Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia podgrzewania C.W.U. - Vaillant ecoTec plus, calormatic 430.

Pdecowski

Recommended Posts

Witam

Przeszukałem trochę tematów, ale chciałbym odnieść się konkretnie do mojego przypadku.

Mam zestaw urządzeń: ecoTec plus VC 186/3-5, calormatic 430 + czujnik zewn. temp + zasobnik 120L VIH - R.

Szukam jak najlepszych ustawień żeby uzyskać w miarę ludzkie zużycie gazu.

Pod młotek idzie teraz grzanie C.W.U.. W tej chwili mam ustawione trzy okna czasowe:

- 6:00 - 6:30

- 13:00 - 13:30

- 19:00 - 19:30

Zadana temp. zasobnika - 45 stopni.

Obecne ustawienia powodują chyba tylko to, że zasobnik po wychłodzeniu, w ciągu tych 30min okien nie zdąża nagrzać wody do 45 stopni. Przez co ciągle jest niedogrzany i istnieje możliwość rozwinięcia bakterii.

Czy w takiej sytuacji nie lepiej byłoby ustawić jedno okno, np. 6:00 - 21:00. Czy wtedy regulator automatycznie będzie dogrzewał zasobnik w momencie spadku temp o kilka stopni? Czy takie rozwiązanie będzie lepsze pod względem ekonomicznego zużycia gazu?

Jakie macie w tym temacie doświadczenia? Jak Wy ustawiacie regulator?

Pozdrawiam

Ustawiłem 06:40-23:00 na 50 stopni. Poczatkowo miałem 45 ale było za mało, ale to tez z powodu pieca mam wersję VC 126 czy tylko 12 kW.

Czy w tedy kiedy mogę potrzebować ciepłej wody - zasobnik mam 150 l.

Nie ma co kombinować straty cieplne zasobnika nie są duże, a woda ciepła ma być i koniec.

Jedynie to eksperymentuję z czasem załączenia pompy cyrkulacyjnej.

• 9 months później...