kbab 12.12.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Od razu - sory za temat - ale ten dział odwiedza najwięcej forumowiczów Trochę się wkurzyłem na otrzymane pismo z ALBY Wrocław, chodzi o podwyżkę stawki za wywóz śmieci za 2013r. Do tej pory z pokorą przyjmowałem ich warunki, ale teraz koniec - zrywam umowę. Wyrzucam mało śmieci - co tydzień odbierają 1/3 lub czasem mniej z kubła 120l - w cenniku mają ceny za kubły 60l, ale w ofercie zaczynają się od 120l. Po tym piśmie w porozumieniu z sąsiadem (również wyrzuca niepełny pojemnik) w 2013 roku śmieci wyrzucamy z jednej umowy, płacimy po połowie. Tak na szybko odszukałem kilka stawek w/w firmy, niestety aktualnego cennika nie podają nawet na swojej stronie - o danych historycznym trzeba zapomnieć - jak widać na załączonym arkuszu od 2007r cena wzrosła 122,71%. Ostatnio straszą ludzi zmianą ustawy - ma być dużo drożej - NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ - już ta stawka zmusiła mnie do działania. W piśmie wyraźnie zaznaczyli, że zrezygnować z ich usług można do 14 dni od otrzymania pisma - czy w innych miastach jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.12.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Nie wiem czy ci to pomoże ale ja płacę pod Poznaniem 32 zł miesięcznie za kubeł 120l opróżniany 2 razy w miesiącu + odbiór surowców wtórnych raz w miesiącu. Rozejrzyj się u konkurencji - ja już raz zmieniałem firmę, różnica wynosiła chyba około 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.12.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Masz alternatywę na swoim terenie? Jeżeli tak i jest tańsza aniżeli ALBA, to po prostu zmień. Co w tym trudnego? I tak od połowy 2013 nie będziesz miał wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 We wrocku zasłaniają się "decyzją Sejmiku Województwa Dolnośląskiego" - pojemnik ma być opróżniany raz w tygodniu za w/w stawkę, są inne firmy, ale na pół roku nie będę już szukał konkurencji po 10-ciu latach współpracy - już załatwione, ALBA ma problem wywozu śmieci z mojej posesji z głowy, my z sąsiadem mamy o połowę taniej. Jak dotąd nie ustalone zasady wywozu śmieci przez Gminę - pewnie będzie gorąco - szkoda, że po sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.12.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 No nie wiem... ostanio chciałem zerwać umowe,( stary dom) to powiedzieli że się nie da, bo sa osoby zameldowane i wywóz smieci MUSI być !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 12.12.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Tak... nie będzie wyboru ... u nas narzucają stawkę 20zł od osoby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.12.2012 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Tak... nie będzie wyboru ... u nas narzucają stawkę 20zł od osoby.... To też nie jest rozwiązanie, bo dwie osoby dobrze "uposażone" wyrzucą 500l śmieci tygodniowo, a 5 osobowa rodzina 60l - czy to sprawiedliwe? Czy wielodzietne rodziny mają się ustawiać w kolejce po zasiłek na "śmieciowe"? Nie jestem przeciwnikiem płacenia za wywóz śmieci, ale chcę zapłacić dokładnie za tyle ile wyrzucam. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) W tej "śmieciowej" ustawie denerwuje mnie, oprócz spodziewanych opłat fakt, że firmy odbierające odpady będą na nich dodatkowo zarabiać, bo takajest ta nowa idea. Nakazują (lub inaczej- zachęcają mniejszymi opłatami) segregację odpadów. Czy właściwie są te odpady? Między innymi w sporejczęści opakowaniami, za które już raz zapłaciliśmy- w momencie zakupu towaru (np. słynne butelki PET). Teraz każą nam płacić jeszcze raz- za łaskaweodebranie od nas. Co robią z nimi dalej? Otóż sprzedają- za niezłą kasę. Te butelki są warte za tonę od 1000 zł/tonę wzwyż. Słucham cyklu o odpadach w lokalnym radiu. Zgadnijcie, do jakiej kategorii zaliczono puszki po piwie ? (metalowe) Do tworzyw sztucznych... jako żeto produkt sztucznie wytworzony. Jeszcze trochę i zostaną zlikwidowane punkty skupu złomu metali, bo makulatury i plastików to chyba nie ma? Od lat w naszym wiejskim domu stosujemy naturalną segregację. Odpadki "bio" lądują w kompostowniku na ogrodzie, kartony i papiery do piecaSzkło i plastiki do ogólno- wioskowego pojemnika, wszelki metale są składowane i potem sprzedawane na złom. Popiół i szlaka do utwardzania terenu.Śmieci "bez pomysłu", bardzo sporadyczne- do pojemnika, który na koniec miesiąca zapełnia się w może w 1/3. Od nowego roku będziemy płacićza 4 osoby 60 zł + VAT. Jak znam życie, wkrótce podwyżka. Płać i płacz. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts