falusinski 13.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam.Nie mogłem znaleźć podobnego tematu więc pozwoliłem sobie założyć nowy.Z powodów rodzinnych musiałem się przeprowadzić na jakiś czas. Pytanie co zrobić z instalacją CO?Piec "na wszystko" firmy Olsztyn ze sterownikiem i dmuchawą instalacja to miedź, grzejniki żeberkowe, dom "stare budownictwo" nieocieplony z cegły pełnej i wapienia o powierzchni ok 100m2, ściany gr ok 50cm.Nie wiem czy mam spuścić wodę z instalacji- czy to nie grozi w późniejszym czasie jakąś usterką. Narazie zostawiłem piec włączony, kiedy temp spada poniżej 5stopni pompka się załącza. Ostatnio kiedy pojechałem sprawdzić czy nie dzieje się nic złego (na zewnatrz bylo -17) w domu było 0 stopni a na piecu całe 00. Rozpaliłem i nie dopuściłem wiekszej temp niż 50stopni. Wszystko było ok w kaloryferach nawet nie zatrzeszczało, nic się nie zapowietrzyło. Kwestia co będzie kiedy na dworze temperatura spadnie poniżej 20stopni? Myślę że chyba jednak powinienem spuścić wodę z ukłądu, tylko czy przypadkiem w jakiś zakamarkach coś nie zostanie?Proszę o porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falusinski 14.12.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Ponawiam prośbę o porady co w tej sytuacji zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) spuść wodę z układu, jeśli możesz to przedmuchaj go powietrzem - jeśli nie jeździj pal i nie dopuszczaj do temp ujemnej w domu.Kiedyś, dawno temu w transportowych zakładach pracy były ogromne tablice "kierowco spuść wodę" - kto tego nie zrobił i potem były problemy to ponosił konsekwencje. W domu taki błąd może więcej kosztować niż samochodzie - widziałem już rozsadzone żeliwne grzejniki i popękane rury, nawet w podłogówce. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 14.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Nawet jeśli spuścisz wodę z instalacji, to zawsze coś tam zostanie i spłynie do najniżej położonego kolanka i tam zostanie, czytaj zamarznie, rozsadzi. Najpewniejszym będzie ustawienie pieca tak żeby minimalną temperaturę utrzymywał i nie wygasł, na grzejniki to samo, jeśli masz termostaty to na gwiazdkę, jeśli nie to minimalny przepływ musi zostać. Podobno mrozów już nie będzie, od jutra odwilż i temperatury na plusie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falusinski 19.12.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Powiedzmy tak: spuscilbym wode z ukladu, podlacze kompresor i przedmucham uklad powietrzem tak zeby nic w zakamarkach nie zostalo, ale co z piecem, czy nie zacznie rdzewiec od srodka? Czy jeżeli spuszcze wodę a potem rozpale w piecu on jakos wyschnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Powiedzmy tak: spuscilbym wode z ukladu, podlacze kompresor i przedmucham uklad powietrzem tak zeby nic w zakamarkach nie zostalo, ale co z piecem, czy nie zacznie rdzewiec od srodka? Czy jeżeli spuszcze wodę a potem rozpale w piecu on jakos wyschnie? to kup najtańszy glikol, nawet na alegro i zalej instalację.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts