Pdecowski 13.12.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam Przeszukałem trochę tematów, ale chciałbym odnieść się konkretnie do mojego przypadku. Mam zestaw urządzeń: ecoTec plus VC 186/3-5, calormatic 430 + czujnik zewn. temp + zasobnik 120L VIH - R.Szukam jak najlepszych ustawień żeby uzyskać w miarę ludzkie zużycie gazu. Pod młotek idzie teraz grzanie C.W.U.. W tej chwili mam ustawione trzy okna czasowe:- 6:00 - 6:30- 13:00 - 13:30- 19:00 - 19:30Zadana temp. zasobnika - 45 stopni.Obecne ustawienia powodują chyba tylko to, że zasobnik po wychłodzeniu, w ciągu tych 30min okien nie zdąża nagrzać wody do 45 stopni. Przez co ciągle jest niedogrzany i istnieje możliwość rozwinięcia bakterii. Czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby ustawić jedno okno, np. 6:00 - 21:00. Czy wtedy regulator automatycznie będzie dogrzewał zasobnik w momencie spadku temp o kilka stopni? Czy takie rozwiązanie będzie lepsze pod względem ekonomicznego zużycia gazu?Jakie macie w tym temacie doświadczenia? Jak Wy ustawiacie regulator? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejH 14.12.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Ustawiłem 06:40-23:00 na 50 stopni. Poczatkowo miałem 45 ale było za mało, ale to tez z powodu pieca mam wersję VC 126 czy tylko 12 kW.Czy w tedy kiedy mogę potrzebować ciepłej wody - zasobnik mam 150 l.Nie ma co kombinować straty cieplne zasobnika nie są duże, a woda ciepła ma być i koniec.Jedynie to eksperymentuję z czasem załączenia pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.12.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 W 30 minut to ciężko zagrzać zasobnik. Musisz dać dłuższe czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 03.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam. Pytanie do użytkowników pieca vaillant i nie tylko. W jaki sposób używać bądź jaka jest funkcja pokrętła z oznaczeniem grzejnika. Wiem że są 2 opcje. Albo maksymalnie w prawo albo w zależności od tem. na zewnątrz. Dodam, że mam pogodówkę. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.10.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Przy pogodówce sterowaniem kotła zajmuje się automatyka. Pokrętło na max w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts