pionek 15.12.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, mam do wymiany w trzech balkonach okna wraz z drzwiami ( PCV). Podjąłem decyzje że będą to z pakietem trzech szyb oraz kolor złoty dąb na zewnątrz. Drzwi balkonowe to 80x230 i nie wiem na jakie się zdecydować, mianowicie chodzi o szybę czy dać jedną cała dużą czy może wstawić belkę poziomą i będą dwie mniejsze. Tak sobie kombinuje ze jeśli na zewnątrz jest kolor to może być rama bardziej nagrzewana przez słońce i czy pojedyncza tafla szyby nie będzie bardziej narażona na pęknięcie przez występujące naprężenia? Co byście mi doradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.12.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Z szybą to kombinujesz niepotrzebnie. Z nagrzewaniem profili już nie. Poprzeczka na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 15.12.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Z szybą to kombinujesz niepotrzebnie. Z nagrzewaniem profili już nie. Poprzeczka na pewno nie zaszkodzi. Z szybą kombinuję? To znaczy pod jakim względem że to pakiet trzech szyb czy może ze mam nieuzasadnione obawy o pękanie pojedynczej tafli pakietu truj-szybowego na skutek naprężeń. Dwa balkony mam od południa a trzeci od zachodu, te od południa są wiec dość nasłonecznione. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez pionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.12.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Finlandia, co możesz napisać o oknach VETREX? Interesują mnie ich potwierdzone dokumentacją techniczną parametry ram, skrzydeł, itp itd... Wiem, że to Twój chleb powszedni, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.12.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, mam do wymiany w trzech balkonach okna wraz z drzwiami ( PCV). Podjąłem decyzje że będą to z pakietem trzech szyb oraz kolor złoty dąb na zewnątrz. Drzwi balkonowe to 80x230 i nie wiem na jakie się zdecydować, mianowicie chodzi o szybę czy dać jedną cała dużą czy może wstawić belkę poziomą i będą dwie mniejsze. Tak sobie kombinuje ze jeśli na zewnątrz jest kolor to może być rama bardziej nagrzewana przez słońce i czy pojedyncza tafla szyby nie będzie bardziej narażona na pęknięcie przez występujące naprężenia? Co byście mi doradzili? Tafla szkła ma prawo pęknąć w momencie kiedy profil wygnie się przekraczając pewną graniczną wartość. Czyli wygeneruje naprężenia destrukcyjne na szybę. Aby to zniwelować w konstrukcjach PVC stosuje się min. poprzeczką zwaną też szprosem, przewiązką. Obowiązkowo producent powinien zastosować otwory dekompresyjne w skrzydłach. Konstrukcje drewniane czy aluminiowe rzadko potrzebują tego typu zabezpieczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Pionek, Kombinujesz z szybą - chcesz wyważyć otwarte drzwi. Od wielu lat pdoucenci robią okna balkonowe PCW bez poprzeczek i nie mają obaw o szyby. Co najwyzej o sztywność całości. Jak się wygnie to może być mniej szczelne. GraMar; jesteśw małym błędzie - to nie jest moja najważniejsza część oferty. Mam inne miłości niż V. Ale przyznaję - ostatnio V z trzeciej marki w mojej ofercie mocno przesuwa się do przodu.. A co myślę?. Jak bym znał lepszą propozycję, to bym je oferował. W papiery wierzę - nie są jakieś niewiarygodne. Opublikowane, przebadane. Poza tym pod tym względem ufam oknotestowi - ten portal "kocha się" w tym zagadnieniu. Ja wolę sprawdzać fabrykę od strony współpracy,okno podotukać w praktyce, na budowie. I nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.12.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 GraMar; jesteśw małym błędzie - to nie jest moja najważniejsza część oferty. Mam inne miłości niż V. Ale przyznaję - ostatnio V z trzeciej marki w mojej ofercie mocno przesuwa się do przodu.. A co myślę?. Jak bym znał lepszą propozycję, to bym je oferował. W papiery wierzę - nie są jakieś niewiarygodne. Opublikowane, przebadane. Poza tym pod tym względem ufam oknotestowi - ten portal "kocha się" w tym zagadnieniu. Ja wolę sprawdzać fabrykę od strony współpracy,okno podotukać w praktyce, na budowie. I nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Weź mi wytłumacz, o co chodzi? -1/ VEKA to producent profili czy także stolarki?? -od VEKI kupują także inni producenci ich profile i montują swoje okna pod swoimi nazwami? - Czytając dokładnie stronę VEKI znajduję tam jakby okna winergetic, to chyba o to chodzi? -w tym wątku jest krytyka platinum , to jaki byłby z tego profil w ofercie VEKA? http://www.forumbudowlane.pl/vt/33236/0/oknoplast-nigdy-wiecej?postdays=0&postorder=asc A jaki z tego byłby profil w VETREXie-gdzie ich ofertę można dokładnie obczytać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 W papiery wierzę - nie są jakieś niewiarygodne. Opublikowane, przebadane. Poza tym pod tym względem ufam oknotestowi - ten portal "kocha się" w tym zagadnieniu. Ja wolę sprawdzać fabrykę od strony współpracy,okno podotukać w praktyce, na budowie. I nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Fin wbrew pozorom ja też nie ślęczę wyłącznie nad papierami. W praktyce to jest tak, że jeśli najpierw dotykam, to później wolę upewnić się, że mnie dotyk nie myli. A jeśli najpierw o czymś czytam, to później lubię dotknąć i zobaczyć osobiście. Nie zawsze to możliwe, ale na ogół producenci ( z małymi wyjątkami) już za bardzo nie protestują przeciwko takiemu mojemu podejściu do okien. A co do pytania Interesują mnie ich potwierdzone dokumentacją techniczną parametry ram, skrzydeł, itp itd... To właśnie wszedłem w posiadanie bardzo ciekawych badań obiektowych wykonanych przez Vetrex, ale więcej o tym będzie dopiero w nowym roku. Teraz jak Chuck, pakuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionek 16.12.2012 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wypowiada się tu kilka osób z branży, a ja trochę zielony jetem wiec mam do nich pytanie czy decydując się na okna Oknoplastu PLATINIUM Evolution2 nie funduje sobie czasem problemów? W sieci można wyczytać ze drożyznę mają, oraz kilka wypowiedzi rozczarowanych klientów. W oknotescie ta firma jakoś blado wypadała chociaż nie z tym profilem. Jestem tuz przed podpisaniem umowy a jak człowiek zielony to zaczynają rozterki targać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 PE2 złe chyba nie są. Ale można znaleźć lepsze jesli komuś zależy na "osiągach". Gra Mar - tak jak myślisz - Veka to producent profili i "takie okna" robi wiele firm i w kraju. Winergetic to nic innego, jak okno zrobione na bazie profila Veka Softline82.Oferta okien Vetrexu jest tu :http://www.vetrex.com.pl/oferta/okna-premium.htmlW zakladkach "dokumenty" są podstawowe "papiery" za m.in które Oknotest daje punkty. To uczciwe podejście - są wyniki, niezłe, to czemu je chować w szafie? A tak każdy je może sobie sprawdzić - by wiedzieć, że jakieś U podane przez sprzedawcę przy wycenie ma oparcie w rzeczywistości. Ps. Test, ale ja jestem pełen podziwu, że masz tyle wytrwałości by śledzić te wszystkie zagadnienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.12.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Producentów profila PVC ( tłocznia )i jednocześnie okien/drzwi jest CHYBA tylko 2 w Polsce - Dobroplast i Drutex.Hut szkła i jednocześnie producentów szyb zespolonych jest 3 - Sanit-Gobain, Pilkington, AGCProducentów szyb i jednocześnie okien jest kilku: Oknoplast Kraków, Drutex, Dobroplast, Eko-Okna. i taki z Kazimierzy ale nie pamiętam nazwyProducentów okuć i jednocześnie producentów okien: tylko ROTOProducent profili aluminiowych i jednocześnie producent okien/drzwi: tylko ALUPROF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts