Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z płaskim dachem___nowoczesność+ klasyka=DOM DLA NASZEJ TRÓJKI

Recommended Posts

Witam wszytkich :-)

Za namową jednego z forumowiczy otwieram swój wątek

Zacznę od początku.

Domek budujemy na działce w centrum mojej miejscowości. Obecnie mieszkamy na tej samej działece w "starszym domku" na przodzie więc budowę cały czas mam na oku. Działak ma ok 1000 metrów ale dla nas wystarczy.

Większośc domu od strony ogrodu będzie przeszklona (zawsze marzyłam o dużych oknach) __na tyłach działki mam ładny widoki na drzewka :-)

Oto kilka wizualizacji domku

6.jpg

1.jpg

Aktualnie jestem na etapie wyboru okien....i mam mątlik w głowie.

Nie wiem na co się zdecydować. Od początku chciałam okna w kolorze antracyt PCV, jednak okazuje się, że chyba otwory okienne są za duże ( szerokość ok 319 metrów) i zostaje drewno lub aluminium.....

Czy ma ktoś może okna z drewna w takim kolorze? Jak to wygląda z praktyką? Czy trzeba je co roku konserwować? Czy kolor okna drewnianego antracyt będzie taki jak pcv antracyt.

Pytam dlatego, że myślę, żeby duże HS przesuwne dać drewniane a pozostałe pcv. Zastanawiam się czy w ogóle ktoś tak robił czy lepiej dopłacić i zrobić wszystkie drewniane lub aluminium.

Edytowane przez rozaliafashion

Ooo, jesteś :) Znaczy się instruktaż był klarowny ;)

Odpowiem w takim razie tutaj. Mój Pan od dachu jest z Łodzi, ale nie sądzę, żeby Wielkopolska była dla niego problemem, skoro Niemcy nie są :)

Kontakt podawałam wczoraj na białej liście Warszawy.

Co do okien, nie łączyłabym drewna z alu lub z pcv. Prędzej aluminium z pcv. Takie rozwiązanie ma chyba forumowa Dakula, dziennik pt. Budowa bezobsługowa.

Pozdrawiam i będę zaglądać :)

Poniżej umieszczam różne warianty elewacji. Początkowo wybraliśmy tą z jedną ciemną szarą ścianą_reszta biała.

Ostatnio jednak zastanawiamy się czy nie zrobić całego parteru w drewnie , piętro szare lub cały parter szary a piętro całe w drewnie.

Co o tym myślicie?

24.3.2012.jpg

24.3.20122.jpg

24.3.20125.jpg

24.3.20126.jpg

31.3.2012.jpg

Czesc dlaczego nie poszukasz u bardziej sprawdzonych producentow aluminium - ten ktory podajesz w watku o oknach - kazał mi zmniejszac otwory bo nie ma mozliwosci wykonania takich gabarytow - inni produceni nie mieli z tym problemow - u mnie najwiekszy Hs ma 650x 275 cm .

Jezeli jetes zainteresowana to moge Ci podac namiary - jestem z Poznania;)

• 3 months później...

Witam

W przyszłym tygodniu nasz domek będzie miał robiony dach. Miesiąc temu zostały zrobione wylewki aby uzyskać spadek. Teraz na to zostanie położony styropian 2x 10 cm EPS 100 Swisspor , papa podkładowa ( na -20 stopni) i nawierzchniowa termozgrzewalna 5,2 na -25 stopni. Wszytko z jednej firmy udało mi się kupić poprzez sklep internetowy w dobrej cenie.

Obecnie zastanawiam się nad opierzeniem attyk. Oczywiście attyki też będą ocieplone styropianem 5 cm na to również papa podkładowa i wierzchniego krycie. W części poziomej płyta OSB i na nią ????? I tu pojawia się pytanie??? Co wybrać :blachę powlekaną w kolorze grafitu czy tytanowo-cynkową?

Różnice w cenie na całość 2,5 tyś. Trochę dużo ale biorąc pod uwagę koszty całego dachu to nie jest aż tak dużo.Sama nie wiem co wybrać, że by za 2 lata nie żałować...

• 2 weeks później...

Ostatecznie i całkiem przypadkowo na sam koniec zdecydowaliśmy się na wykonawcę poleconego przez znajomych___Kierownik budowy stwierdził, że nadaję się i ma pojęcie na ten temat. Argumentem była też cena....

Fachowcy ułożyli już pierwszą warstwę styropianu 10 cm na warstwie spadkowej z półsuchego betonu. Na to położą kolejne 10 cm i 2 razy papę.

dach niski.jpg

• 3 weeks później...