Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

takich dziś fachowców mamy ;)oczywiście nikogo nie urażając :cool: czyli ta pexa 16 jako zasilanie od kotła do trójnika i potem na 3 grzejniki jest wystarczająca ?a może by tak pod jedno linie zasilająca podpiąć dwa grzejniki i pod drugą także dwa takie rozwiązanie to tylko mała przeróbka tylko pytanie czy zda to egzamin ? a i jeżeli dobrze rozumuję to jeżeli zakręcę ten grzejnik na osobnej linii to pozostałe trzy powinny zacząć dobrze grzać ?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i problem rozwiązany fachowiec po mojej interwencji telefonicznej się zrehabilitował, od pieca do kuchni pociągnął pexa 20 i dodatkowo przerobił wyjście z pieca tak, że teraz główne"uderzenie" wody idzie na kaloryfery, przedtem szło prosto z pieca na CWU. Grzejniki tak gorące, że można się poparzyć chociaż temperatura taka sama na piecu, ogólnie jest znacząca poprawa :D Zresztą sam się przyznał, że pojechał 16-tką bo nie miał trójników z redukcją z 20 na 16 i myślał, że będzie dobrze;) ale się nie udało.

Dodatkowo stwierdził, że grzejniki także są źle podłączone bo on grzejniki dłuższe niż metr zawsze łączy na krzyż a u mnie tak nie jest:jawdrop:ale co tam ogólnie jestem zadowolony z efektu:yes:

Wiem także że w przyszłości czeka mnie jeszcze jedna przeróbka ponieważ do pokoju idzie pexa pod podłogą na korytarzu i na 100% jest tam zabetonowana bez żadnej izolacji na sztywno a to podobno jej nie służy i może z czasem pęknąć :eek:

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem i szybkie odpowiedzi

nie myślałem o takim rozwiązaniu, i przy tych cenach energii elektrycznej raczej nie będę myślał:bash:

mam jeszcze jeden problem może ktoś mi coś doradzi.Posiadam piec Per-Eko KSW9 palę w nim wyłącznie drewnem liściastym sezonowanym(suchym) kocioł ma zamontowany miarkownik ciągu,komin czysty.

Wszystko by było pięknie gdyby kocioł nie smolił:bash:Kiedy był w domu smolił bardzo mocno potrafiło kapać z drzwiczek zasypowych, kopciło się dlatego zdecydowałem sie przenieść go do piwnicy, i podłączyć pod inny przewód kominowy.Pali się dużo lepiej niż w kuchni smolenie się zmniejszyło ale nie ustało :( co z tym fantem zrobić ? zastanawiam się nad zamontowaniem sterownika i dmuchawy.Miarkownik mam mechaniczny i o przedmuchach nie ma mowy a domyślam się że smoli się kiedy kocioł osiąga zadaną temperaturę i zostaje odcięty dopływ powietrza powoduje to zadymienie paleniska i smolenie :(

z gotowaniem wody nie mam problemów kocioł trzyma zadaną temperaturę +- 5 stopni wiadomo miarkownik nie działa za szybko i stąd te wahania tylko brakuje mu przedmuchów, które usunęły by gazy z komory spalania.Szczerze mówiąc to chyba te kotły nie są za specjalne a przynajmniej palenie drewnem im nie służy :( gdyby to był stary kocioł to bym sie dużo nie zastanawiał i kupił coś innego ale on ma dopiero 2 lata :( a co do bufora to nie mam zbytnio gdzie go zamontować a po drugie cena powala na kolana :jawdrop: Edytowane przez kosa7808

20111115138.jpg20111115139.jpg

Witam, mam zainstalowane grzejniki tak jak widać na zdjęciu. Drabinka grzała cały czas do nie dawna. Od kilku dni żaden z nich nie grzeje. Był hydraulik jedyne co zrobił to zmienił zawory na kulowe - było dobrze jeden dzień. Czy da się coś z tym zrobić? Proszę o radę... Instalacja grawitacyjna.

Tak, odpowietrzałem na wszystkich śrubunkach. W miejscu o którym mówisz jest odpowierznik - tam też odpowietrzane. Jedyne gdzie zbierało się powietrze to dolny śrubunek przy powrocie, nawet zaczęła się drabinka nagrzewać ale po chwili wystygła. Mam kupioną pompę, tylko jakoś nie jestem przekonany czy to by coś pomogło, bo wszędzie poza tymi dwoma grzejnikami mam 3/4 a jak to mówią woda idzie tam gdzie ma lżej.