Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze szczelnością okna

Recommended Posts

Co może być przyczyną takiej nieszczelności okna? Wada konstrukcyjna?

Szczelina ta jest na wysokości dolnego zawiasu i im dalej od zawiasu to szczelina się zmniejsza.Da się coś jeszcze z tym zrobić? Okna maja ok.7lat,więc reklamacja nie wchodzi w grę,a montowane były do domu moich dziadków( 90lat) i nikt w tym czasie tego nie dopilnował i tak zostało.

IMG_0861.jpg

To jest okucie Roto, które nie ma regulacji docisku na zawiasie. Ciężko będzie zlikwidować szczelinę. Można zwiększyć docisk skrzydła do ramy na najbliższym docisku w pionie i poziomie ale nie wiem czy to cokolwiek zmieni. Jeżeli najbliższy docisk jest dość oddalony od tego zawiasu to można by dołożyć kolejny bliżej ale to już tylko jakiś serwis okienny

Okucia np GU mają regulacje tylko musiałbym sprawdzić czy średnica otworu i wypustów wchodzących w skrzydło umożliwiają taką podmianę. Być może trzeba coś pokombinować z otworami w skrzydle mocującymi zawias. Jak mi się uda pamiętać to w sobotę Ci napisze czy jest to możliwe.

Są już nowe zawiasy Roto z regulacją, niestety mizerną i nie wiem czy to wystarczy w tym przypadku. Wymiana na inny np.Maco bez kręcenia nowych otworów się nie uda, czasami nowe otworki wychodzą na krawędziach starych i bez szablonu trudno to sensownie zrobić. Mi zdażało się ten sam zawias przestawiać o jakieś 3mm dla uzyskania docisku, trzeba tak dużo żeby wywiercić nowe otwory a nie fasolkować stare.

Żeby nie bawić się z zawiasem można dać w ten róg narożnik z dwoma ryglami, napęd poprowadzić dołem żeby uniknąć strzelania zasuwnicy przy sporych oporach, w górę od narożnika dodatkowo przedłużkę 200 i załatwione.