pacyfist 13.12.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Już wyjaśniam o co chodzi z tytułowym "podejściem drugim" Pierwsze 22 posty dotyczą "podejścia pierwszego" do kupna działki - niestety nieudanego ze względu na niemożność uzyskania Warunków Zabudowy. Nie kasuję wpisów dotyczących pierwszego podejścia do kupna działki bo może komuś się przydać jako swego rodzaju przestroga przed nierozważnym kupnem działki. Osoby niezainteresowane nieudanym kupnem działki odsyłam do postu nr. 23 w którym mowa jest już o szczęśliwym zakończeniu tego etapu:wiggle: To tyle tytułem wstępu, Pozdrawiam i życzę miłej lektury;) Post nr. 1 z dnia 13.12.2013 Na wstępie witam wszystkich inwestorów oraz przyszłych inwestorów. Od lipca szukaliśmy z żoną działki która odpowiadałaby nam pod względem wielkości, ceny oraz lokalizacji. W międzyczasie przeczytałem kilka dzienników budowy (spodobał mi się zwłaszcza dziennik AGP - pozdrawiam;)) i oczyma wyobraźni widziałem już nasz wymarzony dom. Niestety jak się okazało znalezienie działki nie jest sprawą prosta np. łatwo nadziać się na projektowaną drogę ekspresową praktycznie pod oknem i zanim się obejrzeliśmy zastała nas zima. W końcu jest, udało się podpisać umowę przedwstępną na naszą wymarzoną działeczkę, która przez jakiśczas była już praktycznie sprzedana komuś innemu ale nieważne. Ważne że teraz jest wolna i czeka na nas niewielka bo 16x45m ale w zupełności nam wystarczy. Oczywiście przed nami dłuuga droga najpierw Warunki Zabudowy żeby podpisać umowę finalną a później projektowanie, pozwolenie i cała reszta ale z radością patrzymy w przyszłość. Początek dziennika może i skromy ale musiałem się podzielić radością ze znalezienia działki. Do uzyskania pozwoleń nie będzie się tu dziać zbyt wiele ale mam nadzieję że w końcu się rozkręci. Ponizej zdjęcie działki ( niewiele na nim widać ale w weekend zrobię lepsze). Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2013 przez pacyfist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 13.12.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Piękne brzozy:)Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 13.12.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Działka wygląda na razie prześlicznie Mam nadzieję, że uda Wam się zostawić brzozy (chcecie?), bo u mnie też były - tyle, że w miejscu planowanego domu Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 13.12.2012 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Dzięki:) Nie spodziewałem się odpowiedzi już dzisiaj. Tak naprawdę to w sumie jeszcze nie wiemy czy będziemy chcieli zostawić te brzozy czy nie, też nam się podobają ale musimy się zastanowić nad zagospodarowaniem. Właściwie to musimy się wybrać w weekend na działkę przeskoczyć przez bramę i dopiero wtedy się wczuć w klimat tej działeczki bo jeszcze nei było okazji tak naprawdę sobie na tej działce tak po prostu "pobyć" Jeszcze trochę się cykamy że nie uda nam się zdobyć Warunków Zabudowy ale nie ma co się cykorzyć tylko wyciągać mapki i walczyć z Paniami "na Urzędzie" Jeszcze raz witam i pozdrawiam Edytowane 20 Grudnia 2012 przez pacyfist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 15.12.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witaj pacyfist wsród posiadaczy ziemskich sama właśnie nią jestem całe 5 dni więc doskonale rozumiem Twoją radość Moja działeczka też nieduża jest ale za to, przynajmniej dla mnie, najśliczniejsza Życzę powodzenia w walce o WZ i duuuużo radości z posiadania kawałka ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 18.12.2012 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witaj Witaj. Działeczka nie jest moja jeszcze do końca bo jeszcze muszę się zaprzyjaźnić z jakimś bankiem oraz zdobyć WZ. Takie są warunki do sfinalizowania zakupu działki. Oczywiście takie drobnostki nie przeszkadzają mi w cieszeniu się działką W sobotę z Kasią (Kasia to od 4 lat mój "puzelek" a od prawie 2,5 roku żona) pojechaliśmy się nacieszyć działką, było śnieżnie i ponuro a na naszej działce jakby ładniej no dobra było tak samo smętnie ale na naszych 724 metrach nie dostrzegaliśmy tego za bardzo przy okazji zapoznaliśmy się z najbliższą sąsiadką (Pani sąsiadka przy pierwszym kontakcie wydawała się sympatyczna a to już dobry kierunek) zaprzyjaźniliśmy się także z jej psem (pies fajny ale ma kojec bezpośrednio przy naszym ogrodzeniu więc pewne jeszcze nie raz będziemy na niego kląć w nocy;)). Wczoraj był pierwszy dzień zmagań z Urzędnikami, nastawiłem się na ostrą walkę ale urzędnicy wzięli mnie z zaskoczenia i okazało się że nie dość że było sympatycznie (może poza pogodą bo padał deszcz ze śniegiem do tego mróz) to nawet udało mi się od ręki wyciągnąć mapy zasadnicze do WZ a także złożyć podania do elektrowni i gazowni o wydanie decyzji na temat przyłącza. A to wszystko w 3 godziny wliczając krążenie po Legionowie:lol2: Na koniec stwierdziłem że zasłużyłem na nagrodę W nagrodę oczywiście pojechałem na działkę na 5 minut. Generalnie pierwszy dzień zmagań uznaliśmy za bardzo udany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 18.12.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Właśnie dzwonił MIKOŁAJ z Gazowni:lol2::lol2: Okazało się że warunki przyłącza gazu są już do odbioru w siedzibie gazowni od złożenia wniosku minęło uwaga....... 20 godzin. Teraz czekamy na warunki przyłącza proądu i można będzie składać wniosek o Warunki Zabudowy. Ciekawe jak dalej pójdą formalności. Mam nadzieję że też będzie w miarę szybko. Właśnie doszedłem do wniosku że będę zakładał komentarze jak tylko ogarnę jak to się robi postaram się to zrobić jak najszybciej. Pozdrawiam wszystkich czytających Edytowane 18 Grudnia 2012 przez pacyfist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.12.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 brzozy zostawic ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 18.12.2012 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No rozmawiałem z inwestorką i najprawdopodobniej zostaną jeżeli tylko nie okaże się że psują nam koncepcji sadu z tej strony działki. W każdym razie na ten moment zostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 18.12.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No pewnie, że muszą zostać! Jak chcecie założyć sad na 720-metrowej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 18.12.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Oj tam tak mi się napisało "sad" planujemy kilka drzewek owocowych w sumie i to niewielkich, jakąś śliwkę, jakąś wiśnię, winogrono a jak pojawią się dzieci to po krzaczku porzeczek i agrestu i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokusia 18.12.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 pacyfist przecież od razu widać, że na Waszej działce ładniej Gratuluję szybkiej decyzji z gazowni - normalnie w szoku jestem! Ja też planuję jakieś 2 brzózki (dęby już mam ) i kilka owocowych drzewek i krzaczków. Zobaczymy jak wyjdzie. I życzę owocnej przyjaźni z bankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 21.12.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Witam wszystkich przedswiątecznie. W sprawie Pozwoleń niewiele się dzieje. Od poniedziałku nie mogłem się dodzwonić do energetyki, nie odbierał po prostu NIKT, ani pod bezpośrednim numerem osoby wskazanej do mojego tematu ani pod ogólnym numerem działu odpowiedzialnego za warunki ani w sekretariacie. Słowem nikt Po którejś z kolei dzisiejszej próbie dodzwonienia się zadzwoniłęm do siedziby głownej z pytaniem czy oddział jeszcze istniej bo nikt nie odbiera telefonów pod żadnym numerem. Miła Pani stwierdziła że przekaże kierownikowi oddziału o kłopotach z dodzwonieniem i po 3 godzinach zadzwonił do mnie Pan odpowiedzialny za decyzję co do naszej działki. Zadowolonego głosu nie miał ... ale powiedział że po świętach się zabierze za mój wniosek. Mam tylko nadzieję że nie odpowie odmowNIE Będę relacjonował po świętach co i jak. A teraz z okazji zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych życzę wszystkim inwestorom ( obecnym i przyszłym) jak najszybszego wprowadzenia do domu oraz rzetelnych wykonawców. Inwestorom mieszkającym już w domu życzę tyle radości na co dzień ile mieli podczas przeprowadzki do nowego domu. Jeszcze raz Wesołych Świąt wszystkim. Założyłem komentarze, dalsze wpisy proszę robić tam:cool: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 02.01.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) witam w nowym roku Okres świąteczny to i niewiele się dzieje ale nie jest tak że zupełnie nic;) W sylwestra udało mi się odebrać decyzję gazowni i wyrys działki ba udało mi się nawet złapac Pana technika z Energetyki zajmującego się decyzją dla naszej działki. Obiecał że w tym tygodniu decyzja będzie do mnie wysłana pocztą. Mam nadzieję że potraktuje to jako postanowienie noworoczne;) W piątek właścicielka obecna działki idzie do notariusza z sąsiadem (były mąż - ale ja nie o tym przecież miałem ) aby wykreślić z działki służebność przejazdu. Mam nadzieję że wszystko pójdzie z planem bo to jest kolejny temat do odfajkowania przed końcową umową kupna działki. W święta poczyniliśmy z teściem architektem (w tym miejscu pozdrowienia i podziękowania dla Teścia ) pewne przymiarki do koncepcji domu potrzebne do Wniosku o Warunki Zabudowy (ze względu na wąską działkę projekt będzie indywidualny). Kasia oczywiście dzielnie nas wspierała:yes: W załączniku daję szkic z ogólnym posadowieniem budynku na działce bez podziału na pomieszczenia. Jak będę miał trochę czasu to narysuję coś konkretniejszego w Autocadzie i zapodam na forum. Generalnie planowany zarys budynku wygląda tak jak na szkicu, tym ze nie są narysowane schody czy ściany wewnętrzne się nie przejmujcie, póki co wszystko w głowie;). wejście do domu i schody na górę będą w ścianie szczytowej blisko wjazdu do garażu. Pozdrawiam i życzę wszystkim czytającym żeby rok 2013 był naprawdę dobrym rokiem. Edit: W święta przeglądając zdjęcia robione w wakacje na tej działce zauważyliśmy że od wakacji do teraz "zniknęła" jedna brzoza...:mad: Dzwonimy zaraz do właścicielki aby poprosiła sąsiada-exmęża o "nieznikanie" już więcej drzew i "nietworzenie" już śmieci na działce:bash: s Edytowane 2 Stycznia 2013 przez pacyfist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfistowa 03.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Niniejszym melduje się i wita Inwestorka:) Jak już Sz.P. Inwestor wspominał, wczoraj konieczna okazała się rozmowa z aktualną włąscicielką działki. Po naszym telefonie i jej zbrojnej interwerwencji u byłego męża ustalono, że więcej brzóz nie zniknie. Zniknąć za to mają smieci które były właściciel sobie na działkę wwiózł ( nasza działka powstała w wyniku podziału większej, druga połowa jest wspominanego juz bylego męza , który wziąż ma bezpośredni dostęp do całości). Razem ze śmieciami ma jednak zniknąć barak, który akurat by nam się przydał. Pan sobie krzyknał za niego tysiąc i stwierdziliśmy że bez sensu. W związku z tym, mile widziane dobre rady, jak zorganizować tanio sensowną kanciapę na okres budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 05.01.2013 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam, Na początek się chwalimy Od wczoraj na działce nie istnieje już służebność przejazdu do działki sąsiedniej :wave: W komentarzach Krokusia prosiła o projekt. Co do projektu to chwilę potrwa zanim coś konkretnego wrzucę na forum bo musi się narysować Generalnie pomysł jest taki: Ze względu na wymiary działki dom będzie wąski ale mamy nadzieję że uda nam się tam upchnąć wszystko co chcemy Kilka postów wyżej jest ogólny zarys budynku, nie widać tego na nim ale ma mieć dach dwuspadowy przy czym dach nad garażem będzie obniżony o ok. 1m . Dom ma mieć ok. 120-140 m2 pow użytkowej. parter z poddaszem użytkowym z domem połączony garaż ze strychem możliwym do adaptacji mieszkalnej gdyby zaszłą taka konieczność w przyszłości. Co do układu. Parter: Kuchnia, salon z kominkiem, pokój gościnny/gabinet, ubikacja z WC, wiatrołap, kotłownia, komunikacja ze schodami na poddasze, garaż, pom. gopodarcze za garażem. Okna z kuchni w kierunku wschodnim z widokiem na wjazd na działkę. Okna z salonu na południe i zachód, okno gabinetu wschodnie wejście do domu w ścianie szczytowej obok wjazdu do garażu (żeby było blisko z zakupami do domu Dach z nad garażu będzie nieco wydłużony tak aby był jednocześnie daszkiem nad schodami wejściowymi do wiatrołapu i żeby nie padało na głowę między wyjście ma z auta a wejściem do domu. Schody na poddasze blisko wiatrołapu. Poddasze: 3 sypialnie, pralnia, garderoba, łazienka, strych możliwy nad garażem dwie sypialnie od strony południowej domu z oknami w szczycie z widokiem na południe oraz z doświetlami oknami dachowymi, trzecia sypialnia od strony północnej z oknem szczytowym (dzięki obniżeniu dachu nad garażem uda się je wcisnąć w ścianę szczytową) i doświetlami dachowymi. garderoba i łazienka w środkowej części poddasza. Postaram się to narysować w jak najszybciej żeby było widoczne bo obawiam się że jest trochę niejasne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 08.01.2013 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Dzisiaj rysunki koncepcyjne:) Wczoraj wrysowałem w zdjęcie satelitarne domek (udało się nawet utrzymać skalę) i na więcej brakło czasu:) Na rysunku na ciemno niebiesko zarys domu, czerwony to granica działki a blekit to obrys drogi i dzialki sasiedniej. Rozmieszczenia pokoi nie pokazuję bo poki co jest niedopracowane jeszcze. Pozdrawiam Edit: Udało się dodzwonić do Energetyki na pytanie o moj wniosek usłyszałem znudzone " to już załatwione" i zostało oddane do wysyłki do wnioskodawcy :lol2: Jak tylko dostanę ten papier to lecę do gminy złożyć wniosek o przyznanie Warunków Zabudowy:smile: Już nie mogę się doczekać Edytowane 8 Stycznia 2013 przez pacyfist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 16.01.2013 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Nastał sądny dzień, pojechałem do gminy złożyć wniosek o Warunki Zabudowy iiiii i dupa Umiarkowanie miłe Panie wytłumaczyły mi że one wymagają do wniosku pełnych warunków przyłączeniowych nie tylko oświadczenia o możliwości wykonania przyłączy. Nieważne zupełnie że przez telefon w momencie załatwiania w energetyce i gazowni tego nie powiedziały (o ile dobrze pamiętam powiedziały nawet że oświadczenie o możliwości przyłączenia gazu i prądu wystarczy). Przy okazji dowiedziałem się że obiecany przez telefon miesiąc na wydanie warunków zabudowy mogę sobie włożyć między bajki i potrwa to ok 2 miesięcy. W dodatku w gminie na warunkach zabudowy nie odniosą się do mojego pomysłu aby zbliżyć się do działki sąsiada i "niech się starostwo z tym później zastanawia co zrobić"... a jak starostwo to i my...:bash: Przy okazji chcą wizualizację budynku "proszę sobie sciągnąć z katalogu" i nieważne że projekt ma być indywidualny i można go zacząć robić tak naprawdę dopiero jak są warunki zabudowy i wiadomo co można wybudować... normalnie szaleństwo jakieś i wolna amerykanka każdy urzą interpretuje po swojemu. No nic podkuliłem ogon i pojechałem do energetyki i gazowni aby wystąpić o wydanie warunków przyłączeniowych iiiii znowu dupa, ponieważ nie jestem właścicielem działki nie mogą mi czegoś takiego wydać, może o to występować tylko właściciel... Fuck Nie pozostaje mi nic innego jak spakować właścicielkę działki do auta i jechac do energetyki i gazowni, wydanie przez nich warunków kolejny miesiąc. Żeby było śmiesznie to warunki przyłącza będą na włąścicielkę nie na nas więc możliwe że jak już je zdobędziemy to pojawi się kolejny problem. I tak oto do harmonogramu musimy dołożyć 3 miesiące z górką plus wspomniane wcześniej "niech się starostwo z tym później zastanawia co zrobić" podczas występowania o pozwolenie na budowę. Jak będzie stan zero w tym roku to będzie super. YEAH kocham biurokrację. No nic wylałem część moich żali (na więcej szczegółów nie chciałem narażać czytających) zabieram się do pracy i załączam program "Cierpliwość". Kolejny wpis gdy będę mógł się pochwalić jakimiś nowościami związanymi z WZ Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 12.02.2013 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No i są nowości:) Kilka dni po poprzednim wpisie (kurcze to już prawie miesiąc) postanowiliśmy z Kasią że składamy wniosek o Warunki Zabudowy z niepełnymi dokumentami a w międzyczasie staramy się wydobyć warunki przyłączy. Jak pomyśleliśmy tak zrobiłem i oto 23 stycznia pojechałem (uzbroiwszy się wcześniej w pełnomocnictwo właścicielki) do gazowni i elektrowni no i złożyć wniosek o warunki przyłącza. Mówią miesiąc potrwa - nieciekawie ale trudno nie przeskoczę. Następnie jazda do gminy złożyć wniosek o wydanie WZ uzbroiłem się dodatkowo w gazowni i elektrowni w kopie wniosku o wydanie warunków przyłącza. Pani urzędniczka stwierdziła że wniosek może przyjąć ale tak czy inaczej wyśle nam wezwanie do uzupełnienia wniosku (termin to tylko 7 dni ale od odebrania wniosku z poczty - więc nie odbieraliśmy poczty przez 2 tygodnie aby nam nie zaczął się liczyć czas do ostatecznego terminu) przed rozpatrzeniem wniosku ale nic z zoną stwierdziliśmy ze już będzie sobie u nich leżeć i jak wyślą wezwanie to już przejrzą wniosek a poza tym dwa razy wezwać nie mogą do uzupełnień mieliśmy niewielką nadzieję ze uda nam się zgrać w czasie tzn odebrać warunki przyłączy z gazowni i energetyki przed końcowym terminem wyznaczonym przez gminę, szanse niewielkie ale trzeba próbować bo termin wygaśnięcia umowy przedwstępnej powolutku się zbliża, jeszcze trochę zostało ale trzeba się uwijać w miarę możliwości. Muszę pochwalić i pozdrowić w tym miejscu bardzo miłą Panią z gazowni która zadzwoniła do mnie i zapytała czy mi się spieszy a gdy usłyszała że bardzo to na następny dzień miałem warunki do odbioru, kilka dni później okazało się że warunki z elektrowni są już gotowe i oto pojechałem dzisiaj do gminy pozawozić papierzyska, zmieściłem się w terminie wyznaczonym przez gminę.:lol2::lol2::lol2: Cieszę się jak cholera że udało mi się zamknąć pewien etap, oczywiście możemy miec jeszcze problemy z tymi WZ ale ważne że teraz już piłeczka po stronie gminy. W nagrodę pojechałem na działkę prosto z gminy nadal mi się tam podoba:lol2: Teraz czekając na decyzje gminy (trzymajcie kciuki żeby byłą pozytywna) rozpoczynamy kolejny etap, rozsyłanie zapytań ofertowych do architektów. Przepraszam że taki chaos w poście ale to przez emocje Kolejna dawka informacji gdy pojawią się jakieś nowe okoliczności więc pewnie znowu będzie dłuższa przerwa:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pacyfist 26.02.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Kolejne nowości. Te niestety juz nie tak miłe jak ostatnie Dzwoniła dzisiaj do nas Kobieta z gminy że wstrzymują postępowanie w sprawie wydania Warunków Zabudowy dla nas bo w projektowanym planie zagospodarowania w tym miejscu ma byc droga........ po prostu masakra. Wygląda na to że nasze plany poszły się ..... legły w gruzach. Jutro jadę do gminy przyjrzec się owemu projektowanemu planowi zagospodarowania ale wydaje się że po kwiatkach i ani działki ani domu nie będzie. Jestem zdołowany na maksa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts