roman501 28.12.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Bardzo doceniam , to jest moje zdanie, piszę tylko sprawdzone informacje i staram się nie wprowadzać nikogo w błąd. Może jestem stronniczy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 30.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Bardzo doceniam , to jest moje zdanie, piszę tylko sprawdzone informacje i staram się nie wprowadzać nikogo w błąd. Może jestem stronniczy... Pozdrawiam poprzedni rok za co i cwu 3700zl=3700kgekogr. Grane 180m2. Czy za te pieniadze ogrzeje pradem? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez qwert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 policzyłem: CO + CWU na ekogroszek / rok + prąd G11 = 6500zł / rok CO + CWU + prąd do urządzeń domowych taryfa G12e = 7800zł / rok różnica = 1300zł / rok. W sumie niewielka. Bycie palaczem za 1300zł / rok to jakiś wyzysk Przejscie na prąd warte jest zastanowienia. Założenia to 1kg węgla = 25MJ=>0,95zł Sprawność pieca zimą dla CO i CWU (6 mcy) 65% Sprawność pieca dla CWU (6 mcy) 30% => na podstawie: 750kg ekogr./ 6 mcy dla CWU ; 1730KWh / 6 mcy dla CWU (raz próbnie grzałem prądem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.01.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 I tu masz rację, że grzanie CWU latem groszkiem przy małej sprawności pieca to jakieś nieporozumienie.A nie prościej na sezon grzewczy zostawić groszek do CO i CWU a w sezonie letnim grzać CWU prądem w II taryfie w dużym bojlerze elektrycznym?Wiele, wiele osób tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 pewnie prosciej. musialbym przejsc z G11 na G12e.Ale jak juz przejdę, to kusi w zwiazku z powyzszymi obliczeniami przejsc na prąd.Ekogroszek zaczyna być bardzo drogi, a biorac pod uwage robotę przy nim i bród, to w sumie opłacalność jest wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 trochę szokujące te wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.01.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 przepraszam, ale podchodzisz do tematu od dup.y strony, ale rozumiem to podejście, bo też tak podchodziłem jeszcze 2 lata temu. czym grzejesz to temat nr 2. pierwsze zagadnienie jest co grzejesz ? zbuduj rozsądny (czytaj ciepły) dom a nie będzie tematu ekogroszku i innych syfów bo one nie będa się opłacać. sam się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem, że nie wybrałem prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 des to do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 I tu masz rację, że grzanie CWU latem groszkiem przy małej sprawności pieca to jakieś nieporozumienie. A nie prościej na sezon grzewczy zostawić groszek do CO i CWU a w sezonie letnim grzać CWU prądem w II taryfie w dużym bojlerze elektrycznym? Wiele, wiele osób tak robi Zastanówmy się czy to się opłaca (przejście na G12e i grzanie CWU prądem) Na ogrzanie cwu ekogroszkiem przez 6 miesięcy potrzebuję 750kg x 0,95 zł = 712zł prąd w G11 przez 6 mcy to wydatek 2462kWh x 0,62zł = 1525zł RAZEM: 2240zł Na ogrzanie cwu prądem "nocnym" w G12e wydam: 1800kWh x 0,29zł=522 prąd "dzienny" w G12, to 2462Kwh x 0,7zł= 1723zł RAZEM:2245zł Wychodzi na to samo Czyli przejście na G12 ma sens tylko w sytuacji, gdy grzejemy CO prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.01.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Wychodzi to samo, ale latem zapominasz o piecu na groch.Zimą się męczysz ale masz taniej. Wygoda tylko latem za te same pieniądze. Zimą sprawność pieca wzrasta to i CWU jest dużo tańsza.Chodziło mi o wyeliminowanie palenia tylko latem i "bezobsługowo" ponad pół roku.Zimą obsługowo ale jednak taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.01.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 des to do mnie? do założyciela wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.01.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 W sumie niewielka. Bycie palaczem za 1300zł / rok to jakiś wyzysk Przejscie na prąd warte jest zastanowienia. :lol2::lol2: Odnośnie prądu to chodzi mi to po głowie, odrzuciłem już pc pw, do wyboru jest gaz i prąd. Wszystko na podłogówce. Ale w moim przypadku mam już odpowiedni przydział mocy. Nie muszę za niego dodatkowo płacić. Konkretnie 24KW. Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji muszę mieć zrobione ocieplenie chałupy i obliczone powtórnie OZC. Koszt podłączenia gazu + kocioł kondensacyjny z zasobnikiem ok 20tys Koszt prądu kocioł 3tys, + opłata za przyłącze ok 4tys. ( nie ma zasobnika ale przy tej mocy można grzać przepływowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Wychodzi to samo, ale latem zapominasz o piecu na groch. Zimą się męczysz ale masz taniej. Wygoda tylko latem za te same pieniądze. Zimą sprawność pieca wzrasta to i CWU jest dużo tańsza. Chodziło mi o wyeliminowanie palenia tylko latem i "bezobsługowo" ponad pół roku. Zimą obsługowo ale jednak taniej racja. 200zł drożej za prąd G12 zimą. Wtedy rónica miedzy COCWUekogroszek +taryfa G12 cały rok a wszystko grzane prądem G12 wyniesie 1100zł. Czy warto dla 1100zł rocznie walczyć z popiołem? Cena ekogroszku zbliza się do granicy opłacalnosci przejscia na prąd. Przy 1200zł/tonę ekogr. nie opłaci się nim palić. Oczywiscie pod warunkiem, ze prad nie podrozeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 01.01.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 :lol2::lol2: Ale w moim przypadku mam już odpowiedni przydział mocy. Nie muszę za niego dodatkowo płacić. Konkretnie 24KW. ... Koszt podłączenia gazu + kocioł kondensacyjny z zasobnikiem ok 20tys Koszt prądu kocioł 3tys, + opłata za przyłącze ok 4tys. ( nie ma zasobnika ale przy tej mocy można grzać przepływowo. U mnie jeszcze prościej, bo mam moc 12kW, co mi w zupełności wystarczy i bufor 1000 l, (który obecnie obsługuje piec na ekogr. )z wbudowaną grzałką 9kW, którą jeden sezon letni grzałem cwu, stąd znam faktyczne zuzycie prądu dla CWU. Kwestia złożenia umowy w zakładzie energetycznym. Tyle, że ja lubię chodzić do kotłowni i mieć chwile samotności dla siebie:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Tyle, że ja lubię chodzić do kotłowni i mieć chwile samotności dla siebie:))) to przecież nie musisz z tego rezygnować. zamiast kotła węglowego wstaw makietę kolejki albo tarczę z rzutkami : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 02.01.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Z uwaga śledze ten wątek bo szukam wygodnej alternatywy dla gazu, którego obecnie nie mam, PC, która jest droga inwestycją i grzanie prądem, z tym, że zrobiła bym bufor ciepła grzany prądem w I lub II taryfie i zasilał by normalną, wodną instalacje CO. Dom będzie dobrze ocieplony i zapewne 100% podłogówki. Tak myślę, że gdyby to miało się nie sprawdzić to może za kilka lat zrobia u mnie gaz to wtedy bym mogła zmenic na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.01.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Jeśli podłogówka to faktycznie możesz sobie żonglować źródłami ciepła.Tez myślę czy by nie próbować kocioł elektryczny a gdyby coś nie wyszło mam w obwodzie gaz Edytowane 3 Stycznia 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 03.01.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Z uwaga śledze ten wątek bo szukam wygodnej alternatywy dla gazu, którego obecnie nie mam, PC, która jest droga inwestycją i grzanie prądem, z tym, że zrobiła bym bufor ciepła grzany prądem w I lub II taryfie i zasilał by normalną, wodną instalacje CO. Dom będzie dobrze ocieplony i zapewne 100% podłogówki. Tak myślę, że gdyby to miało się nie sprawdzić to może za kilka lat zrobia u mnie gaz to wtedy bym mogła zmenic na gaz Jak najbardziej słuszne rozwiązanie,które ma szanse się sprawdzić Co do bufora ciepła to zależy od domu i tu trzeba by było dokładnie to przeliczyć czy bufor będzie aż tak konieczny czy wystarczy jedynie piecyk elektryczny za 2,7tys.zł i akumulacja ciepła z II taryfy poprzez samą wylewkę i ściany.Bufor ciepła z prawdziwego zdarzenia z grzałkami na tą chwilę będzie sporo droższym rozwiązaniem niż piecyk,a jego koszt to ok.7-8tys.zł Dużym plusem takiego rozwiązania już na początku budowy jest brak konieczności stawiania jakichkolwiek kominów i ich wykończania ,oprócz kominkowego,co przyniesie nam sporo oszczędności przy budowie domu. Co do pompy ciepła to z uwagi na prawdopodobnie ciepły dom,pompa taka nie wyjdzie kosmicznie drogo,gdyż od.17tys.zł zależnie od zapotrzebowania na ciepło a biorąc pod uwagę dodatkowe oszczędności na kominach okaże się,że wręcz tanio w porównaniu do systemów grzewczych opartych na paliwach stałych Edytowane 3 Stycznia 2013 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 03.01.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Inwestując 20 tyś w piec, bufor i komin inwestujemy w niezależność.Możemy grzać węglem, gazem, prądem. Nastawiając się na sam prąd nie warto robić podłogówki wodnej, tylko tańszą elektryczną. Ale w razie drastycznej podwyzki cen prądu, będziemy marzli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 03.01.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Nastawiając się na sam prąd nie warto robić podłogówki wodnej, tylko tańszą elektryczną. Ale w razie drastycznej podwyzki cen prądu, będziemy marzli. Polecam jednak podłogówkę wodną zamiast kabli,inwestycyjnie kable wyjdą podobnie co wodna podłogówka i piecyk elektryczny a w przypadku kabli jesteśmy skazani tylko na prąd. Do wodnej podłogówki możemy podpiąć cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts