Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

normstahl napędy do bram dwuskrzydłowych

Recommended Posts

Witam,

zainteresowałem sie bramami firmy normstahl i wszystko było świetnie aż dowiedziałem się o kosztach siłowników do bramy wjazdowej na posesje.

Bo wypadało by mieć jeden pilot .

O ile magic do bramy segmentowej jest w "Normalej" cenie, o tyle koszt system levo300 to koszt ok 3,5tys. :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Pytanie jeśli ktoś wie co tam jest takiego super ?

Inne firmy maja systemy w granicach 2tys.

No właśnie ale nie do końca. Normstahl ma sterownik magic door control:

http://www.normstahl.pl/pl/produkty/automaty/automaty-do-bram-garazowych/ultra/wyposazenie-dodatkowe.html

I on pokazuje położenie bramy, niestety tylko garażowej.

Zresztą co to za filozofia aby informować o stanie bramy, obojętnie jakiej. Przecież się ustala wychylenia krańcowe. Jest informacja, że to koniec. Czemu nie można tej informacji wysłać gdzie się chce?

słuchaj mówimy o standardzie napędów czy o opcjach dodatkowych ???

Hormann ma opcję bi-secur opcję odczytu położenia bramy ale tylko za pomocą pilota .

Napisałem Ci że sygnał wyciągniesz z każdego urządzenia tylko potrzebujesz co czymś odebrać a ty mi podajesz dodatkową opcję normstala .

Każdy napęd hormanna ma przekaźniki NO/NC z których można "wziąść " sygnał położenia bramy i wprowadzić do obojętnie jakiego urządzenia nadzorującego.

Proponował bym najpierw zainteresować się warunkami zabudowy owych napędów , jak napisałem wcześniej będziesz miał problem ze słupkami i furtką a potem takimi pierdołami jak kontrola zamknięcia

Zerknij na warunki zabudowy rotamatica poniżej

Blacha montażowa do słupka ma około 6cm szerokości czyli wymagane minimalne 10cm od osi zawiasu do osi napędu + mniej więcej 3/4 blachy..

Co nam daje od osi zawiasu mniej więcej 13cm w stronę furtki będzie się kończyła blacha montażowa ,z kolei z drugiej strony jak dobrze widzę napęd będzie u sąsiada.

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez sikorb

No niestety warunki są jakie są. Jednak po jednej jak i drugiej stronie to nadal moja działka. na szczęście :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/ogrodzenie/ogrodzenie11.jpg

W innej lokalizacji mam stary napęd nice wingo. I tam dokładnie jest tak samo, furtka itd. Teraz trochę ciemno aby robić fote.

W hormann właśnie czytałem ze to tylko można sprawdzić przez pilot a to mało. A już byłoby super.

W hormann właśnie czytałem ze to tylko można sprawdzić przez pilot a to mało. A już byłoby super.

Jakieś 1,5 miesiąca temu hormann wprowadził napędy v3 i nowe piloty z kodowaniem i właśnie opcją bi-secur

Jutro będę w siedzibie hormanna i się dowiem coś więcej bo jak na razie sam się uczę nowych napędów v3 do bram garażowych bo całkiem inaczej wygląda programowanie tego ustrojstwa :)