Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapet montowany do ościeżnicy

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chciałbym poznać Waszą opinię odnośnie prawidłowego montażu parapetu wewnętrznego.

W nowym mieszkaniu, deweloper osadził okna niezgodnie z projektem, na wysokości 0,82m od wylewki zamiast 0,85m.

Spowodowało to równocześnie, osadzenie parapetu wewnętrznego na wysokości 0,82m, co jest akurat dla tej kondygnacji niezgodne z wymaganiami technicznymi, które mówią o minimalnej odległości 0,85m od górnej krawędzi parapetu do podłoża.

Zgłosiłem ten fakt przy odbiorze mieszkania, wada została uznana, jednak deweloper uznał jako sposób jej usunięcia, że wykorzysta "luz" pomiędzy obecnym położeniem parapetu a dolną krawędzią skrzydła okna.

Chcą zdemontować parapet (prawdopodobnie wchodzi pod osciez okna) i zamontować tuż pod skrzydłem (zostanie 0,5cm wobec 4cm na bokach) prostopadle do oscieza.

Takie rozwiązanie budzi moje wątpliwości co do jego zgodności ze sztuką, gwarancji na same okna (zabudowanie oscieza) no i rzecz jasna estetyki, o funkcjonalnosci nie wspominając gdyż mowa o oknie kuchennym i miały tam stać meble.

Czy spotkaliście się z takim sposobem montażu parapetu wewnetrznego ? Czy to jest w ogóle dopuszczalne ?

Pozdrawiam