GL35 13.12.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam.Poszukuję dobrego filtra do systemu DGP o małym oporze przepływu z podłączeniami 150mm. (do turbiny ANeco 2 od Darco)Jaki polecacie?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Pewnie Ci zbytnio nie pomogę, bo turbiny stosuję ostatnio niezwykle rzadko. Wcześniej zaobserwowałem, że im mniejszy opór przepływu, tym mniejsza skuteczność filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.12.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam. Poszukuję dobrego filtra do systemu DGP o małym oporze przepływu z podłączeniami 150mm. (do turbiny ANeco 2 od Darco).Jaki polecacie? Po co szukasz skoro Darco ma do swoich wentylatorów kominkowych dedykowane filtry ... ? Nic w tym względzie lepszego nie znajdziesz bo do kominków wszyscy producenci robią to samo - stalowe filtry siatkowe, ze względu właśnie na jak najmniejsze opory powietrza i dużą lepkość podgrzanego kurzu (łatwe do bieżącej konserwacji). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 13.12.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Chcesz małych oporów? - często go czyść Te handlowe skrzyneczki, to jest ... trochę za mało. Testuje własnej konstrukcji , 3 stopniowy. W razie zaineresowania służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 13.12.2012 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Chcesz małych oporów? - często go czyść Te handlowe skrzyneczki, to jest ... trochę za mało. Testuje własnej konstrukcji , 3 stopniowy. W razie zaineresowania służę pomocą. Może jakieś fotki? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 13.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Jutro postaram się umieścić fotę.Jest to zgrzane pudło (350x350mm) z blachy ocynk. 0,7mm. Od czoła zrobiłem trzy wyciągane szuflady:1. stopień, podwójna siatka ocynk z oczkami 1,5mm,2. stopień - 1mm,3. stopień - 0,5mm, Pomiędzy warstwami siatki daje różne takie wynalazki jak siatkę z włókna szklanego, włókninę szlifierską ze stali nierdzewnej i badam...Wczoraj kot mi się nawinął. Wełnę do izolacji obsikał i już miałem sierściucha do szuflady zaaplikować, ale dzieciak larum zrobił i po eksperymencie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.12.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Tak, tak....dobry filtr to nie jest kici kici... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 14.12.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) http://img145.imageshack.us/img145/2328/kominekfiltr006.jpg Uploaded with ImageShack.us Obiecane zdjęcie filtraNa ścianie wisi pierwszy stopień filtracji - najwięcej zbiera, czyszczony 2 razy na m-c. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez romole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 14.12.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 No niezły filterek.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.12.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 http://img145.imageshack.us/img145/2328/kominekfiltr006.jpg Uploaded with ImageShack.us Obiecane zdjęcie filtra Na ścianie wisi pierwszy stopień filtracji - najwięcej zbiera, czyszczony 2 razy na m-c. Aleś się zawziął! Super! Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 14.12.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 http://img145.imageshack.us/img145/2328/kominekfiltr006.jpg Uploaded with ImageShack.us Obiecane zdjęcie filtra Na ścianie wisi pierwszy stopień filtracji - najwięcej zbiera, czyszczony 2 razy na m-c. Jeżeli chcesz zmniejszyć opory przepływu powietrza zmień kształt samej skrzynki. Obecny stanowi niezłą tamę - przypomina Darcowskie skrzynki z Bananów . Spróbuj bazować na innym kształcie , np. cóś takiego. ( ilość zastosowanych wkładek to już Twój problem ) pzdr. ps. kiedyś były na rynku jeszcze lepsze - wejście- wyjście 150 a w miejscu mocowania filtra rozszerzone do 200 i wszystko utrzymane w łagodnym lejku. ps2. kota ostaw w spokoju , bo Cię psem poszczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.12.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jeżeli chcesz zmniejszyć opory przepływu powietrza zmień kształt samej skrzynki. Obecny stanowi niezłą tamę - przypomina Darcowskie skrzynki z Bananów . Spróbuj bazować na innym kształcie , np. cóś takiego. ( ilość zastosowanych wkładek to już Twój problem ) pzdr. ps. kiedyś były na rynku jeszcze lepsze - wejście- wyjście 150 a w miejscu mocowania filtra rozszerzone do 200 i wszystko utrzymane w łagodnym lejku. ps2. kota ostaw w spokoju , bo Cię psem poszczuję I ta rurka ma obsługiwać cały system? Czyszczenie co drugi dzień ? Chociaż nie , jak dasz luźną siatkę , większość syfu przeleci i można nie czyścić wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.12.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam.Romole ... nie dysponujesz przypadkiem jakimś przepływomierzem?Jakby zrobić w u Ciebie podejścia do sondy przed wlotem i za wylotem to można by piękne badania porobić przy różnych konfiguracjach materiału filtrującego ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 15.12.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Bader, świadomie zastosowałem skrzynkę rozprężną. Podwojona wielkość przekroju i stopnie filtracji są po to, aby zmniejszyć opory przepływu oraz faktycznie przefiltrować powietrze, nie tylko z kłaczków śierściucha/ - ów. Forest, nie mam sprzętu. Działam odsłuchowo - mam bypas i porównuje przepływ z filtrem i bez niego. Filtrowanie gorącego powietrza to trudny temat i często traktowany jako ewentualny dodatek.Jak czyszczę wkłady, to uświadamiam sobie, że jest z czym walczyć - tyle tego świństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 08.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ja z lenistwa zacząłem od drugiej strony; tj zacząłem dbać, żeby nie brudzić. Na początek rozpałka do góry nogami i drzewo bardzo suche. Drzwi do kominka uchylam wolno , otwiera mi się pół automatycznie szyber. Teraz czyszczę filtr co 3 miesiące, raczej dla zasady niż z potrzeby.Przy tych zasadach myję jedynie szybę co 3 dni, bo moja druga połowa do tego się w ogóle nie stosuje. Przedtem mogłem czyścić szybę i 2 x dziennie,P.S. Mam dmuchawę Darco 800m/h, ale bez bypassu. Ciepło (kominkowo) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 08.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Stefmat, cudnie!ale...Co wyłapie filtr fabryczny?- włosy (najgorsze są te od sierściuchów) oraz cząstki kurzu, które są na tyle duże, że zatrzymają się na drucie siatki.Przy alergikach muszę walczyć ze wszyskim, co nie ma skrzydeł a w powietrzu lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 25.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Oskary rozdane...I znowu złoty cielec do mnie nie trafił W walce z kurzem jest już lepiej! The winner is........: Tkanina poliamidowa, tzw. welur. Używana jako ta "miększa" w połączeniach tkaninowych typu "rzep". Zastosowałem ją w ostatnim stopniu i ona już nic nie przepuści. Najważniejsze, to temperatura! W karcie charakterystyki piszą o temp. mięknięcia 180*C oraz topnienia 220, więc tutaj trzeba uważać! Punkt zapłonu 450*C:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts