Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria z termostatem proszę o pomoc

mgm16

Recommended Posts

Witam. Od ponad 3 lat mam zamontowaną baterię z termostatem prysznicową. Ponieważ są to stare bloki ciepła woda znajduje się po prawej stronie więc bateria została zamontowana do góry nogami. Wszystko działało aż do przedwczoraj. W całym pionie bloku nie było ciepłej wody więc wczoraj zgłosiłam problem do SM. Przyjechali popatrzyli i stwierdzili że to od mojej baterii. Dziwne było że mimo zakręconych kranów licznik od zimnej wody się kręcił. Zakręcili zimną wodę i kazali wymienić baterię na zwykłą. Wydało mi się to śmieszne że jedna bateria powoduje awarię nie tylko w pionie ale także w sąsiednich klatkach. Zawód odkręciłam. Bateria cały czas buczała i licznik się kręcił. Dziś rano włączyłam pralkę, prysznic i ok. 12.00 zakręciłam zimną wodę na zaworze bo po co ma mi kręcić licznik skoro wody nie używam. No i znów przyszli panowie z SM z inf. że telefony się urywały bo nie było ciepłej wody. Oczywiście skłamałam że zawór miałam cały czas zakręcony i odkręciłam go tylko gdy się kąpałam. No i w końcu moje pytanie brzmi czy to możliwe żeby moja bateria powodowała brak ciepłej wody w kilku mieszkaniach? czy jestem skazana na zwykła baterię bez termostatu?

Bardzo proszę o poradę i wyjaśnienie tego dziwnego zjawiska.

Pozdrawiam.

Obstawiam zakamieniony i zawieszony termostat i/lub wewnętrzne zawory zwrotne (jak są).

Rozebrać jak się da i przeczyścić ew. uszkodzone elementy wymienić.

Aby zabezpieczyć się przez zakłócaniem instalacji w bloku,

należy zainstalować zawory zwrotne przy wodomierzach.

Pozdrawiam

GREGOR

Witam miałem kiedyś taki przypadek , że zimna woda przez baterię termostatyczną dostawała się do bojlera co powodowało otwierania zaworu bezpieczeństwa ( zimna woda miała dużo większe ciśnienie niż ciepła w zbiorniku , dopływ do zbiornika był redukowany ) oczywiście winny się okazał zaworek zwrotny w baterii termostatycznej , może to ta sama przyczyna jak pisze powyżej kolega pozdrawiam i powodzenia Tomasz