Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepłe ściany w środku budynku

Recommended Posts

Chodzi mi o to , że jeżeli wszystko pobuduję na płycie, a potem dopiero dam ocieplenie i wylewki, to te ściany w środku będą zimne, prawda?

A znowu zrobienie teraz ocieplenia, izolacji i wylewki końcowej, to "burzą" się instalatorzy, bo nie będzie gdzie chować rur wodnych,CO, kabli itp.

Teraz można pokręcić jeszcze odpływy kanalizy itd, potem już nie(no chyba że kuć)

Jak rozwiązaliście ten problem u siebie, przed ściankami robiliście podłogi na gotowo?

A może nie martwić się aż tak bardzo tymi mostkami?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: bobiczek dnia 2002-06-05 11:06 ]

Trochę chaotycznie napisałeś, chodzi Ci o ścianki na podłodze na gruncie ?

Jeśli tak, to się nie przejmuj, ścianki są cienkie i same w sobie też są rodzajem ocieplenia, grunt też jest izolatorem, a jak się wszystko połączy, to powstanie jedna płaszczyzna o prawie jednakowej izolacyjności

Alanta, to dlaczego Agnicha tak przejmowała się swoim kominem.

Tylko izolacją przeciwwilgociową?

Jaka różnica - nieocieplona ściana na podłodze na gruncie, a np nieocieplony fundament, co ważniejsze w/g ciebie, hmm?

Mnie się widzi że te ściany "ciągną" a przecież nie jest ich mało w domu , prawda?

Beata mówi rozsądnie.

1. Najpierw robisz betonową posadzkę na gruncie, na niej murujesz ściany działowe postawione na izolacji np. z folii. Na tej płycie betonowej można ułożyć wszystkie instalacje.

2. układasz izolację z folii na całej podłodze

3. Ocieplasz styropianem lub twardą watą

4. folia (nie zapomnij o dylatacji!)

5. wylewka ze zbrojeniem

i podłoga i ściany gotowe.

Nie spotkałem się z izolacja styropianem pod ścianą. Chyba nie wytrzyma on pod takim ciężarem.

Tak, Beata ma rację mówiąc o izolacji wilgociowej. Lecz Bobiczkowi chodzi o izolację termiczną ścian wewnętrznych.

Co do stawiania scian na steropianie to jest to niebezpieczna niedorzeczność.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2002-06-06 08:28 ]

Istotnie nie wolno stawiać ścian na izolacji termicznej. Przyznam, że musiałem dwa razy czytać posty żeby sie przekonać że ktoś ma takie pomysły. Teraz nie dziwię się, że domy się walą jeżeli ktoś je buduje niezgodnie z projektem, lub wprowadza swoje "ulepszenia".

Bobiczek - dziwię się że nie dostrzegasz róznice pomiędzy ociepleniem fundamentu i ścian (tylko nie wiem w jakiej technologii tych ostatnich). Ocieplenie fundamentu nawet jeżeli podłoga na gruncie jest niezbędne i powoduje istotne ograniczenie wychładzania gruntu pod domem, a zatem ubytków ciepła, ograniczeniem zjawiska zimnej podłogi. Jeżeli zachowa się ciągłośc izolacji fundament - ściana zewnętrzna otrzymujemy energooszczędny dom. Najłatwiej jest zachować ciągłość izolacji umieszczając ją na zewnątrz ściany fundamentowej przy technologi ściany dwuwarstwowej i pomiędzy ścinką nośną i dociskową fundamentu przy ścianie trójwarstwowej.

Dlaczego mówicie że ściana na styroianie to utopia.

Mój komin stoi na styropianie F-30, bo tak zakładał projekt.

Jest wiązany ze ścianą nośną.

A ścianki działowe też są łączone z nośnymi.

Wowka ma rację.

Chodzi o izolację cieplną , a nie przeciwwilgociową.

Folia czy papa pod tą scianą to żaden izolator ciepła.

Przecież ta ściana w dotyku na pewno będzie zimna.

Bobiczek, nie myl dwóch pojęć. Czym innym jest izolacja p-wilgociowa i z niej nie powinno się rezygnować, porządny murarz bez zaglądanie w projekt zawsze położy papę pod ściankę, nawet na piętrze. Ścianki działowe robi się zwykle z tych samych materiałów, co zewnętrzne, więc mają ten sam wsp. przenikalności cieplnej, tyle że grubość przenikania ciepła rozpatruje się nie po grubości ściany, tylko po wysokości.

Bobiczku - ściana na styropianie jest utopią i to niezwykle grożną dla domowników. Piszesz, że masz zgodnie z planem komin na styropianie? No cóż, wyjścia są dwa:

1. jak powiedział mój architekt który wadliwie zaprojektował więźbę - "CZŁOWIEK JEST OMYLNY",

2. architekt w zgodzie ze znaną sobie sztuką inżynierską uznał, że wystający ze ściany 10-15 cm fragment komina związany na całej swej wysokości ze ścianą "nie ma prawa się wgnieść w podłoże"

W moim projekcie w miejscach gdzie zaprojektowane zostały kominy, poszerzone zostały nawet ławy fundamentowe. W tym przypadku, a jestem o tym całkowicie przekonany, mój architekt nie był omylny.

Zaznaczę, że min. fachowiec od kominka, który chcę postawić w salonie, zaznaczył na posadzce miejsce, gdzie robiąc wylewkę nad styropianem powinienem zrobić podest pod kominek z mocniejszego betonu BEZ STYROPIANU.

Pozdrawiam

jako ciekawostkę można powiedzieć ,że w krajach skandynawskich niektóre fragmenty autostrad są wykonywane na nasypach ze specjalnej odmiany styropianu ze względu na zbyt niską lokalną nośność gruntów.

tak jak zawsze należy dokonać wyboru :

czy chcę mieć popękane i porysowane ściany z możliwością ich wyboczenia i zawalenia(niedopuszczalne)?

czy wolę zapłacić za ewentualne straty ciepła przez ścianki kwotę nie większą niż 5 zł w skali roku?

wybór wydaje się oczywisty

HEJ!

Jestem z wykształcenia konstruktorem i przeraziłem się,że ktoś chce podłożyć styropian pod fundament ściany. A jescze bardziej pod fundament komina! To chyba czarny humor!

Co do izolacji to powinno się ocieplić zewnętrzne ściany fundamentowe. Następnie wykonać normalną izolację cieplną w warstwach podłogowych. Ta druga, w przypadku domów niepodpiwniczonych, jest kilkanaście centymetrów wyżej niż kończy się pionowa izolacja termiczna ścian. To powinno wystarczyć - ściana też jest izolatorem. (Można nie stosować docieplenia ściany betonowej ponad gruntem jeżeli jest ona wystarczająco gruba. Jest to oczywiście trochę teoria bo musiałaby być bardzo gruba).

Poza tym trzeba pamiętać, że temperatura w ziemi rośnie w zależności od głębokości (ziemia też jest izolatorem) i na głębokości posadowienia nigdy nie spada poniżej zera.