Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie palenie zimą

falusinski

Recommended Posts

Witam.

Nie mogłem znaleźć podobnego tematu więc pozwoliłem sobie założyć nowy.

Z powodów rodzinnych musiałem się przeprowadzić na jakiś czas. Pytanie co zrobić z instalacją CO?

Piec "na wszystko" firmy Olsztyn ze sterownikiem i dmuchawą instalacja to miedź, grzejniki żeberkowe, dom "stare budownictwo" nieocieplony z cegły pełnej i wapienia o powierzchni ok 100m2, ściany gr ok 50cm.

Nie wiem czy mam spuścić wodę z instalacji- czy to nie grozi w późniejszym czasie jakąś usterką. Narazie zostawiłem piec włączony, kiedy temp spada poniżej 5stopni pompka się załącza. Ostatnio kiedy pojechałem sprawdzić czy nie dzieje się nic złego (na zewnatrz bylo -17) w domu było 0 stopni a na piecu całe 00. Rozpaliłem i nie dopuściłem wiekszej temp niż 50stopni. Wszystko było ok w kaloryferach nawet nie zatrzeszczało, nic się nie zapowietrzyło.

Kwestia co będzie kiedy na dworze temperatura spadnie poniżej 20stopni? Myślę że chyba jednak powinienem spuścić wodę z ukłądu, tylko czy przypadkiem w jakiś zakamarkach coś nie zostanie?

Proszę o porady.

Pozdrawiam

spuść wodę z układu, jeśli możesz to przedmuchaj go powietrzem - jeśli nie jeździj pal i nie dopuszczaj do temp ujemnej w domu.

Kiedyś, dawno temu w transportowych zakładach pracy były ogromne tablice "kierowco spuść wodę" - kto tego nie zrobił i potem były problemy to ponosił konsekwencje. W domu taki błąd może więcej kosztować niż samochodzie - widziałem już rozsadzone żeliwne grzejniki i popękane rury, nawet w podłogówce.

Edytowane przez kbab

Nawet jeśli spuścisz wodę z instalacji, to zawsze coś tam zostanie i spłynie do najniżej położonego kolanka i tam zostanie, czytaj zamarznie, rozsadzi. Najpewniejszym będzie ustawienie pieca tak żeby minimalną temperaturę utrzymywał i nie wygasł, na grzejniki to samo, jeśli masz termostaty to na gwiazdkę, jeśli nie to minimalny przepływ musi zostać.

Podobno mrozów już nie będzie, od jutra odwilż i temperatury na plusie... :)

Powiedzmy tak: spuscilbym wode z ukladu, podlacze kompresor i przedmucham uklad powietrzem tak zeby nic w zakamarkach nie zostalo, ale co z piecem, czy nie zacznie rdzewiec od srodka? Czy jeżeli spuszcze wodę a potem rozpale w piecu on jakos wyschnie?

Powiedzmy tak: spuscilbym wode z ukladu, podlacze kompresor i przedmucham uklad powietrzem tak zeby nic w zakamarkach nie zostalo, ale co z piecem, czy nie zacznie rdzewiec od srodka? Czy jeżeli spuszcze wodę a potem rozpale w piecu on jakos wyschnie?

to kup najtańszy glikol, nawet na alegro i zalej instalację..