Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BASTA - mam dość

kbab

Recommended Posts

Od razu - sory za temat - ale ten dział odwiedza najwięcej forumowiczów

Trochę się wkurzyłem na otrzymane pismo z ALBY Wrocław, chodzi o podwyżkę stawki za wywóz śmieci za 2013r. Do tej pory z pokorą przyjmowałem ich warunki, ale teraz koniec - zrywam umowę. Wyrzucam mało śmieci - co tydzień odbierają 1/3 lub czasem mniej z kubła 120l - w cenniku mają ceny za kubły 60l, ale w ofercie zaczynają się od 120l. Po tym piśmie w porozumieniu z sąsiadem (również wyrzuca niepełny pojemnik) w 2013 roku śmieci wyrzucamy z jednej umowy, płacimy po połowie. Tak na szybko odszukałem kilka stawek w/w firmy, niestety aktualnego cennika nie podają nawet na swojej stronie - o danych historycznym trzeba zapomnieć - jak widać na załączonym arkuszu od 2007r cena wzrosła 122,71%. Ostatnio straszą ludzi zmianą ustawy - ma być dużo drożej - NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ - już ta stawka zmusiła mnie do działania. W piśmie wyraźnie zaznaczyli, że zrezygnować z ich usług można do 14 dni od otrzymania pisma - czy w innych miastach jest podobnie?

Śmiecie.jpg

We wrocku zasłaniają się "decyzją Sejmiku Województwa Dolnośląskiego" - pojemnik ma być opróżniany raz w tygodniu za w/w stawkę, są inne firmy, ale na pół roku nie będę już szukał konkurencji po 10-ciu latach współpracy - już załatwione, ALBA ma problem wywozu śmieci z mojej posesji z głowy, my z sąsiadem mamy o połowę taniej. Jak dotąd nie ustalone zasady wywozu śmieci przez Gminę - pewnie będzie gorąco - szkoda, że po sezonie grzewczym.

Tak... nie będzie wyboru :wtf: ... u nas narzucają stawkę 20zł od osoby....

To też nie jest rozwiązanie, bo dwie osoby dobrze "uposażone" wyrzucą 500l śmieci tygodniowo, a 5 osobowa rodzina 60l - czy to sprawiedliwe? Czy wielodzietne rodziny mają się ustawiać w kolejce po zasiłek na "śmieciowe"? Nie jestem przeciwnikiem płacenia za wywóz śmieci, ale chcę zapłacić dokładnie za tyle ile wyrzucam.

Edytowane przez kbab

W tej "śmieciowej" ustawie denerwuje mnie, oprócz spodziewanych opłat fakt, że firmy odbierające odpady będą na nich dodatkowo zarabiać, bo taka

jest ta nowa idea. Nakazują (lub inaczej- zachęcają mniejszymi opłatami) segregację odpadów. Czy właściwie są te odpady? Między innymi w sporej

części opakowaniami, za które już raz zapłaciliśmy- w momencie zakupu towaru (np. słynne butelki PET). Teraz każą nam płacić jeszcze raz- za łaskawe

odebranie od nas. Co robią z nimi dalej? Otóż sprzedają- za niezłą kasę. Te butelki są warte za tonę od 1000 zł/tonę wzwyż.

Słucham cyklu o odpadach w lokalnym radiu. Zgadnijcie, do jakiej kategorii zaliczono puszki po piwie ? (metalowe) Do tworzyw sztucznych... jako że

to produkt sztucznie wytworzony. Jeszcze trochę i zostaną zlikwidowane punkty skupu złomu metali, bo makulatury i plastików to chyba nie ma?

Od lat w naszym wiejskim domu stosujemy naturalną segregację. Odpadki "bio" lądują w kompostowniku na ogrodzie, kartony i papiery do pieca

Szkło i plastiki do ogólno- wioskowego pojemnika, wszelki metale są składowane i potem sprzedawane na złom. Popiół i szlaka do utwardzania terenu.

Śmieci "bez pomysłu", bardzo sporadyczne- do pojemnika, który na koniec miesiąca zapełnia się w może w 1/3. Od nowego roku będziemy płacić

za 4 osoby 60 zł + VAT. Jak znam życie, wkrótce podwyżka. Płać i płacz.

Edytowane przez hes