korona2009 13.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Witam,mam trzy pytania: 1. w najbliższym czasie planuję kupić piec wolnostojący na drewno. Zastanawiając się nad wyborem konkretnego modelu dowiedziałem się, że oprócz zwykłych pieców z żeliwa są również piece żeliwne wykładane wermikulitem (np. firmy Morsø). Czy to prawda, że jest to lepsze rozwiązanie (od samego żeliwa), czy też piece z wermikulitem wymagają dodatkowo wymiennika ciepła?2. w 4 supermarketach budowlanych, które odwiedziłem zdecydowanie (bez uzasadnienia) odradzano mi piece stalowe wyłożone szamotem. Tymczasem nawet producenci "z górnej półki" mają tego typu piece w swojej ofercie. O co tu chodzi?3. czy piec 8 kW zużywa znacznie więcej paliwa (drewno lub brykiety) niż 6 kW, czy też ma potencjalnie większą moc, której nie muszę na codzień wykorzystywać? Obawiam się, że kupując za mocny piec nie będę w stanie nad nim panować i doprowadzę do przegrzania pomieszczeń. PozdrawiamStefan Edytowane 2 Lutego 2013 przez korona2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts