Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skraplająca,,woda,dach,dachówki

Mariusz7908

Recommended Posts

Witam kolegów nadbudowa domu wykonana w kwietniu wylewki zrobione latem we wrześniu ocieplenie wełna .Teraz dalsze prace w środku klejone płyty na plackach folia paroizolacyjna i zamykanie sufitów . I powstał problem z mokrymi narożnikami leci woda nad folia paroizolacyjna . Dach dwuspadowy dachówka Roben pod spodem folia paro przepuszczalną Fakro położona prawidłowo ocieplenie wełną 15cm z zostawiona szczelną 2 cm pomiędzy folia a wełna następnie stelaż wełna 5 cm na stelażu paroizolacja żółta i płyty . Nie wiem co jest grane ale nad wełna na strychu czy w pomieszczeniach gdzie jeszcze mogę sprawdzić mam wilgoć i to bardzo dużo mokra wełna miejscami lód na foli paro przepuszczalnej od środka . Oczywiście firma która robiła nad budowę z dachem twierdzi że jest to efekt wychodzącej wody z kleju ale ja w takie bajki nie uwierzę . Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale w szczycie na strychu od cofnąłem wełnę i zrobiłem nacięcia w foli paro przepuszczalnej pod samym gąsiorem dodam ze pod gąsiorem jest ta siatka przepuszczająca powietrze dziurkowana nie wiem jak się to prawidłowo nazywa . Wiem ze ciężko pomoc komuś na odległość ale mnie ta sprawa bardzo martwi tym bardziej ze roboty dobiegają końca i chciałem już powoli przymierzać się do wykończeń . Będę wdzięczny za każda podpowiedz i pomoc .

. Nie wiem co jest grane ale nad wełna na strychu czy w pomieszczeniach gdzie jeszcze mogę sprawdzić mam wilgoć i to bardzo dużo mokra wełna miejscami lód na foli paro przepuszczalnej od środka .

Ten dach jest w ogóle jakoś wentylowany, są kontrłaty? Jak się skrapla od wewnątrz na membranie to coś jest schrzanione, nie daj sobie wmówić, że to taki urok.

Czyli jak dobrze rozumiem pozmieniałeś kolejność prac i teraz robisz tynki w postaci przyklejanych płyt KG? Zazwyczaj zabudowę poddasza sie robi po pracach mokrych żeby cała wilgoć technologiczna mogła sobie wyjść na zewnątrz a po tynkach i wylewkaach wietrzy się intensywnie. Teraz zimno to pewnie budowlańcy okna mają zamknięte i wszystko się kisi.

Żadna folia nie odprowadzi pary wodnej bo jej nie odprowadza. W Twoim przypadku jest to normalne zjawisko przy tak dużej ilości wody używanej do prac wykończeniowych. Wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć oczywiście o ile to możliwe. To urządzenie, o którym wspomniał "awieuro" konieczne. Przecięcie folii w kalenicy nic nie pomoże. A tak z ciekawości zapytam:

- jaką masz długą połać?

- jakie grube są kontrłaty?

- czy zastosowano dachówki wentylacyjne?

Na wiosnę wszystko powinno wrócić do normy. Pozdrawiam.

Jestem na etapie załatwiana pochłaniacza wilgoci przemysłowego tak jak radzicie i postaram się go załączyć na strychu . Dachówki wentylacyjne są 6 sztuk a szerokość dachu 10 metrów ale co z tego ze są jak zasypał je śnieg . Ja myślę ze nacięcie foli to był jednak dobry pomysł i uporam się z ta wilgocią i wszystko w następnych latach się ustabilizuje o ile to faktycznie wychodząca wilgoć z klejenia płyt i gipsowania składań . Bo mi się wydaję ze trochę jej za dużo obym się mylił lepsze to niż spieprzona wentylacja czy jakiś inny problem . Dziękuję za porady poinformuję o efektach . Pozdrawiam