Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Wielkie dzięki sylvia1 ja też zrezygnowałem z dachowych i skoro można to zdecyduję się na 150x150. A jak wg twojej opinii ścianka kolankowa jest dobrej wysokości ? Byłem niedawno u kolegi i w pierwotnej wersji projektu też miał ściankę kolankową na 2 pustaki + wieniec, ale murarz mu zaproponował podwyższenie o 1 pustak, że to będzie niedużym kosztem a doda dużo więcej miejsca. I mam teraz dylemat.

pzdr

• Odpowiedzi 240
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Donkk nam taka ścianka pasuje ale znam osoby dla których to za mało jednak trzeba zwrócić uwagę coby potem dach ładnie wyglądał z domem

bez ścianki słoneczko wygląda jak taka przyduszona chatynka, ze ścianką 2 pustaki + wieniec + murłata wygląda o niebo lepiej ale ten daszek nad wejściem za wysoko wypada. :-?

wybór należy do Ciebie

Masz racje Sylvia, zdecydowaliśmy z żoną że nie zmieniamy tej ścianki kolankowej żeby nie zaburzyć zewnętrznej proporcji domu. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie więźby, byłem wczoraj w tartaku i gościu mi powiedział ze nie zrobi mi deski kalenicowej 6x25 długa 13,10 w jednym kawałku a co najwyżej w dwóch albo trzech. Nie wiem czy tak może być, czy można je łączyć, a wy jak mieliście? W ogóle to się dziwił czemu taka decha aż 25cm, że pierwsze słyszy że ktoś tyle daje, ja tam się nie znam i w poniedziałek jeszcze pojade do innego tartaku.

Ogólnie to mam info od architekta, że będę miał pozwolenie na budowę za 2 tygodnie, hip hip hurra....

pzdr

• 5 months później...
jeśli projekt jest ze ścianką kolankową, to spokojnie zrobisz tam pralnię i suszarnię (taką realizację oglądałem pod wrocławiem). Pokoje na górze są wystarczająco duże jak dla mnie, więc robienie z 3 pokoi dwóch, mija się z celem Ale połączyć można. Sporo osób idzie w przeciwnym kierunku (z dwóch pokoi wydzielają jeszcze garderobę.

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...

a ja widzę ten projekt tak

http://twojezdjecie.pl/pliki/d27778e6a6750d980555d15d93fed665.jpg

1- wiatrołap powiększony schody po prawej na górę

2- schowek pod schodami wyjdzie większy niż spiżarnia

3- kuchnia będzie duzo większa

4- typowo łazienka zostanie połączona

co otym sądzicie? wiem że może się wydawać dziwne że schody będą w wiatrołapie ale tak mi jest wygodniej

no i zmieni się układ na poddaszu

http://twojezdjecie.pl/pliki/eaab42899393d29836f2ecea4f7bc365.jpg

uwag mam kilka. Zmniejszenie salonu na dole kosztem kuchni wg mnie jest dużym błędem. Kuchnia osiąga prawie wielkość salonu. Mam stan surowy zamknięty i zdecydowaliśmy sie wbrew wcześniejszym planom na pozostawienie kuchni otwartej z tego względu, że salon jest po prostu mały, a połączenie go z kuchnią optycznie go powiększa. Nie wyobrażam sobie np zejścia w nocy do kuchni po szklankę wody przez wiatrołapy, hole itd. Wysokość schodów także uniemożliwia wykonanie stropu nad pierwszym biegiem schodowym (początkiem schodów) tak aby możliwe było powiększenie dodatkowo pokoju. Wg mnie pokoje na górze są wystarczające jeśli to jest projekt ze ściana kolankową.

salon 30 m2 wcale nie jest mały a kuchnie chcę powiększyć do 15m2 no i końiecznie musi być zamknięta dla mnie to bardziej komfortowe( to wciecie w salon poprostu nie wiem jak jest z długościami ścian aby sobie to policzyć) dlatego te schody a schowek pod nimi i drugi aspekt że wejście na górę będzie osobno, a co do szklanki wody to mam sypialnie na dole ( to dzieciaki maja ganiać po schodach a nie ja :D )

a co do góry to narazie nie mam koncepcji bo i tak tam chcę tylko 2 pokoje zrobić to było tylko teoretycznie narysowane

a takie schody mi chodzą po głowie

http://twojezdjecie.pl/pliki/aa29caf4964025378c605263ebeee828.jpg

a tak to widze w słoneczku czekam na opinie

http://twojezdjecie.pl/pliki/66ee3435a8e477b0abee7b10346ab680.jpg

a co do góry to narazie nie mam koncepcji bo i tak tam chcę tylko 2 pokoje zrobić to było tylko teoretycznie narysowane

a to kilka fotek tych którzy już zbudowali ale zastosowali ciekawe zmiany

tu jest fajny wykusz w kuchni tylko ciekawe jak są rozstawione meble w kuchni

http://twojezdjecie.pl/pliki/d71bae3039b7b31dd727497eec4bdc51.jpg

a to reszta

http://twojezdjecie.pl/pliki/7950780aeeb5977f701ecc78f4c0a72a.jpg

http://twojezdjecie.pl/pliki/1c777fb81c1a974ca2171c320a62aa18.jpg

http://twojezdjecie.pl/pliki/df10a5a06bf8647b56005edb57e2ccc3.jpg

rymcymcym, nie zmniejszaj salonu kosztem kuchni. Salon na prawdę nie jest duży,chyba ,że zrezygnujesz z kominka. Na styk zmieścisz w nim komplet wypoczynkowy i TV. Ja już mam problem , ponieważ w salonie chcę mieć stół z krzesłami co powoduje ,że nie ma dobrego miejsca dla TV . Kuchnia moim zdaniem jest akuratna. Nie mała i nie duża.

rymcymcym, nie zmniejszaj salonu kosztem kuchni. Salon na prawdę nie jest duży,chyba ,że zrezygnujesz z kominka. Na styk zmieścisz w nim komplet wypoczynkowy i TV. Ja już mam problem , ponieważ w salonie chcę mieć stół z krzesłami co powoduje ,że nie ma dobrego miejsca dla TV . Kuchnia moim zdaniem jest akuratna. Nie mała i nie duża

to była tylko teoria ze zmiejszeniem salonu, i chyba od tego już całkiem odejdę w kuchni nie będzie spiżarki ( będzie pod schodami pogłębiona jak w projekcie w49.12 robią) i z kuchni będzie blisko, kominka nie robię nie jest praktyczny (ale uroku daje dużo) też nie wiem jak w takim układzie będzie stał stół ( zobaczymy) ale co napewno przesunę to wiatrołap) co o tym myślisz?

• 3 weeks później...

Witam !

Zastanawiam się nad robieniem ścianki kolankowej, jak wyglądają pokoje bez ścianki. Można o jakieś zdjęcia ? Generalnie nie zależy mi na dużych pokojach na górze.

- Kuchnia na pewno będzie zamknięta,

- Łazienka na dole połączona.

- schody drewniane wejście na schody od strony ścianki wiatrołapu,

- zmniejszenie ścianki od holu (przez puszczenie na niej krótszej części schodów),

- taras z tyłu powiększony 30 m2,

- powiększenie okna w kuchni do takiego jak w salonie,

- rezygnacja z części okien dachowych,

- powiększenie okien na ścianach bocznych piętro.

- powiększenie kuchni kosztem spiżarki,

Czekam na konstruktywne rady !

rymcymcym uważam ,że warto mieć większy wiatrołap. Zatem jestem za powiększeniem. Kominek w salonie zajmuje sporo miejsca. Ja jeszcze go nie mam , mimo to zarezerwowane miejsce mniej więcej daje obraz całości. Można bez niego się obejść . To już decyzja indywidualna. Ja chcę mieć kominek w salonie chyba bardziej niż stół.

krzys i aga, jeśli można kilka wtrąceń z własnych doświadczeń : powiększenie okien i owszem bardzo dobry pomysł. Co do tarasu, ja mam 30 metrów i nie wydaje mi się za duży. Może kiedyś tak jak Sylvia1 wyciągnę go bardziej w stronę ogrodu. Ja mam schody wylewane a pod nimi mini- piwniczka. Na pewno zdecydowanie ładnej wyglądałyby drewniane.Łazienka na dole nawet po połączeniu nie jest za duża. Nie wyobrażam sobie gdybym została przy wersji jaką zakłada projekt. W kuchni przydaje się spiżarka a skoro chcecie z niej zrezygnować zwróćcie uwagę na komin. Lepiej przesunąć go w kąt.Pokoje bez ścianki kolankowej są w galerii zdjęć na stronie pracowni projektowej.