szarek1 04.08.2002 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Witam. Jestem na etapie kupna działki, jednocześnie zastanawiam się na projektem. Bardzo zainteresował mnie dom Słoneczko z Horyzontu.http://www.domnahoryzoncie.pl/dom.php?name=Sloneczko. Jeżeli ktoś buduje taki dom i może przedstawić swoje opinie będę bardzo wdzięczny. Szczególnie interesują mnie koszty, a także wszelkie inne uwagi.Mam swój pomysł na niewielkie zmiany parteru.Ale o tym póżniej. Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 19.01.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Minęło trochę czasu i jestem ciekawa czy zdecydowałeś się jednak na projekt domku Słoneczko... Daj znak, bo ja też myślę o tym projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 19.01.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 http://www.domnahoryzoncie.pl/dom.php?name=Sloneczko O ile się zdecydujemy na ten projekt to chcielibysmy wprowadzić nastepujące zmiany (na dzień dzisiejszy): 1) przystosowanie do pieca na paliwo stałe - WC połączymy z łazienką (kabina) - wejście z hollu. Zaś łazienka - pomieszczenie na węgiel.2) na poddaszu - w pokoju nr 2 postawimy ściankę (wnęka) - uzyskamy dzieki temu garderobę dostępną z hallu. Co myślicie o tym? Może macie jakieś propozycje? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ivo dnia 2003-01-19 14:47 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ivo dnia 2003-01-19 14:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifan 21.01.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 NO, pięknie - również zdecydowaliśmy się z żoną na "Słoneczko", z tym, że ja znalazłem ten domek w katalogu MTM styl, he, he... Bardzo nam się podoba ten domek, zaraz po jego znalezieniu przestaliśmy przeszukiwac projekty. Odpowiada nam prawie idealnie. Prawie, ponieważ myślimy o kilku zmianach:- przede wszystkim nieco szerszy garaż (40-50 cm)- podobnie jak Wy, zakładamy początkowo piec na paliwo stałe, więc rozważamy możliwość częściowego podpiwnieczenia (ale to ostateczność). Ja skłaniam się raczej ku wygospodarowaniu jakiegoś "pojemnika" na węgiel lub miał, raczej w pom. gospodarczym lub garażu ("piwniczka" głębokości 70 cm lub coś w tym stylu)- koniecznie dodamy okno połaciowe nad schodami (ciemne schody są dla nas nie do zaakceptowania!)- myślę również o takim przerobieniu łazienki na parterze, aby można było wejść do niej bezpośrednio z pom. gospodarczego (wydaje mi się to bardzo praktyczne) Z dodatkowych atrakcji: obowiązkowo planujemy zainstalować system zagospodarowania deszczówki, zbiornik będzie wkopany za garażem, a deszczówka będzie zasilała spłuczki, podlewanie ogrodu i pralkę (jeśli będę miał czas instalować w niej zawór trójdrożny). Planujemy również wymuszony obieg wentylacji z wymiennikiem krzyżowym, choć jeszcze nie rozplanowaliśmy przebiegu kanałów wentylacyjnych(rekuperator na "stryszku"). "Słoneczko" ma wszstkie pomieszczenia jakich potrzebujemy, w odpowiedniej wielkości. Nie wiem jakie są możliwości wstępnego przejrzenia projektu przed kupnem w pracowni "Horyzont", w MTM Styl nie istnieją. Ogólnie, planujemy w tym roku kupić działkę, w przyszłym rozpocząć budowę, w 2005 zamieszkać. NIeoczekiwanie pojawiła się jednak inna możliwość: możemy kupić gotowy, trochę mniej funkcjonalny i atrakcyjny dom, wykończony jednak na wysokim poziomie i położony znacznie bliżej centrum miasta niż działka, na której planujemy wznieść "Słoneczko". Cena jest zbliżona do planowanego przez nas budżetu budowy, dlatego zastanawiamy się, czy nie pójść na taką łatwiznę i zaoszczędzić sobie wszystkich problemów związanych z budową ( pozbawiając się również satysfakcji, niestety). Za gotowym domem przemawia nasze "zapracowanie" i brak konieczności kupna (i utrzymania!)drugiego samochodu. Więc zastanawiamy się, choć "Słoneczko" jest naszym planem #1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 11.02.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Witajcie,niniejszym zgłasza się inwestor (to brzmi dumnie!) budujący Słoneczko w wersji ciut zmodyfikowanej. Chętnie podzielę się ogólnymi wrażeniami natury estetycznej i nie tylko, natomiast szczegóły techniczne byłby w stanie przedstawić mój mąż (jeśli się da zapędzić do komputera!!!), jako że ja a-techniczna jestem... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 11.02.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Witajcie,niniejszym zgłasza się inwestor (to brzmi dumnie!) budujący Słoneczko w wersji ciut zmodyfikowanej. Chętnie podzielę się ogólnymi wrażeniami natury estetycznej i nie tylko, natomiast szczegóły techniczne byłby w stanie przedstawić mój mąż (jeśli się da zapędzić do komputera!!!), jako że ja a-techniczna jestem... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.02.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Anya, na ile szacujecie koszty budowy? Jeśli to możliwe z podziałem na poszczególne etapy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 22.02.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Dzień dobry. AgnesK, szczerze powiedziawszy nie robimy szacunków, żeby się nie stresować Z tego co widzimy, to dom jest stosunkowo tani w budowie, np. koszt dachu (dach prosty, dwuspadzisty). W tej chwili zbliżamy się dopiero do zamknięcia stanu otwarteg; część kosztów była niższa niż początkowo szacowane przez naszego kierownika budowy, co zawdzięczamy własnej oszczędności (np. dobór wykonawców), ale z kolei stosunkowo dużo kosztowały nas fundamenty ze względu na grunt na działce (wysoki poziom wód gruntowych, przez co robiliśmy wyższe fundamenty i zersze ławy fundamentowe). Dodatkowo, podwyższaliśmy poddasze, przez co zwiększyła się powierzchnia dachu plus więcej materiałów na to poszło (cegła, zbrojenie + robocizna). Wydaje mi się, że oszczędności można próbować szukać zawsze plus trzeba uwzględnić inne kwestie - bardziej indywidualne, więc nie sądzę, żeby nasz kosztorys był do końca miarodajny dla realizacji Słoneczka. Na razie porównujemy oferty na dalsze etapy prac. Jeśli o wrażenia ogólne, to jesteśmy zadowoleni, ale zalecamy ostrożność w przestrzeganiu wytyczych w projekcie (zwłaszcza konstrukcja dachu) i wybór "myślących ekip" lub rozejrzenie się za jakąś osobą, która ma trochę wiedzy i praktyki budowlanej. Jeśli interesują Cię inne wrażenia, daj znać. Na jakim etapie jesteś - czy kupiłaś już projekt? Pozdrawiam Anya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.02.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Dzięki za odpowiedź,intensywnie rozglądam się za projektem a moi znajomi zdecydowali się na Słoneczkow 99%, dlatego też byłam ciekawa waszych kosztów. Mogłabyć choć trochę uchylić rąbka "tajemnicy"? Zdaję sobie sprawę z możliwych wahnięć. Sam projekt jest naprawde super, maksymalne i naprawdę sensowne wykorzystanie powierzchni. Będę wdzięczna jeśli choć ramowo określisz wasze dotychczasowe koszty. Jaka jest pow. dachu (już nawet ta wasza zmieniona)? Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 23.02.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 AgnesK, w takim razie przejdźmy do szczegółów wg. szacunków z "górką" - 52 tys. zł koszty materiałów (z VAT-em, kosztem transportu i rozładunku) = stan surowy otwarty bez dachu. Pwierzchnia dachu wyszła nam 250 metrów kwadratowych. Wieźba dachowa z materiałami = 8 tys. zł, dachówka betonowa Braas plus rynny plus opierzenia = 12 500 zł. Robocizny nie podaję, bo to zależy od wykonawców / regionu. Mam nadzieję, że to daje jakieś pojęcie o kosztach budowy do stanu surowego otwartego.Pozdrawiam i zmykam od komputera. POwodzenia w podejmowaniu decyzji!PS. Mogę Ci kiedyś przesłać zeskanowane zdjęcia Słoneczka, jakie nam "wzeszło", jeśli chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 23.02.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Dzięki, za uświadomienie. Super! Przesyłaj zdjęć ile wlezie i życzę coby Wam wschodziło jak najszybciej: [email protected] jak będze miała pytania nie omieszkam się odezwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 24.02.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 AgnesK, wysyłam kilka. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.02.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Właśnie idą. Wieczorem podzielę się refleksjami. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotek 24.03.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Powiedzce mi proszę, czy ktoś z was buduje Słoneczko w okolicach Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 31.03.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Próbowałam Ci wysłać zdjęcia, podobnie jak Ania, ale wszystko wraca do nas....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 01.04.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Hej, nie mogę wysłać Ci maila - non stop dostaję zwroty, a Słoneczko buduję w Wielkopolsce....Może spróbuj się odezwać z innego adresu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 20.05.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Witajcie, widzę, że temat nie był dawno poruszany, ale może znajdzie się kilku chętnych do podyskutowania o Słoneczku. Właśnie planuję zakup tego projektu. Chcę aby garaż był na 2 samochody i wykorzystać powierzchnię nad nim jako suszarnię i pokój do ćwiczenia (rower, wiosła itp). Myślę też raczej o odbiciu lustrzenym - garaż z prawej strony od wejścia, zlikwidowaniu przejścia z garażu do domu. Proszę o komentarze osoby, które już budują swoje Słoneczko. ciekawi mnie np umiejscowienie kominka i wrażenia ze stojącego już domu (co jest uciążliwe, co jest dobrym rozwiązaniem, Wasze pomysły na aranżację przestrzeni). I na koniec pytanie o obsługę w pracowniach - MTM i Horyzont, bo chyba te dwie sprzedają ten projekt. Jaka jest ich skłonność do współpracy (zmian itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elya 15.06.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Cześć, MarcinM. Cieszę się, że nie jestem jedyną osobą, której podoba się Słoneczko. A znam niemal na pamięć tysiące projektów! Jest jeszcze parę innych spełniających moje oczekiwania, ale na działkę, którą wreszcie znaleźliśmy Słoneczko będzie chyba najlepsze. Dom jest uroczo prosty, bezpretensjonalny, funkcjonalny, odpowiada niemal w 100% naszym potrzebom i - jak sądzę - niemal we wszystkim mu będzie mu do twarzy. Niestety, raczej dopiero za rok rozpoczniemy budowę, więc pewnie nie będę mogła dzielić się doświadczeniem z placu budowy, ale służę swoją opinią w kwestiach estetycznych i praktycznych (szczególnie w babskich rewirach). Pomysł na podwojenie garażu i wykorzystanie poddasza nad nim wydaje mi się dobry. Wydłuży ci się bryła budynku, ale chyba nie zaszkodzi to zbytnio proporcjom. Ja raczej zlikwiduję ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym. Zostawię tylko jej fragment od strony wejścia do kuchni (na szerokość spiżarki) i minimalnie przesunę ją w głąb kuchni, żeby jeszcze trochę powiększyć pokój dzienny. Wtedy stół (koniecznie rozkładany) można będzie ustawić nieco bardziej w stronę okna lub wzdłóż (po linii hallu). Jeżeli chcesz mieć w pokoju dziennym telewizor, to raczej po przeciwnej stronie niż kominek (nie będzie światło padać na ekran). Pewnie w rogu, tam, gdzie na rysunku widnieje kanapa. Tworzy się problem, gdzie postawić kanapę. Dlatego ja być może zrobiłabym wejście do kuchni pod schodami, a przedłużyłabym ścianę, na której jest kominek o szerokość hallu. Ale niekoniecznie. Można po prostu pokombinować z ustawieniem mebli i na pewno coś wyjdzie. Byle nie było ich zbyt dużo w salonie. Można też sypialnie zamienić na pokój kominkowy, jeśli chce się ze spaniem przenieść na górę, lub pokój telewizyjny zorganizować na górze...Kończę, bo mąż mówi, że Cię wystraszę. Pamiętaj o oknie połaciowym nad schodami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotek 16.06.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Witaj, MarcinM, w chwili obecnej, razem z narzeczonym, na dniach będziemy bronić swoje prace dyplomowe, a zaraz po tym kupujemy projekt. Projektów przejrzeliśmy tysiące, szukaliśmy do momentu wypatrzenia Słoneczka- jest po prostu idealne. Formalności już prawie mamy za sobą, pozostało już tylko kupno projektu, obiecuję więc,że do końca marca odezwę się i opowiem, jak wygląda kupno projektu w Horyzoncie, czy sprzedawcy są mili i rzeczowi oraz czy idą na ustępstwa. Tymczasem pozdrawiam, Dorota - Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya 25.06.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Witam, dawno mnie tu nie było. Nasze Słoneczko nadal "wschodzi", ale pochłania to straaaaasznie dużo czasu, stąd moja obecność nad formum bierna a nie czynna, ale cieszę się, że osób, którym odpowiada Słoneczko przybywa! Jeśli mogę na tym etapie doradzać, to z tego, co wiem, zmiana obrysu (bryły) budynku, to dość istotna zmiana i na pewno Horyzont musi wyrazić na to zgodę. Co do zmian aranżacji wnętrz, to powiem, że jak na razie sama wpadam w małą panikę, bo nie mogę sobie "w głowie" urządzić salonu - niby dużo miejsca, ale ilość zmian, jakie zrobiliśmy po drodze pociąga za sobą kolejne zmiany i nic już nie jest takie proste! W dodatku na etapie wykańczania wszyscy się domagają konkretnych odpowiedzi - gdzie będzie stać to czy owo. Łatwo nie jest... Na przykład podczas robienia instalacji elektrycznych, musieliśmy już określić gdzie jakie gniazdka + urządzenia w kuchni, no i zrobił się problem, bo projektant od kuchni dał ciała i nie dostarczył projektu (nawet wstępnego- tzn. to, co dostarczył kompletnie nie zgadza się z tym, co mu wcześniej mówiliśmy oraz tym, co widział na budowie, bo był na pomiarze; w efekcie projekt jaki udało nam się od niego wyciągnąć przedstawia RĘCZNIE NARYSOWANE SZAFKI w zupełnie innych miejscach niż wstępie sugerowaliśmy i bynajmniej nie świadczy to o jego pomysłowości w urządzaniu naszej kuchni... O rzetelności wymiarów nawet nie chcę myśleć... a elektryk już musiał zaczynać swoją robotę.). Coż, kuchnię będziemy chyba urządzać "pod gniazdka". Niezłe, co? Cóż ... przy trzeciej budowie na pewno takich błędów unikniemy hi hi. Pozdrawiam przyszłych inwestorów i w miarę możliwości służę odpowiedziami na konkretne pytania, bo tak ogólnie, to mogłabym pisać i pisać i pisać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts