczników w drodze do posesji w projekcie mam wpisane kabel 10mm2 na odległości 120m, zastanawiam się czy nie przedobrzyć i dać 16mm2, dodatkowo mój licznik jest przedostatni od trafo oddalonego o 1.2km, u sąsiadów zauważalne są spadki napięć jak załącza się spawarkę. Wydać ten 1000zł więcej czy odpuścić bo nic to nie da, rozważałem też najtańsze 25mm2 aluminium opińnie są różne, ciekaw jestem waszych. Al-25mm2 1100zł Cu 10mm2 o 2000zł a Cu 16mm2-3000zł Edytowane 11 Grudnia 2012 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 11.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Proponuję YAKY 4x35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.12.2012 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 ale 35 to ponoć problem podpiąć pod licznik(bo max25), ten jest tani bo masowo w energetyce używany, ale czy znasz obejścia jak to podpiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 13.12.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 ale 35 to ponoć problem podpiąć pod licznik(bo max25), ten jest tani bo masowo w energetyce używany, ale czy znasz obejścia jak to podpiąć u mnie było ok.130m 4x35 al od strony rozdzielnicy, normalnie weszło w taki przełącznik sieć-agregat (chociaż agregatu nie mam i raczej nie będę zakładał) , a od strony skrzynki z licznikiem normalnie wchodzi w eski, tylko trzeba troche kombinerkami opiłować żeby koncówka przewodu była okrągła a nie trójkątna. Pomiędzy licznikiem a kablem u mnie w skrzynce są bezpieczniki i chyba tak się to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.12.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A nie można by założyć troszkę większej rozdzielnicy z zabezpieczeniem od licznika i dać duże zugi na imbus. W ten sposób można bez problemu sobie zrobić redukcję na mniejszy przewód.Odnośnie kabla to nie żałuj kasy - to jest inwestycja na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.12.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 A nie można by założyć troszkę większej rozdzielnicy z zabezpieczeniem od licznika i dać duże zugi na imbus. W ten sposób można bez problemu sobie zrobić redukcję na mniejszy przewód. Odnośnie kabla to nie żałuj kasy - to jest inwestycja na całe życie. Bez przesady. Praskę do zaciskania końcówek na YAKY 4 x 35 mozna pożyczyć (kupić, cena - około 100 PLN) w hurtowni elektrycznej, albo zlecić to normalnym elektrykom (tylko nie tynkarzom). Nie ma żadnego powodu aby przepłacać za kabel miedziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 15.12.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Kasy to mi nie szkoda, ale jej marnować też mi się nie chce, skoro projektant przeliczył 10mm Cu, a w przeliczeniu na Al byłoby 16mm to z zapasem będzie luz 25mm, do tego nie spodziewam się większych prądów niż 20A, Ciekawe czy opinie o jakimś starzeniu/utlenianiu/zniszczeniach kabli Al, ale przecież masowo są stosowane w energetyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.12.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Kasy to mi nie szkoda, ale jej marnować też mi się nie chce, skoro projektant przeliczył 10mm Cu, a w przeliczeniu na Al byłoby 16mm to z zapasem będzie luz 25mm, do tego nie spodziewam się większych prądów niż 20A, Ciekawe czy opinie o jakimś starzeniu/utlenianiu/zniszczeniach kabli Al, ale przecież masowo są stosowane w energetyce. Wielkość prądu to nie wszystko, dlatego sugestię 25 mm a jeszcze lepiej 35 mm należy uznać za dobrą. Starzenie włóż między bajki. Dokładnie z takiego powodu, o którym piszesz. Energetyka używa kabli miedzianych tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 16.12.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dzięki będzie 25mm Al, no chyba, że będzie tylko 35 w hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts