Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ciepła ucieka mi przez strop?

Recommended Posts

Zrób tak u siebie i nie ogrzewaj góry .....pogadamy po zimie .Jak Ci zacznie.....wysychać przez sufit ,

mam tak u siebie i nie ogrzewam góry. już drugą zimę. odpowiedz proszę na moje pytanie, czym różni się warstwa styropianu od folii pod panelami ? zarówno styropian jak i folia odcinają drogę dla pary wodnej. chcesz powiedzieć, że u siebie będziesz chodził po surowym betonie, żeby oddychało ? :o

czy coś będzie nie tak, jak w stopie zaleje 5cm styro, wylewka, folia, a na to welna 18cm, folia ?

nic nie będzie oprócz tego, że bez sensu. jeśli dajesz styropian to odpuść wełnę.

jeśli kładziesz wełnę, to po co przykrywasz ją folią ? nie widzę sensu. no chyba, że dach Ci przecieka i nie chcesz żeby na wełnę kapało.

Kładę styro 5cm, ale to mało, żeby ciepło z dołu nie uciekało. Tymczasowo więc chcę wełnę położyć na stropie, finalnie ta sama wełna pójdzie między krokwie.

styropian 5 cm ale to malo ...bingo , desmear , zainteresuj sie czyms co się nazywa ,,punkt rosy w ścianie '' , z tym że tu chodzi o strop .wtedy zalapiesz:D

styropian 5 cm ale to malo ...bingo , desmear , zainteresuj sie czyms co się nazywa ,,punkt rosy w ścianie '' , z tym że tu chodzi o strop .wtedy zalapiesz:D

ja już załapałem, ale Ty chyba jeszcze nie. punkt rosy wyjdzie w styropianie a nie w stropie, tak więc żadne wykraplanie (o które zapewne Ci chodzi) nie nastąpi.

Kładę styro 5cm, ale to mało, ....

skąd wiesz, że za mało ? przecież masz dodatkowo 30 cm wełny na dachu. rozpatruj to łącznie. 5 cm styropianu oddziela Cię od nieogrzewanego ocieplonego wełną poddasza a nie od warunków zewnętrznych !!!

ale rób jak uważasz, niektórzy lubią rzeźbić. moim zdaniem nie warto.

To się zastanow gdzie wyjdzie punkt rosy w 5cm styro , przypadkiem nie na samiuśkim spodzie ???

na samiuśkim spodzie czego ?

zobacz gdzie wyjdzie Twój punkt rosy. przyjmij, że temp w pomieszczeniu na parterze jest 21C i wilgotność 60% (takie domowe warunki)

zobacz teraz tabele http://www.webac.pl/informacja/td2.pdf

i już wiesz, że punktem rosy jest punkt którego temperatura osiągnie 13C

przyjmijmy taki przekrój stropu -> parter 21C -> strop beton15cm -> styropian5cm -> poddasze 0C

czyli płyta betonowa ma 15 cm, na niej leży 5 cm styropianu a na poddaszu jest (przyjmijmy) np 0 stopni (i to przy wielkim mrozie na zewnątrz, nie zapominaj, że jest 30 cm wełny w dachu)

porównując opór cieplny betonu i styropianu chociażby tutaj: http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html (podstaw najpierw 15 cm żelbetu i 0 styropianu, potem dodaj 5 cm styropianu, zobacz jak zmienia się lambda) już widzisz, że nie ma szansy, aby na styku stropu i styropianu osiągnąć punkt rosy czyli 13 stopni.

Powiem więcej, ja dla dokładnie takiego układu 21C na parterze, 5 cm styropianu w stropie 30 cm wełny w dachu na poddaszu nie miałem temp. mniejszej niż 15 stopni a więc w ogóle nie miałem punktu rosy w stropie !!!

i powiedz, gdzie się mylę i jaki błąd popełniam

ps

orientacyjnie sądzę, że punkt rosy wyjdzie na styku strop styropian w przypadku gdy temp. na poddaszu spadnie do jakiś -50C. (orientacyjnie, mogę się pomylić)

Edytowane przez desmear

Zrobiłem jakieś 55tyś metrow docieplenia , ale może nadal jeszcze nic nie umiem ....

merytorycznie proszę. to że pani Basia montuje 100 plazm dziennie to wcale nie znaczy, że wie jak działa plazma czy telewizor. porównujesz dwie różne rzeczy. nie kwestionuje Twojego fachowego kładzenia ocieplenia.

skąd wiesz, że za mało ? przecież masz dodatkowo 30 cm wełny na dachu. rozpatruj to łącznie. 5 cm styropianu oddziela Cię od nieogrzewanego ocieplonego wełną poddasza a nie od warunków zewnętrznych !!!

ale rób jak uważasz, niektórzy lubią rzeźbić. moim zdaniem nie warto.

to nie ja mam 30 wełny pod dachem, to diosss (autor wątku)

ja pytałem o sytuację, gdy tej wełny tam nie ma

• 4 weeks później...

Sprawdziłem rozkład temperatur:

- sufit piętro pod poddaszem 19.5C

- podłoga poddasza 18C

- temperatur poddasz na wysokości 1 metra 17C

- temperatura poddasz na wysokości 1.7 metra 16C

Widać, że strop zachowuje się jak płyta grzejna. Ktoś mi powie jaką temperaturę osiągnę gdy przykryje strop 5cm warstwą styropianu?

Pozdrawiam.