Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RodzinaNaSwoim lekcważące podejście doradców jak zdążyć??

papi240

Recommended Posts

Witam potrzebuje kredyt na budowę domu, czekam w tej chwili na pozwolenie na budowę,

pewnie bym je już miał gdybym nie pominął bardzo istotnego pktu jakim jest odrolnienie :(

odrolnienie będe miał mam nadzieje w tym tygodniu, pozwolenie w przyszłym

potrzebował bym kredyt 80 - 100 tys na 8 lub 10 lat, mam dużą 32arową działke oraz wkład własny, spełniam wszystkie warunki

mój problem polega na tym żee doradcy finansowi nie będe wymieniał jakich firm żeby nie robić antyreklamy lekko mówiąc lekceważa mnie. Nie chciałem tego robić ale po długim namyśle zostawiłem swoje dane w sieci, doradcy (z 3 różnych firm) oddzwonili, wypytali o szczegóły i mieli zadzwonić kolejno sobota - poniedziałek - wtorek. Żaden się nie odezwał. Czas naprawdę mnie goni, wiem że w niektórych bankach liczy się data złożenia wniosku ale nie mam czasu biegać po bankach w poszukiwaniu ofert, nie wiem też czy pozwolenie na budowę musi być prawomocne.

Domyślam się że kwota kredytu jaką potrzebuje nie jest zbyt wygórowana a doradcy mają prowizje w wysokości jakiegoś procenta od kwoty zaciągniętego kredytu z tąd moja "oferta" może nie być zbyt atrakcyjna

CZY JEST SZANSA ŻE JESZCZE ZDĄŻE Z KREDYTEM ?

Do 31 grudnia w bankach musi być złożony kompletny wniosek u analityka.

Realnie jest czas do 21 grudnia, gdyż potem są tylko dwa dni wolne, a dużo ludzi w bankach (i w innych instytucjach) weźmie wolne, i nie wszystkie wnioski zostaną wpisane.

Jeśli PNB będzie w przyszłym tygodniu to już odpadnie PKO BP, który do wniosku musi mieć inspekcję, robioną przez bank. Teraz na owy dokument czeka się ok 3-4 dni roboczych.

Ja bym na tym etapie proponował w przyszłym tygodniu złożyć do dwóch banków które szybko teraz wpisują i nie robią większych problemów.

Gdzie jest budowana nieruchomość?

Chętnie pomogę jeśli będą problemy.

Z informacji mojego doradcy z dobrze znanej firmy większość banków rzeczywiście kręci nosem na wniosek bez wszystkich papierów. Jest kilka takich które decydują się na przyjęcie wniosku i późniejsze dostarczenie brakującego dokumentu byle w niezbyt długim czasie. Sam właśnie takie coś przerabiam dzięki "kochanym" urzędom i "modle się", żeby się udało.

dziękuje za odpowiedź, podkarpacie okolice Stalowej Woli. Do jakich banków proponował by Pan złożyć wnioski ?

teraz na froncie z w miarę dobrymi marżami zostały tylko PKO BP i CA. Wszystko zależy czy jest wkład własny, jaka wartość, dochód etc.

Z informacji mojego doradcy z dobrze znanej firmy większość banków rzeczywiście kręci nosem na wniosek bez wszystkich papierów. Jest kilka takich które decydują się na przyjęcie wniosku i późniejsze dostarczenie brakującego dokumentu byle w niezbyt długim czasie. Sam właśnie takie coś przerabiam dzięki "kochanym" urzędom i "modle się", żeby się udało.

Możesz podać jakie to banki ?

W piątek 21 grudnia będę mial wydane pozwolenie :/

Praktycznie wszystkie które mają w ofercie RnS. Pytanie czy zdążą wprowadzić wnioski do systemu... bo mogą się 27,28 grudnia nie wyrobić z tak wielką ilością wniosków. Byłem ostatnio we Wrocławiu w PKO BP, to jeden z doradców siedział i cały dzień nic innego nie robił tylko wpisywał wnioski... miał ich z 30-40.

Witam

bylem dzisiaj w CA

dokumenty potrzebne do złożenia wniosku:

- wniosek o kredyt mieszkaniowy z dopłatami RnS w ca A

- wniosek o kredyt mieszkaniowy z dopłatami RnS w ca B

- zaświadczenie o dochodzie na druku bankowym, z podpisem pracodawcy i głównego księgowego lub osoby upoważnionej

- 2 dowody tożsamości

wydawało by się - prościzna mało formalności bez wyciągów z konta itp

przeglądając jednak internet nie jest już tak kolorowo, dużo ludzi narzeka ze robią problemy chcą dużo różnego rodzaju zaświadczeń itp. Jutro składam wniosek zobaczymy co z tego będzie :/

jak to jest z zaświadczeniem o dochodzie ? czy każdy bank chce wyciągi z konta, PIT czy RMUA, czy może któryś honoruje zaświadczenie podbite przez pracodawcę ?

żona ma w tej chwili umowę na zastępstwo bez daty zakończenia. Czy jej dochód będzie brany pod uwagę ?

Przy RnS wszystkie banki chcą wyciągu z konta... jeśli na zaświadczeniu jest inna kwota niż wpływa na konto to chcą jeszcze RMUA. PIT tylko PEKAO wymaga, z tego co pamiętam.

Zaświadczenie dodatkowo musi być podbite.

Z Umową o zastępstwo jest różnie. Wszystko zależy jak pracodawca wypiszę zaświadczenie. Na owym druku nie ma takiego rodzaju zatrudnienia. Jesli jest to normalnie w formie um. o pracę to spokojnie.

• 2 weeks później...
Możesz podać jakie to banki ?

W piątek 21 grudnia będę mial wydane pozwolenie :/

Wybacz, że dopiero teraz odpisuję - nie zaglądałem na forum.

Złożyliśmy wnioski za pośrednictwem doradcy do Nordea, Getin i Kredyt Banku. U mnie na wydanie pozwolenia na budowę teoretycznie urząd ma czas do 23 stycznia o ile nie pomyliłem się w liczeniu (19 listopada złożony wniosek). I w nosie ma moją prośbę o szybsze rozpatrzenie ze względu właśnie na uciekające RnS. Jak 1,5 tygodnia dzwoniłem do starostwa to mój wniosek nawet nie był jeszcze przydzielony ("bo my to teraz robimy wnioski złożone do 15 listopada). Już się zastanawiam kogo pozwać do sądu o utraconą dopłatę w razie gdybyśmy nie dostali RnS - urząd miasta, zakład energetyczny, starostwo czy wszystkich na raz i niech się dzielą odpowiedzialnością...

tak to bywa w urzędach, mi się jakoś udało. Złożyłem wnioski do 2 banków i jutro mam zamiar jeszcze do jednego. Pozwolenie na budowę dostałem po 8 dniach od doręczenia zawiadomienia sąsiadom. Zawiadomienia doręczyłem sam, pozbierałem podpisy jeden z urzędników bardzo dużo pomógł i jakoś się udało. Niestety dla mnie to nie koniec formalności, po nowym roku muszę jeszcze raz odwiedzić rejon energetyczny, robią problemy z przeniesieniem istniejącego przyłącza, narazie załatwiłem to na szybko jako zasilanie poza licznikowe z budynku w którym jest prąd a który ma iść do rozbiórki. Będe musiał wymyśleć cos innego ewentualnie robić nowe przyłącze i wystąpić o zmianę pnb :(