jar.os 19.12.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 czy coś będzie nie tak, jak w stopie zaleje 5cm styro, wylewka, folia, a na to welna 18cm, folia ? Będzie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zrób tak u siebie i nie ogrzewaj góry .....pogadamy po zimie .Jak Ci zacznie.....wysychać przez sufit , mam tak u siebie i nie ogrzewam góry. już drugą zimę. odpowiedz proszę na moje pytanie, czym różni się warstwa styropianu od folii pod panelami ? zarówno styropian jak i folia odcinają drogę dla pary wodnej. chcesz powiedzieć, że u siebie będziesz chodził po surowym betonie, żeby oddychało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 czy coś będzie nie tak, jak w stopie zaleje 5cm styro, wylewka, folia, a na to welna 18cm, folia ? nic nie będzie oprócz tego, że bez sensu. jeśli dajesz styropian to odpuść wełnę. jeśli kładziesz wełnę, to po co przykrywasz ją folią ? nie widzę sensu. no chyba, że dach Ci przecieka i nie chcesz żeby na wełnę kapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Będzie ok . jar.os nie łapię Twojej logiki. Styropian położony na stropie Ci przeszkadza, ale folia nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 19.12.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Kładę styro 5cm, ale to mało, żeby ciepło z dołu nie uciekało. Tymczasowo więc chcę wełnę położyć na stropie, finalnie ta sama wełna pójdzie między krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 19.12.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Kładę styro 5cm, ale to mało, żeby ciepło z dołu nie uciekało. Tymczasowo więc chcę wełnę położyć na stropie, finalnie ta sama wełna pójdzie między krokwie. styropian 5 cm ale to malo ...bingo , desmear , zainteresuj sie czyms co się nazywa ,,punkt rosy w ścianie '' , z tym że tu chodzi o strop .wtedy zalapiesz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 styropian 5 cm ale to malo ...bingo , desmear , zainteresuj sie czyms co się nazywa ,,punkt rosy w ścianie '' , z tym że tu chodzi o strop .wtedy zalapiesz:D ja już załapałem, ale Ty chyba jeszcze nie. punkt rosy wyjdzie w styropianie a nie w stropie, tak więc żadne wykraplanie (o które zapewne Ci chodzi) nie nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Kładę styro 5cm, ale to mało, .... skąd wiesz, że za mało ? przecież masz dodatkowo 30 cm wełny na dachu. rozpatruj to łącznie. 5 cm styropianu oddziela Cię od nieogrzewanego ocieplonego wełną poddasza a nie od warunków zewnętrznych !!! ale rób jak uważasz, niektórzy lubią rzeźbić. moim zdaniem nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 19.12.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ja już załapałem, ale Ty chyba jeszcze nie. punkt rosy wyjdzie w styropianie a nie w stropie, tak więc żadne wykraplanie (o które zapewne Ci chodzi) nie nastąpi. To się zastanow gdzie wyjdzie punkt rosy w 5cm styro , przypadkiem nie na samiuśkim spodzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 19.12.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zrobiłem jakieś 55tyś metrow docieplenia , ale może nadal jeszcze nic nie umiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) To się zastanow gdzie wyjdzie punkt rosy w 5cm styro , przypadkiem nie na samiuśkim spodzie ??? na samiuśkim spodzie czego ? zobacz gdzie wyjdzie Twój punkt rosy. przyjmij, że temp w pomieszczeniu na parterze jest 21C i wilgotność 60% (takie domowe warunki) zobacz teraz tabele http://www.webac.pl/informacja/td2.pdf i już wiesz, że punktem rosy jest punkt którego temperatura osiągnie 13C przyjmijmy taki przekrój stropu -> parter 21C -> strop beton15cm -> styropian5cm -> poddasze 0C czyli płyta betonowa ma 15 cm, na niej leży 5 cm styropianu a na poddaszu jest (przyjmijmy) np 0 stopni (i to przy wielkim mrozie na zewnątrz, nie zapominaj, że jest 30 cm wełny w dachu) porównując opór cieplny betonu i styropianu chociażby tutaj: http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html (podstaw najpierw 15 cm żelbetu i 0 styropianu, potem dodaj 5 cm styropianu, zobacz jak zmienia się lambda) już widzisz, że nie ma szansy, aby na styku stropu i styropianu osiągnąć punkt rosy czyli 13 stopni. Powiem więcej, ja dla dokładnie takiego układu 21C na parterze, 5 cm styropianu w stropie 30 cm wełny w dachu na poddaszu nie miałem temp. mniejszej niż 15 stopni a więc w ogóle nie miałem punktu rosy w stropie !!! i powiedz, gdzie się mylę i jaki błąd popełniam ps orientacyjnie sądzę, że punkt rosy wyjdzie na styku strop styropian w przypadku gdy temp. na poddaszu spadnie do jakiś -50C. (orientacyjnie, mogę się pomylić) Edytowane 19 Grudnia 2012 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Zrobiłem jakieś 55tyś metrow docieplenia , ale może nadal jeszcze nic nie umiem .... merytorycznie proszę. to że pani Basia montuje 100 plazm dziennie to wcale nie znaczy, że wie jak działa plazma czy telewizor. porównujesz dwie różne rzeczy. nie kwestionuje Twojego fachowego kładzenia ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 20.12.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Z doświadczenia wiem że lepiej dmuchać na ............zimne , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 20.12.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 skąd wiesz, że za mało ? przecież masz dodatkowo 30 cm wełny na dachu. rozpatruj to łącznie. 5 cm styropianu oddziela Cię od nieogrzewanego ocieplonego wełną poddasza a nie od warunków zewnętrznych !!! ale rób jak uważasz, niektórzy lubią rzeźbić. moim zdaniem nie warto. to nie ja mam 30 wełny pod dachem, to diosss (autor wątku) ja pytałem o sytuację, gdy tej wełny tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.12.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 to nie ja mam 30 wełny pod dachem, to diosss (autor wątku) ja pytałem o sytuację, gdy tej wełny tam nie ma to gorzej. ale jak już położysz wełnę na folii i stropie (tak jak chcesz) to broń Boże nie przykrywaj jeszcze jedną warstwą folii. zostaw wełnę odkrytą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diosss 16.01.2013 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Sprawdziłem rozkład temperatur:- sufit piętro pod poddaszem 19.5C- podłoga poddasza 18C- temperatur poddasz na wysokości 1 metra 17C- temperatura poddasz na wysokości 1.7 metra 16C Widać, że strop zachowuje się jak płyta grzejna. Ktoś mi powie jaką temperaturę osiągnę gdy przykryje strop 5cm warstwą styropianu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts