firewall 08.01.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Piękny wywód, jednak w słuchawkach to może ciekawszym wyborem jest AKG niz Sennheiser ( do strzelanek jest OK ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Piękny wywód, jednak w słuchawkach to może ciekawszym wyborem jest AKG niz Sennheiser ( do strzelanek jest OK ). Dziękuję! Nie śmiałem AKG nawet poruszyć.Do zwykłej "monitorki" Szurek to już "prze-wypas" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 08.01.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Po pierwsze to nie jestem twoim synem i wypraszam sobie takie komenty pod moim adresem.Jak chcesz wiedzieć to nie naczytałem sie forum dla jakiś tam pajaców więc nie mierz mnie swoją czy inną miarą.Mowa była o kinie domowym a to nie jest sprzęt dla audiofili.Nie wiem co jest dla ciebie górą a co jego podnóżem ale akurat z tym JBL to trafiłeś jak kulą w płot.Kolejna sprawa Yamaha jest jednym z największych i najlepszych producentów sprzętu grającego i audio, a akurat JVC nie klepie tylko radia car audio ale i dobrej jakości kolumny tańsze i lepsze niż nie jedne drogie marki.My tutaj mówimy o sprzęcie dla normalnego kinomaniaka a nie dziwoląga który spuszcza sie nad różnica między szumam wiatru a pierdnięciem komara.Żebyś wiedział że jestem graczem i to nie takim młodym jak ci sie wydaje, po za tym posiadam słuch muzyczny i grywam róznież więc uposledzony słuchowo na pewno nie jestem.Nie rozumiem w ogóle tej twojej dyskusji i rozkminiania się nad sprzętem za kilka kilkanaście tysiów?Kto to kupuje i po co?Pewnie można i 1mln wydać za głośniki jak cie stac twoja broszka tylko po co?Myślisz że bogaci ludzie marnują pieniadze na takie bzdury? Tylko szpanerzy kupują coś co super wygląda, rzekomo cudnie działa a tak naprawdę służy do tego samego co przeciętny sprzęt.Jak chcesz wywalić kupę kasy na tv i kino i puścić na tym N'kę to nie zazdroszę wiedzy.Nie hejtuje drogich rzeczy tylko głupotę i naiwność ludzi którzy myślą że jak płacą więcej to mają bóg wie co. W większości tak nie jest ze cena drogiego jest nieadekwatna do jakości, a dalej jest już tylko rozrzutnosc.Dla mnie sprawa jest jasna, za dobry tv i kino nie wydamy wiecej niz 3k.Jak szukasz cudów to do kościoła czy gdzie tam sobie ktoś chodzi, wiecej będziesz miałz tego pożytku niż z gównianego leda za 5-6tyś i głośników za drugie tyle. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez pvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.01.2013 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A mama wie, że o tej porze jeszcze siedzisz przed kompem?To teraz dalej "hejtuj" się już samodzielnie.EOT chłopcze i odrób na jutro zadanie z akustyki, żebyś na tych specjalistycznych forach, błysnął choć trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Panowie, spokojnie. Wątek jest bardzo istotny, choćby z tego powodu, że czasy się zmieniają. Kiedyś marzyłem o zwykłym jamniku stereo na jedną kasetę, jak zdobyłem austriackiego Fischera z rozkładanymi głośnikami i podwójnym kaseciakiem to myślałem, że Pana Boga za nogi złapałem, bo grał nienajgorzej w blokowym salonie o pięknej powierzchni 15m2. Teraz są inne czasy i to nie starcza. Aby nie dać się nabrać na plastikową megamoc za kilka stówek trzeba czytać takie opinie jak Wasze i wyciągać wnioski. Kłócąc się nie będzie z tego wątku większego pożytku. Szukałem kinowych głośników/kolumn do zawieszenia, które dla +- 30m2 plus otwarta kuchnią i holl zagwarantowałyby dla niewymagającego człeka takie akustyczne minimum. Wyszło że Harman Kardon HKTS 11Bq pozwoli to osiągnąć. Kwota ponad 1,5Kzł to niemało. Macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 09.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Pepeg z Gumy twój nick wiele mówi dzieciaku, więc z toba już nie polemizuje.Harman Gordon świetna firma, tylko troche drogo jak za takie małe cuda.Dodatkowo to same głośniki a gdzie "baza" ?Chyba że masz BD czy DVD.Może coś takiego? Samsung HT-E5500/EN http://www.ceneo.pl/16284105 Edytowane 9 Stycznia 2013 przez pvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 W tym zakresie cenowym, gdybym już musiał, to faktycznie chyba na używkę bym się zdecydował. W opiniach na temat tego samsunga przewija się ujowy sub, spora usterkowość i lipny interfejs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 09.01.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 To juz twój wybór.To byla tylko propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) . Teraz są inne czasy i to nie starcza. Aby nie dać się nabrać na plastikową megamoc za kilka stówek trzeba czytać takie opinie jak Wasze i wyciągać wnioski. Kłócąc się nie będzie z tego wątku większego pożytku. Szukałem kinowych głośników/kolumn do zawieszenia, które dla +- 30m2 plus otwarta kuchnią i holl zagwarantowałyby dla niewymagającego człeka takie akustyczne minimum. Wyszło że Harman Kardon HKTS 11Bq pozwoli to osiągnąć. Kwota ponad 1,5Kzł to niemało. Macie jakieś propozycje? Nareszcie jakieś konkrety Powiedz lepiej jaką kwotę jesteś w stanie wydać, będzie znacznie łatwiej cokolwiek Ci doradzić. H Kardon , to faktycznie niezła firma, ale jak dołożysz do tego głośniki robi się dużo więcej. Od ponad 10 lat projektuję układy funkcjonalne dla systemów AVD i LC i wiem , że z reguły marketowe gotowce mocno rozczarowują nawet tych niewybrednych klientów. Dane parametryczne plastikowych zestawów najeżone są całą masą przekłamań robiących niezłe wrażenie na kupujących nie mających nic wspólnego z tym czego oczekujemy. Podaje się choćby niebotyczne wartości mocy sprzętu np czarując 1000W, zamieniając sobie dowolnie i co gorsze celowo wartość RMS na PMPO a to różnica kosmiczna. Klient w dobrej wierze kupuje 1000 W gdy tymczasem cały sprzęt daje mu "efekt" muzyczny na wszystkich sześciu kanałach nawet nie 100W. Poziom z pewnością nie będzie lepszy niż w ciut lepszym zestawie samochodowym. Na pewno nie będzie to jednak poziom tańszego Bose. Czaruje się klienta głośnikami bezprzewodowymi ( patrz post wyżej) gdy jest to tymczasem najgorsze z możliwych rozwiązań.Do gier i ich syntetycznych dźwięków owszem, ale jak włączysz film czy co gorsze muzykę, robi się kaszana.Dźwięk nie jest przesyłany tu do kolumn w postaci bezstratnej, tylko w postaci skompresowanych "paczek" . Takie dosyć brutalne oszukiwanie ucha, ale głuchemu starczy. Dla przykładu zakres pasma słyszalnego dla przeciętnego człowieka to 16Hz-20kHz, tymczasem plastiki przenoszą znamionowo ( co nie znaczy w postaci do przyjęcia) 18-18kHz masz więc obraz tego czego już nie usłyszysz.Jak dołożysz do tego to co taki mały głośniczek musi nawyczyniać ,żeby dać jeszcze odpowiedni poziom dźwięku (w dB) jaki podaje mu wzmacniacz, to nie trzeba nawet specjalnej wyobraźni, żeby zobaczyć,że robi się z tego zwykły ale głośny telefon. W kilku krokach jakie powinieneś przejść trzeba odpowiedzieć sobie na proste pytania. 1.Do czego będzie służył zestaw czyli co ma obsłużyć? Kino ( tv czy projektor), satelita ( własny tuner czy platforma), radio,cd ( BR , DVD w jakim formacie), słuchanie muzyki, iPod , komputer itp. To ważne , bo nie wszystkie zestawy, amplitunery, wzmacniacze czy pozostałe źródła mają odpowiednie wejścia-wyjścia. Jest ich zazwyczaj w specyfikacji sprzętu sporo ale trafiają się zestawy nie posiadające choćby złącz VideoS a takie np ma Twój starszy telewizor czy inny sprzęt, choćby nawet komputer czy przestarzały laptop. 2. Ile wejść HDMI Ci potrzeba ? 3. Mała powierzchnia czynna membrany w głośnikach /kolumnach zmniejsza wydatnie jakość dźwięku nawet przy dużych mocach sprzętu . Zatem im mniejszy głośnik , tym mniejsze ciśnienie akust. co w efekcie daje np zjawisko silnego zniekształcenia w przypadku natężeń niskich i max. Niski poziom "vol" połowy nie słyszysz, gałka wysoko podkręcona zaczyna rzęzić. 4. Jaki potrzebujesz system dźwięku - 5.1, 5.0. Bardziej rozbudowanych nie warto kupować, gdyż niezwykle rzadko można uzyskać materiał nagrany w tej technice. Z kolei przy lepszych "głośnikach" np dla kolumn wielodrożnych i zamkniętych w niewielkich pomieszczeniach nie zawsze jest konieczność używania subwoofera , załatwiają to ( no, prawie ) głośniki niskotonowe z kanałów front L-R. Położenie subw-f. jest obojętne bowiem. 5. Jeśli masz sąsiadów lub blisko małe, śpiące dzieci a potrzebujesz mieć mimo wszystko 5.1, to odpowiedz czy subwoofer ma być aktywny czy nie? To ma również wpływ na to jaki jest kształt pomieszczenia. U Ciebie jest ono otwarte więc stały, regulowany wyłącznie ze sprzętu (AMPF) poziom basu może być kłopotliwy.Ponadto wiele zestawów ma układ dla stanowisk głośników typu A-B. Oznacza to ,że możesz za niewielką kwotę przerzucić sobie w prosty sposób, trochę kulawy może ale zawsze, dźwięk do kuchni nie wydając sporej kasy na mulitoroomy. Tu możesz nawet też pokombinować np A-pokój, B- kuchnia, A+B itd. Tańszy dużo od Harmana będzie któryś starszy ale nadal produkowany model Yamaha ( zwłaszcza gdy lubisz dźwięk nieco bardziej "miękki" lub słuchasz też muzyki) a nawet Onkyo z niskiej półki . Kupisz je już w cenie niecałe 900zł + kolumny choćby Prism czy Fluence w cenie już od 400pln. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pepeg, HKTS 11Bq to zestaw kolumn 5.1 do zawieszenia. Średni sprzęt na dobrych kolumnach zagra średnio, dobry sprzęt na średnich kolumnach też zagra średnio. A ile chcę wydać? Jak najmniej : ). Starszy sprzęt ma zazwyczaj mało wejść/wyjść hdmi, a to przy łączeniu komplikuje zazwyczaj sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.01.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pepeg, HKTS 11Bq to zestaw kolumn 5.1 do zawieszenia. Średni sprzęt na dobrych kolumnach zagra średnio, dobry sprzęt na średnich kolumnach też zagra średnio. A ile chcę wydać? Jak najmniej : ). Starszy sprzęt ma zazwyczaj mało wejść/wyjść hdmi, a to przy łączeniu komplikuje zazwyczaj sprawę. Szczerze mówiąc czegoś nie rozumiem albo nie doczytałem. Może zasugerowałem się tą reklamą marketowych plastików? Z jednej strony mówisz jednak , że chcesz wydać jak najmniej z drugiej zaczynasz mówić o jakości. HKTS to wydatek OMC 2 tysięcy złotych. Doliczysz sprzęt AV i masz juz prawie 4tys i sugerujesz,że Cię to raczej nie zadowoli.Dobrze rozumiem? Coś za coś , wydaje mi się. Nie wiem zatem co według Ciebie oznacza dobry i czy szukasz dobrego, bo stwierdziłeś wcześniej, że nie masz wygórowanych wymagań i myślałem ,że propozycja plastików naburmuszonego Misia leży w twoim centrum zainteresowania. Jeśli nie , to przepraszam. Uważam ,że lepiej pokusić się w tej sytuacji o "składaka" - o niebo lepszego i o tym mówiłem. Osobiście nie mam pomysłu jak przeskoczyć próg cenowy i dostać za to coś co będzie lepiej niż średnią klasą. Stary używany może, jak piszesz, stwarzać faktycznie problemy z łączami. Kilka lat temu był taki fajny zestaw JBL-S, kosztował ok 7 tys. Dzisiaj kupiłbyś go za mniej niż pół ceny. Nie miał jednak łącza optycznego i posiadał tylko 2 HDMI. Nie pamiętam modelu, musiałbym w razie czego zapytać któregoś ze sprzętowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wspomniany Harmann Kardon to chyba najtańszy zestaw głośników i za 1500-1600 jest do kupienia. Po opiniach oceniam, że jakoś to już zagra i z wiszących alternatywy w tym zakresie cenowym nie ma. Stąd moje pytanie parę postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Jasne! Zaczynam chyba rozumieć. Poszukaj więc teraz sprzętu odpowiadającego Ci zestawem In-Out, jest tego sporo. Od wspomnianej Yamahy po z niższej półki Denona czy pasującego Harmana. Myślę, że dla tych głośników w przedziale cenowym do 2 tysięcy nie przedobrzysz z nieadekwatnym spasowaniem klas , bez różnicy czy kupisz Onkyo czy JBL średniaka. To przyzwoite i dobre w miarę kolumny ale też żaden high-end. Kupisz średni sprzęt będzie grało średnio, przy lepszym zagra i tak maksymalnie do poziomu kolumn. Osobiście nie szukałbym do tych kolumn żadnego Marantza z 2 ręki, ale całkiem "bogatą" i nową Yamahę RX-Vdostaniesz już za niecałe 900zł . Większość sobie chwali ten sprzęt i nie przerasta niemal on z pewnością możliwości tych głośników i odwrotnie.HDMI masz w układzie 4-1, to sporo. Głośniczki maja impedancję 8ohm tu na wyjściu masz 6, więc nie przedobrzysz nawet wówczas gdybyś miał na wyjściu sporą nadwyżkę mocy. Najlepiej jednak zawsze dobrze posłuchać jak to chodzi, żeby się nie rozczarować. Skoro wybrałeś już głośniki to poproś ,żeby ci podłączyli je pod różny sprzęt w cenie jaka Ci pasuje .Skala porównawcza nawet "na ucho" jest zawsze najlepsza a szczegółowe parametry możesz wtedy olać. Mój młody do odsłuchu materiału nagrywanego na kompa przez moduł POD,kupił takiego sympatycznego pionierka vsx-322-k i do niego zestaw dwudrożnej Koda. Bez porównania Koda to szajs z Twoimi HKTS. Za całość z przewodami dostał rabat i zapłacił coś koło 1250zł Jest zachwycony , bo dotychczas babrał się na komputerowych Logitechach, droższych o prawie 4 stówy a efekt i tak był żałosny w porównaniu z tym, co teraz. A i filmy ogląda się jak z innej bajki. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki. W polu widzenia jest jeszcze HK70, Onkyo TX-NR579 i YAMAHA RX-V671. Bliżej tysiaka to używki, nowe to okolice 1600-1700 do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghsaga 17.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam, przed nami zakup właśnie telewizora + kina domowego. wertując/czytając wątek , chciałbym się dowiedzieć na temat co waszym zdaniem i np. w razie czego jakie modele tv + kina polecali byście do naszych preferencji. Otóż salon wynosi 35m2, będzie wi-fi dostępne, będziemy używać dekodara jak i używać płyt ( z filmami poprzez owe kino ) skype, jak i możliwość przeglądania internetu mile widziana. 3D - nie potrzeba wielkość tv to +40 cali cena jaką byśmy chcieli przeznaczyć to do 5 tys? czy można byłoby poznać wasze sugestie ? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Odległość od TV jest ważna. +40 cali to raczej + 50. Po wifi fimów w hd raczej nie obejżysz, więc dobra skrętka byłaby zalecana z miejsca gdzie będzie stał komp/serwer. Jeśli okna nie będą na wprost TV lub blisko na prostopadłych ścianach, bierz plazmę, bo wnikając w szczegóły, jest poza konkurencją. Samo kino? Podobnie jak u mnie(salon również >30 m2). Gdy szukałem to odtwarzacz/amplituner nie był tak ważny jak nagłośnienie(jakie okablowanie przewidujecie). Resztę doczytasz w postach powyżej. Pięć tysięcy to szykowałbym na sam TV. Drugie tyle na resztę. Pozostaje ocenić sytuację i możliwości finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 17.01.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Słuszne uwagi. Przyjmuje się, że odległość od ekranu powinna wynosić 3-5 odległości przekątnej dla różnych dostępnych sygnałów . Ale... liczenie według parametrów wielkości piksela i rozdzielczości natywnej daje różne wyniki oraz efekt - w zależności od tego z jakiego źródła oglądamy obraz i przy jakim oświetleniu.Dla LCD i plazm w zależności od jakości sygnału- poniżej 3-czasem za blisko, powyżej 5 już za daleko.Dla BR można byłoby nawet 2- 2,5 ( minimum) wielkości przekątnej , chociaż dużo zależy też od preferencji oglądającego.W przypadku źródeł lepszych niż PAL lepiej dać optymalną 3 , czyli nie za mało nie za dużo i trzymać się dalej podanego przedziału.Dla 42 " wartość oglądania przy 1080p w BR , taka optymalna ze wzoru może już zawierać się pomiędzy 1,5-2m, tylko ,że nie jest to jedyny sygnał jaki odbiera telewizor w naszym systemie.Mogą wystąpić tu więc różnice w indywidualnej ocenie i nie warto skazywać się wyśrubowanymi odległościami na ew. dyskomfort..Pozostaje więc bezpieczne 3 x - minimum i 5 x - max przy w miarę prawidłowym oświetleniu. Pomimo plazm full HD lepiej brać jednak plazmę gdy odległość od tv jest duża i oczekujemy sporego ekranu, dla małych odległości lepsze będzie LCD.Choćby ze względu też na cenę.O oświetleniu pomieszczenia i wyborze typu ekranu napisał compi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghsaga 18.01.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 dzieki wielkie za podpwiedzie. TV byłby w rogu pokoju.... na ścianie , natomiast okno byłoby jakieś 1m dalej na bocznej ściance ( dokładnie PATIO ). Natomiast na przeciwko jest tylko ściana. Okablowanie już pod tynkami są....( tutaj bym musiał spr. ) , także 3eba było by serwer umieści w salonie w dyskrtnym miejscu i z niego korzystać np? 5 tys na sam tv to raczej nie mamy zamairu wydawać , SAMSUNG UE46EH5300 + kino domowe? jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Te odległości 3-5xprzekątna to bardziej pasowało do telewizorów kineskopowych. 2,5x nie męczy oczu . 2x wymaga dobrego TV i bardzo dobrego sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 18.01.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Te odległości 3-5xprzekątna to bardziej pasowało do telewizorów kineskopowych. 2,5x nie męczy oczu . 2x wymaga dobrego TV i bardzo dobrego sygnału. Przekątna ekranu/ Zalecana odległość od ekranu (3-5 krotność przekątnej) 32'' 2,4 - 4,06 metrów 37'' 2,8 - 4,7 metrów 40'' 3 - 5 metrów 42'' 3,2 - 5,3 metrów 46'' 3,5 do 5,8 metrów 47'' 3,6 - 6 metrów 50'' 3,8 - 6,3 metrów 52'' 4 - 6,6 metrów To wyliczone odległości w oparciu o zakres przeciętnego widzenia piksela i rozdzielczości natywnej dla ekranów LCD i plazmy, zerżnięte z tabeli producentów dla statystycznych preferencji , uznane za zdrowe dla oczu. Minimalne natomiast odległości jakie podaje Sony dla swoich ostatnich produktów przy sygnale HD 1080p30 i pozostałych z jakich można już obserwować monitor. Cytuję : 32 cali wystarczy już 1,80m w Hd 1,30m 40 cali - 2,20m w Hd 1,60m 50 cali - 2,90m w Hd 1,90m Liczone przez producenta (podobnie jak kąt oglądania i wysokość ekranu) daje nam współczynnik dla słabszych sygnałów już ok 2,17x. i dla wysokich rozdzielczości ok.1,6 x Co nie oznacza zalecane. Masz rację że może być 2,5 a dla HD nawet 2. 2,5, to jest np wielkość minimalna już dla projektorów o wysokiej rozdzielczości.Tu zazwyczaj każdy wybiera to co max się da oglądać. Jak więc widać , wszystko zależy też od indywidualnych potrzeb. Żaden kinomaniak nie zadowoli się ekranem, dla którego wartości będą brane z maksymalnych wartości podanych przedziałów czyli 5x.Wybierzae minimalne i w miarę zdrowe 2,5 raza. Zwróć uwagę jednak, ,że nie każdy chce oglądać transmisję z tenisa z odległości 2x ( zwłaszcza dla ekranów powyżej 30cali) nawet jeśli rozdzielczość będzie wystarczająca a sygnał najlepszy z możliwych. Obraz 42" o odpowiedniej jakości można oglądać z odległości nawet 1,7 m,na krótką metę, bez specjalnego zmęczenia( znów subiektywne) ale machanie gałkami lub głową na lewo i prawo ekranu, wymaga jednak sporego samozaparcia. Stąd te tzw. "optymalne" 3-5 , czyli dla każdego bez uszczerbku na zdrowiu. Ja dla siebie ustalam np 2,5x co przy ekranach ok 42" nie robi mi wielkiej różnicy niż liczone jako 3x. Przy nasiadówkach kinowych, po paru godzinach, odczuwam jednak zmęczenie. Jako ciekawostkę, podam, że do niedawna najmniejsze kino domowe z klaockami od Parasounda miał niejaki Eddy Murphy . Ekran z tylną projekcją o przekątnej 3,2 oglądał z odległości 2,5m. Jakość , od biedy nawet, nawet ale... niewielu chyba wytrzymałoby to.On to nawet uzasadniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts