Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem w II taryfie zamiast ekogroszek/pelet.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena na giełdzie energii, info z onetu.

Poszukaj na necie, swego czasu zbierali chętnych. Czy coś z tego wyszło? Nie wiem.

Za to gminy i miasta ogłaszają przetargi na zakupy energii i wychodzą na tym lepiej niż "normalnie", także podobno. Info z sieci.

zostaniesz miastem, napisz po ile kupiłeś, Jak nie , to nic nam po tym.

zostaniesz miastem, napisz po ile kupiłeś, Jak nie , to nic nam po tym.

Pierwszy link z google. W sumie nie znam nikogo, dlatego piszę podobno i że można. Ocenę pozostawiam samym zainteresowanym.

http://www.emetro.pl/emetro/1,88815,11832445,Ile_naprawde_kosztuje_tani_prad_z_Groupona_.html

Szkoda, że prądu nie można przynieść we wiaderku :-D

Edytowane przez klaudiusz_x

bo masz mały domek.

moj domek ma identyczne parametry jak Twój, w sensie ocieplenia, może nawet więcej mam wełny w suficie (45cm) a za prad musialbym wydać 8000zł.

w praktyce bedziesz palił kominkiem non stop i chwalił się wydatkami na prąd;)

ja kominka nie używam wcale, bo daje suche powietrze i na to domownicy się nie godzą.

skoro parametry przegród i OZC masz takie same jak ja a wyliczono ci że będziesz płacił 8000zł grzejąc prądem to oznacz że twój dom jest 4 razy większy bo mi na grzanie prądem wyliczono 2050zł - czyli twój dom ma 500m2 powierzchni grzewczej.... podałem że wydam około 2500zł bo uwzględniam pewne błędy w wyliczeniach, chociaż to wykluczam bo i tak pewnie wyjdzie mniej przepalając od czsu do czasu kominkiem.... teraz przy pracach wykończeniowych nie grzeje wogóle prądem tylko przepalam malutką kozą (4,5kw) i mam w domu cieplutko.... na całą instalację ogrzeweania prądem wydałem razem z robocizną około 3000zł (kabel w ścianie+11grzejników po 500w) nie musiałem stawiać komina do pieca więc liczę że oszczędziłem minimum 20.000zł

Edytowane przez mar1982kaz

skoro parametry przegród i OZC masz takie same jak ja a wyliczono ci że będziesz płacił 8000zł grzejąc prądem to oznacz że twój dom jest 4 razy większy bo mi na grzanie prądem wyliczono 2050zł - czyli twój dom ma 500m2 powierzchni grzewczej.... podałem że wydam około 2500zł bo uwzględniam pewne błędy w wyliczeniach, chociaż to wykluczam bo i tak pewnie wyjdzie mniej przepalając od czsu do czasu kominkiem.... teraz przy pracach wykończeniowych przepalam malutką kozą (4,5kw) i mam w domu cieplutko.

Nie do końca masz rację. Musiałby być ok. 6x większy.

to mało ważne czy 5 6 czy 7 .... pragnę jedynie zwrócić uwagę że jest sporo osób na tym forum, którzy grzeją prądem już parę lat i płacą po niecałe 2000zł za ogrzewanie, a chaty mają ponad 100metrowe

Prądem wspomaganym pompą ciepła i lub kominkiem. Przy standardowym domu, niemożliwe.

Prądem wspomaganym pompą ciepła i lub kominkiem. Przy standardowym domu, niemożliwe.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!/page392

392 strony dowodów na to że można tanio prądem bez pomopy i kominka chociaż jest sporo osób które dogrzewają kominkiem ale o tym nie powinno być rozmowy bo nawet jak bym miał prąd za darmo to i tak bym palił w kominku bo poprostu lubię i nie ważne czy ktoś ma węgiel prąd czy gaz to i tak sporo osób dla "klimatu" przepala w kominku.

dla przykładu przytoczę dwie dzisiejsze wypowiedzi z tamtego temetu:

"Zużycie prądu na c.o za grudzień 210,1 kWh. Od początku sezonu grzewczego 321,5 kWh."

"Rachunek za prąd (w tym zmywarka, CWU, rekuperator, itd) od 4/10/2012 do 12/12/2012 720kWh + ok. 1m3 drewna.

Temperatura na parterze 21C, na piętrze 19C.

Wychodzi więc na to, że za utrzymanie domu płacę mniej niż za 4 razy mniejsze mieszkanie"

skoro parametry przegród i OZC masz takie same jak ja a wyliczono ci że będziesz płacił 8000zł grzejąc prądem to oznacz że twój dom jest 4 razy większy bo mi na grzanie prądem wyliczono 2050zł - czyli twój dom ma 500m2 powierzchni grzewczej.... podałem że wydam około 2500zł bo uwzględniam pewne błędy w wyliczeniach, chociaż to wykluczam bo i tak pewnie wyjdzie mniej przepalając od czsu do czasu kominkiem.... teraz przy pracach wykończeniowych nie grzeje wogóle prądem tylko przepalam malutką kozą (4,5kw) i mam w domu cieplutko.... na całą instalację ogrzeweania prądem wydałem razem z robocizną około 3000zł (kabel w ścianie+11grzejników po 500w) nie musiałem stawiać komina do pieca więc liczę że oszczędziłem minimum 20.000zł

mam 180m2 +90m2 piwnicy, ktorej nie grzeje, ale tam jest kociol, wiec jestcieplo od niego. Wyszlo mi 8k razem z pradem do zarowek itp. Za sam prad do co +cwu wychodzi mi 4,5kpln.

mam 180m2 +90m2 piwnicy, ktorej nie grzeje, ale tam jest kociol, wiec jestcieplo od niego. Wyszlo mi 8k razem z pradem do zarowek itp. Za sam prad do co +cwu wychodzi mi 4,5kpln.

jeżeli na CO+CWU wydałeś 4500zł grzejąc prądem na dom 180m2 to całkiem mało.... jakie masz ocieplenie?? i czy robiłeś OZC domku??

w mojej firmie - która prądu zużywa dużo a umowy co roku negocjuje z różnymi dostawcami 1kWh kosztuje ok 34 grosze. podana cena zawiera opłatę za przesył

Nie znam stawek dla dużych i b. dużych odbiorców. Moja firma to oświetlenie biura, komputer, dwa małe silniki i praca głównie w terenie. No jeszcze oświetlenie placu. Zużywam podobne ilości prądu jak w dużym domu bez ogrzewania elektrycznego. Nie mam wpływu na cenę i nie mam możliwości negocjowania ceny. Cena którą podałem wyszła z ostatniej faktury. Cena brutto

Mój sąsiad cały dom podgrzewa ogrzewaniem podłogowym nocą, potem w ciągu dnia to ciepło dom oddaje, o 17 uruchamia kominek który ma kanały na 1 piętro. W ten sposób ogrzewa się całą zimę. Deklaruje koszty 700zł miesięcznie. Dom jest drewniany.

Wydaje mi się, że możliwe.

2000zł podzielić przez średnią cenę prądu na dwie taryfy 0,4zł to masz 5000kWh.

Podziel to na powierzchnię domu np. 110m2 i masz zapotrzebowanie takiego domu na energię na poziomie 45kWh/m2/rok. Taki poziom jest jak najbardziej możliwy do osiągnięcia przez część budujących.

Wydaje mi się, że możliwe.

2000zł podzielić przez średnią cenę prądu na dwie taryfy 0,4zł to masz 5000kWh.

Podziel to na powierzchnię domu np. 110m2 i masz zapotrzebowanie takiego domu na energię na poziomie 45kWh/m2/rok. Taki poziom jest jak najbardziej możliwy do osiągnięcia przez część budujących.

wychodzi mi 37kW/m2/rok