Barbara74 13.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witam wykonawca oddał mi elewację z takim okropnym łączeniem,no i nie wiem co z tym zrobić.Da się to naprawić,czy może już nic nie da się zrobić i uzyskać rabat.Oprócz tego łączenia pod oknem, to zauważam też coś dziwnego nad oknem.Sprawia to wrażenia jakiegoś brudnego.może mu tynku brakowało i to rozcieńszał-sama nie wiem. Tynk to tynk silikonowy Kabe. Mam zdjęcie tego nad oknem jak jeszcze nie było tynku ,tylko klej i też jakieś mazy były ,co to może być.Nie chce mi się kombinować ,on twierdzi ,że tego się nie da poprawić . Wykonawca sam kupował materiały , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 No bo i naprawić tanio i szybko tego się nie da , trzeba tynkować całą ścianę , chyba że w ramach zamaskowania zrobić coś w rodzaju ozdobnego pasa od góry do dołu , skoro wykonawca sam stwierdził że nie jest w stanie tego poprawić ( bo jest to już niemożliwe ) to niech beknie za to finansowo , i niech idzie gdzieś jeszcze na nauki jak powinno się poprawnie robić elewacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 no właśnie tylko ile,bo ...mu odliczyć? a to nad oknem to czego wina.Te mazy to wynik czego? Gdzie na gruncie pod tynk jest numer koloru?chcę sprawdzić opakowania czy nie dał gruntu z kolorem z poprzedneij swojej roboty,kolory były podobne tylko zamiast białego był szarawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.12.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Niestety wyszło nieładnie. Takie "odcięcia" pomiędzy poszczególnymi połaciami tynku powstają, gdy nakłada się go fragmentami. Ekipa powinna mieć możliwość nałożenia tynku możliwie szybko na całą ścianę (do tego potrzeba kilku osób - przy ścianie o większej powierzchni jeden fachowiec lub dwuosobowa ekipa mają marne szanse zrobić to bez efektu łat) i nakładać nieregularne place tynku, nie robić prostokątów, bo wtedy widać kolejne rzędy tynkowania.Tak więc nawet bez jakichś kombinacji z kolorami, możliwy jest taki efekt. Oczywiście Ty na żywo widzisz na pewno więcej, niż my tutaj na zdjęciu, więc jak najbardziej sprawdź numery kolorów. Na tej naklejce to nie wiem, czy jest gdzieś taka informacja - spotkałam się raczej z umieszczaniem numeru na pokrywie wiadra, jako nadruk lub naklejka. A może masz gdzieś zapisane, jakie kolory kupujesz wraz z usługą?Jakby co, to znalazłam, że Kabe numeruje kolory pięciocyfrowo. Może spróbuj odszukać:http://www.farbykabe.pl/pub/File/wydawnictwa/Katalog08_wzornikK.pdf Co do wykończenia słupka, to uważam, że sposób docieplenia i ogólnie wykończenia tego elementu elewacji powinien być w projekcie i tego trzeba się było trzymać przy rozmowach z fachowcem. Że oczekujesz efektu jak na rysunkach elewacji i tyle. Jeżeli w projekcie był tego typu błąd (nieprzewidziane docieplenie słupka), to niestety do zrobienia tylko jakieś kompromisowe rozwiązanie. Czego oczekiwałaś TY, a co proponował fachowiec, że w efekcie zostało kompletnie niewykończone? Coś z tym zrobić trzeba, bo będzie umykać ciepło. Osobiście oczekiwałabym obniżenia ceny o koszt pomalowania identycznym kolorem farby fasadowej części ściany od rogu do rynny, czyli robocizna i materiał na jakieś 15-20m2 (zależy ile tam dokładnie masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 dziękisłupek jest docieplony styrodurem, teraz na to przyjdzie drewnopod oknem było podobno malowane, no ale łączenia raczej farba nie przykryje,a to co jest nad oknem to nie wiem o co chodzi? rozcieńczali tynk ,że są takie kolorystyczne cienie,a może też malowali.to był tynk silikonowy,szkoda ,ale nawet nie sprawdziłam czym pomalowali jak im wyszedł ten bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 dziękisłupek jest docieplony styrodurem, teraz na to przyjdzie drewnopod oknem było podobno malowane, próbowali ,aby tak bardzo nie było tego widać,no ale łączenia raczej farba nie przykryje,a to co jest nad oknem to nie wiem o co chodzi? rozcieńczali tynk ,że są takie kolorystyczne cienie,a może też malowali.to był tynk silikonowy,szkoda ,ale nawet nie sprawdziłam czym pomalowali jak im wyszedł ten bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.12.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A, to przepraszam - myślałam, że fachowiec miał również słupek wykończyć. Dobrze, że tu wszystko ok. Aż dziw, że akurat na jednym, stosunkowo niedużym kawałku ściany tyle napaprali. To łączenie pod oknem jest w dodatku wypukłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To na tym ostatnim zdjeciu to jest już nałożony tynk????!!!! czy tylko zgruntowana ściana ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Na moje oko to sposób zatarcia tynku pod oknem wygląda tak jak by nalożyli najpierw ten mały kawałek , zrobili sobie sniadanie i potem machnęli resztę sciany , ja bym obciążył materiałem na ta ścianę - klej ( bo należałoby wyszpachlować całą ścianę , grunt , tynk i robocizna - na moje oko robocizna to min. 25zł m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To na tym ostatnim zdjeciu to jest już nałożony tynk????!!!! czy tylko zgruntowana ściana ?? nie to ostatnie zdjęcie to przed tynkiem,ale nie wiem własnie czy już po gruncie,w każdym razie jak porównuję zdjęcia przed tynkiem i po to chyba w podobnym miejscu coś tam nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Na moje oko to sposób zatarcia tynku pod oknem wygląda tak jak by nalożyli najpierw ten mały kawałek , zrobili sobie sniadanie i potem machnęli resztę sciany , ja bym obciążył materiałem na ta ścianę - klej ( bo należałoby wyszpachlować całą ścianę , grunt , tynk i robocizna - na moje oko robocizna to min. 25zł m2 . ja płaciłam za komleksową usługę,nie kupowałam materiału.Za metr coś około 110-120 zł za metr.Umawiałam się za całość.No i zastanawiam się czy upust 4 tys.upustu to ok,? Bowess,kurczę nie wiem czy wypukłe,ale wiem ,że zabrakło im tynku na tym kawałku i dlatego tak się stało. A to co jest nad oknem jest jakieś trochę nie białe tylko mam wrażenie ,że mniej białe-szarawe ,więc ,może przeczuwając ,że mają mało tynku ,rozcieńczyli go? czy to możłiwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Coś tam nie halo bo tak wychodzą łączenia tynku (których nie powinno być widać ) wynikające z ustawienia rusztowania , tak idą podesty w rusztowaniu , ale skoro wykonawca wykonuje takie roboty to powinien wiedzieć jak sobie z tym poradzić , ewidentnie ma albo za mało ludzi albo ci ludzie nie są zgrani , albo to fachowcy z odzysku robiący za 6zł na godzinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 ja płaciłam za komleksową usługę,nie kupowałam materiału.Za metr coś około 110-120 zł za metr.Umawiałam się za całość.No i zastanawiam się czy upust 4 tys.upustu to ok,? Bowess,kurczę nie wiem czy wypukłe,ale wiem ,że zabrakło im tynku na tym kawałku i dlatego tak się stało. A to co jest nad oknem jest jakieś trochę nie białe tylko mam wrażenie ,że mniej białe-szarawe ,więc ,może przeczuwając ,że mają mało tynku ,rozcieńczyli go? czy to możłiwe? Dolewanie wody do tynku to w niektórych przypadkach norma , gdy zaczęły się pojawiać te tynki , sam tak robiłem ale z tym trzeba bylo strasznie uważać , wystarczyło nieraz 50 gram za dużo wlać wody na wiadro i już było za rzadkie .Teraz producenci jakoś sobie radzą i tynki są w miarę jednolitej konsystencji i nie ma potrzeby nic dolewać , a to co widac nad oknem to po prostu fuszera , jeżeli masz tak na wszystkich ścianach to te 4tyś to za malo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 14.12.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Na moje oko to sposób zatarcia tynku pod oknem wygląda tak jak by nalożyli najpierw ten mały kawałek , zrobili sobie sniadanie i potem machnęli resztę sciany.... Efekt, o którym piszesz występuje nad oknem, czyli te lekkie różnice kolorystyczne i nieregularna cieniowana faktura. Natomiast to co widać pod oknem, to efekt dokładania tynku po kilku godzinach lub nawet drugiego dnia. Wyraźnie widać, że kawałek ściany pod oknem był dokładany juz po związaniu tynku. Tak jak napisała autorka - zabrakło zaprawy i dołożyli po jakimś czasie, dlatego tak wyszło. Niestety tynków cienkowarstwowych w ten sposób się łączyć nie da! Jedynym ratunkiem dla tej ściany jest jej ponowne otynkowanie, bo malowanie pozostawi widoczne zgrubienie pod oknem. Koszt ponownego tynkowania 20 - 25 zł/m2 robocizna i około 15 - 20 zł/m2 materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.12.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Mogli skurczybyki choc te odciecie pod oknem zrobić z taśmy , jak ktos umie to robic to na tak niewielkim odcinku naprawdę widac niewiele . Do tego co napisał Lag , to wlasnie pisalem ciut wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jeżeli pozostałe ściany są bez zarzutu (co byłoby miłą niespodzianką przy "szkolnych" błędach popełnionych na tym kawałku), to oczekiwałabym obniżenia ceny o jakieś 45-50zł/m2 x liczba m2 od rogu do rynny, lub ponownego wykonania tynkowania tego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.12.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) inne ściany raczej bez zarzutu,był na początku mały problem z ciemnym tynkiem ,bo coś kolorystycznie nie grało,ale pomalowali i efekt jest taki:coś tam widać.Facet który to robił,mówił ,że jest zdziwiony bo kładł to w jednym czasie ,ale najwyraźniej tynk się trochę kolorystycznie różnił.A numery na pewno były te same.Zresztą mnie to nie obchodziło,bo oni materiały całe załatwiali.Potem ścianę zamalowali. A czym się to przemalowywuje?Bo farba w tym przypadku powinna być też silikonowa,a ja nie sprawdzałam czym to malowali.Dalej coś widać,jak na tym zdjęciu ,ale chyba mało.Okno jest wysokie bo 3 metrowe,i jedna osoba to nakładała. A to jest też powód do czepainia się? spójrzcie Aha a jak to jest ,że raz patrząc na ścianę widziałam płyty styropianowe,ale tylko raz ,bo zwykle tego nie widać,a na ciemnym tynku od północy jak był mróz to było widać oblodzone zarysy płyt. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 15.12.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Na tym szarym?? tak to jest powód do czepiania się , dośc wyraźnie widać podział na trzy pasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 15.12.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Dokładnie! Ten ciemny tynk też jest źle położony! Trzy wyraźne pasy w poziomie, to efekt podsychania tynku w czasie jego nakładania. Jedna osoba nie jest w stanie wykonac jednolitej struktury na takiej powierzchni ściany, szczególnie przy wysokiej temperaturze na zewnątrz. Do tego potrzeba dwóch osób, jedna osoba nakłada tynk, a druga przyciera. Wszystkie poprawki w postaci malowania na tynku silikonowym, powinno się wykonywać także farbami silikonowymi, najlepiej tego samego producenta. Co do malowania poprzedniej ściany to już pisałem - nie da się jej pomalować, bo i tak będzie widać zgrubienie pod oknem (pionowy pas). Tak spartoloną ścianę trzeba otynkować ponownie! Aha a jak to jest ,że raz patrząc na ścianę widziałam płyty styropianowe,ale tylko raz ,bo zwykle tego nie widać,a na ciemnym tynku od północy jak był mróz to było widać oblodzone zarysy płyt. A to jest efekt niestarannie wykonanej izolacji, źle poskładane płyty styropianowe! W wyniku tego powstają tzw. mostki termiczne czyli te widoczne oblodzenia na elewacji. Podejrzewam, że wykonawca w ramach oszczedności położył styropian niefrezowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 15.12.2012 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 no właśnie to przy ustalaniu głupia o tym zapomniałam,teraz wzięłam frezowany.Ale łączenia były piankowaneMyślę,że biały tynk jest ok,ale to może kwestia koloru,bo na kolorze więcej niedociągnięć widać.Aczkolwiek mam spapraną jedną ścianę białą.W zasadzie to czy jest możliwe znalezienie ekipy,któ®a robi wszystko na 100% zgodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts