Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SŁONECZKO pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 240
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie. Jestem w trakcie budowy Słoneczka / obecnie jest juz parter /,

ale zastanawiam się nad pytaniem natury estetycznej ,czy okna w ścianach szczytowych w pokojach na poddaszu nie są zbyt małe w stosunku do szerokości ściany i wielkości pokoju.Bardzo proszę o opinie.

Pozdrawiam serdecznie. :)

Witajcie. Jestem w trakcie budowy Słoneczka / obecnie jest juz parter /,

ale zastanawiam się nad pytaniem natury estetycznej ,czy okna w ścianach szczytowych w pokojach na poddaszu nie są zbyt małe w stosunku do szerokości ściany i wielkości pokoju.Bardzo proszę o opinie.

Pozdrawiam serdecznie. :)

• 4 weeks później...
Z naszym słoneczkiem jest źle- runeła ściana szczytowa - ta nad salonem. zabrala ze soba kominy.... Przewróciła więźbę. Wszystko przez opoznienia z wiezba.... Braklo 2 dni....A teraz idzie-jest zima... :( czy ktos ma doświadczenia ze wzmocnieniami scian szytowych.....

Z naszym słoneczkiem jest źle- runeła ściana szczytowa - ta nad salonem. zabrala ze soba kominy.... Przewróciła więźbę. Wszystko przez opoznienia z wiezba.... Braklo 2 dni....A teraz idzie-jest zima... :( czy ktos ma doświadczenia ze wzmocnieniami scian szytowych.....

Można wiedzieć dlaczego runeła??

Powod ????!.... Był wiatr, słabe murowanie, nie zwiatrowana wiezba ?!!

W sloneczku jest wieniec w scianie szczytowej (ok 1m w glab od naroza ze sciana kolankowa)...

Sciana pekla nad wiencem.....mimo ze byla podparta scianka dzialowa 12cm i 2 h .... zostal gruz z tych scian.

U mnie wieniec był zaprojektowany na szczycie ścian szczytowych - czyli ma kształt trójkąta. Podstawa tego wieńca to wieniec stropu nad parterem, z niego wypuściłem po 4 pręty zbrojeniowe pionowe, które później związały w jedną całość dwa fragmenty wieńca lane po całkowitym wymurowaniu ścian szczytowych (te pod kątem 45 stopni do poziomu).

http://slaw.kosnet.pl/files/PICT4647_Wieniec_na_scianach_szczytowych.jpg

• 1 month później...

witam,

w maju 2004 zacząłem budowę Słoneczka.. wybór padł na ten projekt, ponieważ najbardziej odpowiadał moim wymaganiom, jak rónież najbardziej pasował do okolicy w której jest budowany (mała wieś pod Oleśnicą - niedługo myśle będzie to duża, spokojna noclegownia dla mieszkańców tego miasta..)

zdecydowałem się na zmiany w projekcie, zamiast zadaszenia z przodu spory ganek, zamiast tego z tyłu- spore przedłużenie dachu jako przykrycie tarasu na który wychodzi się z salonu.. inną zmianą jest przesunięcie do tyłu i wydłużenie garażu (wejście do pokoju nad nim jest z sypialni) i podwyższenie jego szczytu.. aha no i oczywiście jak wielu z was do projektu dorzuciłem ścianę kolankową..

obecnie dom wygląda jak na zdjęciach poniżej, nie zamontowane są jeszcze okna dachowe, których ilość zmniejszyłem o jedno (w pokoju nad kuchnią), ale jeszcze zastanawiam się czy nie przesunąć go tylko nad schody..

ściany postawione są z betonu komórkowego o grubości 36cm, więźba strasznie solidna, położona dachówa to ceramiczna glazurowana, od niemieckiej firmy Meindl, baardzo ją polecam..

chętnie podyskutuje na temat aranżacji wnętrz, wykończeń bo właśnie mam to przed sobą.. problemem dla mnie obecnie jest: zaplanowanie miejsca na miał (chcę mieć dwa piece, na gaz i miałowy, przygotowane mam już pod to przewody kominowe), ale chciałbym zachować i łazienkę i toaletę na parterze, a w kotłowni wstawić także pralkę.. drugi problem to zaplanowanie łazienki na górze.. chciałbym tam mieć i wannę i prysznic ale uniknąć chciałbym ustawienia wanny na lewo od wejścia do tej łazienki..

prześlijcie mi proszę fotki lub opiszcie tutaj i wklejcie zdjęcia waszych zmian, postaram się być w kontakcie..

pozdrawiam

• 3 weeks później...