kosa7808 14.11.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 takich dziś fachowców mamy ;)oczywiście nikogo nie urażając czyli ta pexa 16 jako zasilanie od kotła do trójnika i potem na 3 grzejniki jest wystarczająca ?a może by tak pod jedno linie zasilająca podpiąć dwa grzejniki i pod drugą także dwa takie rozwiązanie to tylko mała przeróbka tylko pytanie czy zda to egzamin ? a i jeżeli dobrze rozumuję to jeżeli zakręcę ten grzejnik na osobnej linii to pozostałe trzy powinny zacząć dobrze grzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 14.11.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dzięki za szybką odpowiedz sprawdzę po południu( teraz jestem w pracy) i dam znać czy pomogło.Trochę wyprzedzę fakty i spytam co dalej jeżeli nie zaczną porządnie grzać za cienka pexa a może na tym trójniku tak dławi te otwory w takim trójniku za dużej średnicy nie maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 14.11.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 zakręciłem i zbytnio się nic nie zmieniło powrót zrobił się trochę cieplejszy ale to nie jest to co było przed przeniesieniem pieca czyli pewnie ta pexa 16 jest za cienka - za mały przepływ i nie daje radya jak za oknem będzie - 20 to całkiem będzie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ... ale nr.3 i 4 to już lipa powrót jest ledwo letni a doprowadzenie gorące. Jeśli zasilanie jest gorące a powrót ledwo letni, to oznacza coś całkiem przeciwnego a mianowicie, że te grzejniki zdołały odebrać prawie całą energię która do nich dotarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 14.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 no i problem rozwiązany fachowiec po mojej interwencji telefonicznej się zrehabilitował, od pieca do kuchni pociągnął pexa 20 i dodatkowo przerobił wyjście z pieca tak, że teraz główne"uderzenie" wody idzie na kaloryfery, przedtem szło prosto z pieca na CWU. Grzejniki tak gorące, że można się poparzyć chociaż temperatura taka sama na piecu, ogólnie jest znacząca poprawa Zresztą sam się przyznał, że pojechał 16-tką bo nie miał trójników z redukcją z 20 na 16 i myślał, że będzie dobrze;) ale się nie udało. Dodatkowo stwierdził, że grzejniki także są źle podłączone bo on grzejniki dłuższe niż metr zawsze łączy na krzyż a u mnie tak nie jest:jawdrop:ale co tam ogólnie jestem zadowolony z efektu:yes: Wiem także że w przyszłości czeka mnie jeszcze jedna przeróbka ponieważ do pokoju idzie pexa pod podłogą na korytarzu i na 100% jest tam zabetonowana bez żadnej izolacji na sztywno a to podobno jej nie służy i może z czasem pęknąć Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem i szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 a juz abstrahujac od tego calego problemu, to myslales zeby wrzucic grzalki do grzejnikow w kuchni żeby mieć mozliwość indywidualnego manipulowania cieplem kiedy piec nie grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 17.11.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 nie myślałem o takim rozwiązaniu, i przy tych cenach energii elektrycznej raczej nie będę myślał mam jeszcze jeden problem może ktoś mi coś doradzi.Posiadam piec Per-Eko KSW9 palę w nim wyłącznie drewnem liściastym sezonowanym(suchym) kocioł ma zamontowany miarkownik ciągu,komin czysty. Wszystko by było pięknie gdyby kocioł nie smolił:bash:Kiedy był w domu smolił bardzo mocno potrafiło kapać z drzwiczek zasypowych, kopciło się dlatego zdecydowałem sie przenieść go do piwnicy, i podłączyć pod inny przewód kominowy.Pali się dużo lepiej niż w kuchni smolenie się zmniejszyło ale nie ustało co z tym fantem zrobić ? zastanawiam się nad zamontowaniem sterownika i dmuchawy.Miarkownik mam mechaniczny i o przedmuchach nie ma mowy a domyślam się że smoli się kiedy kocioł osiąga zadaną temperaturę i zostaje odcięty dopływ powietrza powoduje to zadymienie paleniska i smolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 17.11.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) z gotowaniem wody nie mam problemów kocioł trzyma zadaną temperaturę +- 5 stopni wiadomo miarkownik nie działa za szybko i stąd te wahania tylko brakuje mu przedmuchów, które usunęły by gazy z komory spalania.Szczerze mówiąc to chyba te kotły nie są za specjalne a przynajmniej palenie drewnem im nie służy gdyby to był stary kocioł to bym sie dużo nie zastanawiał i kupił coś innego ale on ma dopiero 2 lata a co do bufora to nie mam zbytnio gdzie go zamontować a po drugie cena powala na kolana Edytowane 17 Listopada 2011 przez kosa7808 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa7808 17.11.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 no niestety mam blaszaki całe życie paliłem w piecu kaflowym i nigdy nie miałem z tym problemów a teraz stale pod górkę czyli ten kocioł ma za dużą moc do mojego mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiu66 21.11.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam, mam zainstalowane grzejniki tak jak widać na zdjęciu. Drabinka grzała cały czas do nie dawna. Od kilku dni żaden z nich nie grzeje. Był hydraulik jedyne co zrobił to zmienił zawory na kulowe - było dobrze jeden dzień. Czy da się coś z tym zrobić? Proszę o radę... Instalacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 21.11.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Zwolnić tego co wykonywał tą instalację lub jakiekolwiek przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiu66 21.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Instalator jest już "zwolniony". Mam pewną koncepcje - mianowicie wywalić drabinkę i zamiast jego dać panelowy w miejscu drabinki... Wtedy chyba musi to działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Pompka by wymusiła....albo przynajmiej zapowietrzała drugi grzejnik zrób kol małe doswiadczenie zamknij oba zawory na panelu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiu66 21.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Już zamykałem nic to nie dawało. Tylko dziwne jest to, że wcześniej ten po lewej grzał. Nie grzeje od momentu napuszczenia nowej wody do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 A dopowietrzył go??? na samej górze drabinki po prawej stronie, popuścić i czekać az woda wypłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiu66 21.11.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Tak, odpowietrzałem na wszystkich śrubunkach. W miejscu o którym mówisz jest odpowierznik - tam też odpowietrzane. Jedyne gdzie zbierało się powietrze to dolny śrubunek przy powrocie, nawet zaczęła się drabinka nagrzewać ale po chwili wystygła. Mam kupioną pompę, tylko jakoś nie jestem przekonany czy to by coś pomogło, bo wszędzie poza tymi dwoma grzejnikami mam 3/4 a jak to mówią woda idzie tam gdzie ma lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Możesz zmaknąć panel i wtedy odpowietrzac... ale nie wiadomo co ten Twój magik ci porobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 . Mam kupioną pompę, tylko jakoś nie jestem przekonany czy to by coś pomogło, bo wszędzie poza tymi dwoma grzejnikami mam 3/4 a jak to mówią woda idzie tam gdzie ma lżej. zakładaj pompkę i sie nie zastanawiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Pompka wymusi....na grawitacji masz 3/4 ???a na tych grzejnikach 1/2?? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 21.11.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 haha jasiek o 1 min szybciej napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts