Andrzej W. 12.12.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam, zostałem posiadaczem domu ze strychem, który zamierzam przerobić na poddasze mieszkalne. I tu pojawia się następujący problem: dach jest dwuspadowy, konstrukcji jętkowej, czyli krokwie o dł. 5,5 m połączone jętkami, w dolnej części oparte na murłatach. Murłaty o dł. 12 m leżą na ścianie wieńcowej o wys. 1 m i każda z nich jest połączona ze stropem strychu czterema zastrzałami z pręta stalowego zakotwionego w stropie w odległości ok. 1 m od ściany wieńcowej. Wygląda mi to na zabezpieczenie dachu przed "rozjechaniem" się na boki np. pod ciężarem śniegu. Niestety, takie rozwiązanie zajmuje część podłogi strychu. Moje pytanie do fachowców na forum: czy jest możliwe zlikwidowanie tych wzmocnień i zastosowanie innego rozwiązania, równie skutecznego, a może lepszego? Dach jest pokryty blachodachówką, na razie nie ocieplony ale w czasie remontu będzie. Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z podobnym problemem? Z góry dziękuję za ewentualne porady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 13.12.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Ogólnie rzecz biorąc to nie jest temat na forum ale dla jakiegoś konstruktora, który się podejmie przeprojektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.12.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jedyne rozsądne rozwiązanie przedstawił szanowny przedmówca. Należało się zastanowić przed nabyciem takiego budynku. Ściana kolankowa powinna mieć tzw. "sople" czyli zalane betonem pręty wychodzące ze stropu a ulokowane w płaszczyźnie ściany i połączone z wieńcem. Myślę, że te Twoje zastrzały to ratunek bo ktoś o tym zapomniał. Masz lekki dach a dociążysz go warstwą izolacji cieplnej oraz konstrukcją i płytą gipsową. Może się okazać, że konieczne będzie podparcie kalenicy ale to są tylko takie dywagacje. A jakie masz krycie wstępne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej W. 14.12.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Dzięki za rady. Jak na razie, jest to tylko blachodachówka przykręcona do łat dachowych. Od strony wewnętrznej, pod łatami jest rozpięta izolacja wiatroszczelna (niebieska). I to tyle. W późniejszym czasie planuję ocieplenie połaci wełną mineralną. Co do pokrycia ostatecznego, jeszcze nie wiem. Skłaniam się ku płytom g-k. Do zagospodarowania jest cała powierzchnia strychu tj. 8x12 m - pomijając te nieszczęsne zastrzały, ograniczające szerokość o ok. 1 m wzdłuż obu dłuższych boków. Można by je zostawić, ale trudno będzie potem zaaranżować wnętrze. Stąd mój pierwszy post. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.12.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jedną z możliwości jest też zmiana więźby poprzez dodanie płatwi pośredniej i podparcie jej słupkami lub stalowymi ramami .Tak czy inaczej sprawa do przeliczenia przez konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 14.12.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Daj projekt i foto real. Będziemy dumać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.12.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Czy jest to folia wysokoparoprzepuszczalna? Czy są kontrłaty? Czy na poddasze dochodzi światło dzienne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej W. 19.12.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Zgadza się, Jest to folia wysokoparoprzepuszczalna na kontrłatach oddzielających ją od blachodachówki. Światła jest sporo, w ścianach szczytowych od wschodu i zachodu są duże, trójdzielne okna (być może będą wymieniane), na głównej ścianie od południa jest wyjście na taras (typowe drzwi balkonowe z przylegającymi pojedynczymi oknami po obu stronach. Na środku połaci dachowej od strony północnej okno dachowe pojedyncze FAKRO. Po świętach postaram się zamieścić fotki. Jeśli nie macie nic przeciwko, jeszcze podrążymy nieco temat. Może się coś sensownego wymyśli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Skoro tak to Twoja folia straciła już swoje właściwości hydroizolacyjne. Natomiast wracając do krycia powinno być tak: na Twojej folii wzdłuż krokwi powinny być kątrłaty, na nich w poprzek łaty a na łatach blachodachówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 20.12.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Łał, jeden rzut oka w szklaną kulę, jedno possanie palucha i już wszystko wiadomo. Jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej W. 23.01.2013 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam po dłuższej nieobecności. Znalazłem firmę, która tak jak doradził Zbigniew100, postawi słupki, na których z kolei wspierać się będą płatwie pośrednie. Na szczęście cała powierzchnia strychu jest wolna i można będzie swobodnie tam pracować. Dziękuję wszystkim Kolegom na forum za merytoryczne rady i za poświęcony czas. Temat zamykam i wszystkich serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts