Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamontować aby walić drzwiami

Recommended Posts

Witam,

posiadam ciężkie drzwi Gerdy. Drzwi są ciężkie, antywłamaniowe, szerokie, metalowa futryna.

Czy można coś zamontować aby uniemożliwić trzaskanie tymi drzwiami?

Niekiedy zdarza się że przeciąg, lub osoba nieświadomie zamknie drzwi z takim impetem, że ich zamknięcie odczuwam w każdym kącie domu i widzę jak drży każda z szyb w oknach.

Odpadają wielkie mechanizmy montowane w górnych rogach nad zawiasami, bo są wielkie i nieestetyczne, a ponadto ja nie wymagam żeby drzwi się same zamykały.

Sądzę że wiele osób ma taki problem montując potężne drzwi. Podwójna uszczelka też nie wchodzi w rachubę bo montaż rozwiązania nie może uniemożliwiać swobodne ale spokojne zamykanie drzwi.

Dziękuję za odpowiedzi i pomysły.

Pozdrawiam.

Witam,

posiadam ciężkie drzwi Gerdy. Drzwi są ciężkie, antywłamaniowe, szerokie, metalowa futryna.

Czy można coś zamontować aby uniemożliwić trzaskanie tymi drzwiami?

Niekiedy zdarza się że przeciąg, lub osoba nieświadomie zamknie drzwi z takim impetem, że ich zamknięcie odczuwam w każdym kącie domu i widzę jak drży każda z szyb w oknach.

Odpadają wielkie mechanizmy montowane w górnych rogach nad zawiasami, bo są wielkie i nieestetyczne, a ponadto ja nie wymagam żeby drzwi się same zamykały.

Sądzę że wiele osób ma taki problem montując potężne drzwi. Podwójna uszczelka też nie wchodzi w rachubę bo montaż rozwiązania nie może uniemożliwiać swobodne ale spokojne zamykanie drzwi.

Dziękuję za odpowiedzi i pomysły.

Pozdrawiam.

Mam takie drzwi, problem rozwiązałem całkiem przypadkowo i "zjawisko fizyczne" mi w tym pomogło, mianowicie:

przez 3 lata nie miałem drzwi w przedsionku (na załączonym zdjęciu oznaczone nr 1),oddzielających drzwi wejściowe od holu odkąd je założyłem (a to jest niewielki przedsionek 1,8m na 1,3m) różnica ciśnień w momencie zamykania drzwi zrobiła swoje. Od czasu założenie drugich drzwi problem zniknął samoistnie, jesteśmy nauczeni że jak otwieramy drzwi zewnętrzne to drzwi z przedsionka na hol mają być zamknięte, nawet jak byś chciał siłą trzasnąć to nie ma takiej opcji, tworzy się "niewidzialna"poduszka powietrzna. Powierzchnia przedsionka to około 2,5m2, rozwiązała uciążliwy problem, działa rewelacyjnie do tej pory.

ScreenShot96.jpg

Edytowane przez marekw14