GraMar 15.12.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Przebiegłam się po kilku miejscach sprzedaży i nawet koloru nie mogę skompletować! Tak mam: parter: 2xokna garażowe 120cmx105cm pojedynczy wjazd do garażu-brama uchylna czy segmentowa?, drzwi balkonowe 230cm wysx180cm szer z okienkiem 148x90cm, okno wys148x180cm szerokie ; okno jw pokój okno jw kuchnia drzwi wejściowe 130cmx 230cm; wejście do kotłowni -drzwi 200x100cm +okno 90cm szerx90cm wysokie. Piętro: okno na półpiętrze 90cm szerx148wys; drzwi balkonowe szer180cmx230cm /?/; okno 180cm szerokiex148cm wysokie=sztuk 5 okna dwa strychowe niedzielone 120cm szerx105cm wysokości Jak się do tego zabrać????????? Od czego zacząć??????? Wiem tylko, że będzie to PVC, drewniane wspominam jako wakacje przy konserwowanych oknach Rodziców... Byłam w Oknoplaście. Po pomiarze uzmysłowiłam sobie, jaki to temat-rzeka, ile to przedokiennych decyzji trzeba podjąć: wysokość ociepleń na parterze, co będzie na wylanych betonowych schodach-wysokość czegoś do położenia, jak będzie i czym zrobione w garażu, czy będzie wyłożone piętro styropianem i jakiej grubości, itd itp Co jeszcze zaplanować? Edytowane 15 Grudnia 2012 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.12.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) tak na szybko to poziom ostatecznej podłogi vs wysokość blatu kuchennego ( poziom) vs parapet okienny i de facto poziom wszytkich okien sąsiadujących na elewacji z oknem kuchennym. Czyli dobrze by było żeby te wszystkie okienka były jednej wysokości Acha jeszcze musisz się przyjrzeć, czy jaki jest górny poziom drzwi wejściowych vs wysokość okien na elewacji z drzwiami.. Często jest inny i niby to się podoba ale czy Ty to akceptujesz. Mnie się nie podoba, Dalej - czy drzwi zewnętrzne mają być też z PVC czy nie. Jeśli nie to kolor drzwi zewnętrznych będzie trudno dobrać taki sam drewna i pvc. Poza tym te dwa rózne od siebie materiały starzeją się inaczej. Widać różnicę już po 3 sezonach letnich !!! Jeśli akceptujesz inny kolor drzwi zewnętrznych versu okna to czy będą do siebie pasować kolorystycznie. Ale zacznij od tego czy kolor ram okiennych i bramy garażowej ma pasować do elewacji czy dachu - do czegoś musi aby to się wszystko kupy trzymało. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.12.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 ...a może okna dwukolorowe - z zewnątrz inny i wewnątrz ? Jakie są trendy modowe - wiesz ? Czy są one zbieżne z Twoim gustem ? Dom dla przeważającej większości to impreza życia. Z Twojego postu wynika, że martwisz się czy Twoja impreza zakończy się szczęśliwym powrotem do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.12.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Kolor okien i bramy trzeba jakoś dopasować do elewacji i koloru dachu. Ja mam dach ciemny, grafitowy. Praktycznie czarny. Teraz chyba musze zrobić jasną elewacje...A okna.... nie wiem... może orzech ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.12.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Kolor okien i bramy trzeba jakoś dopasować do elewacji i koloru dachu. Ja mam dach ciemny, grafitowy. Praktycznie czarny. Teraz chyba musze zrobić jasną elewacje... A okna.... nie wiem... może orzech ? Słuchaj - nie wiem jaki masz gust Ja bym dobierał okna, drzwi bramy do koloru elewacji a kolor elewacji do dachu. Mocno pomocną w tej kwestii są strony www producentów tynków czy farb fasadowych. Mają takie sprytne programiki, które kolorują elementy elewacji (okna też) łącznie z dachem. Wujek google i do przodu - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.12.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Bardzo dziękuję za Wasze rady, ale jedyną moją stałą jest kolor klinkierowych cegieł na kominach- Roben nr 38, różne odcienie czekoladowe /mniam/ i chciałabym te kolory zachować w nast elementach elewacji budynku. Następnym posunięciem w tym kierunku powinno być pokrycie blachą/znam opinie forumowiczów-dlaczego blacha na nowym dachu- a dlatego, że te grunty są paskudne i obłudne.../. Problemów ze stolarką jest więcej- potrzebuję od ulicy porządnego zestawu: dwuskrzydłowe drzwi balkonowe z klamką lub uchwytem, podwójnym zamkiem plus do tego jest okienko/!!!!!!!!!/ Zanosi się na zestaw biały, bo białe to białe bez względu na to czy aluminium ocieplane-ale jak użytkuje się i wygląda po kilku latach biała brama garażowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.12.2012 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 601 709 703 [email protected] Czy mógłbyś podesłać mi trochę fotek z daszkami nadwejściowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.12.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Jak się do tego zabrać????????? Od czego zacząć??????? Wiem tylko, że będzie to PVC, drewniane wspominam jako wakacje przy konserwowanych oknach Rodziców... Byłam w Oknoplaście. Po pomiarze uzmysłowiłam sobie, jaki to temat-rzeka, ile to przedokiennych decyzji trzeba podjąć: wysokość ociepleń na parterze, co będzie na wylanych betonowych schodach-wysokość czegoś do położenia, jak będzie i czym zrobione w garażu, czy będzie wyłożone piętro styropianem i jakiej grubości, itd itp Co jeszcze zaplanować? To nie Ty powinnaś planować. Odpowiedzi na większość tych pytań powinny być w Twoim projekcie! Nie potrafisz ich odczytać - poproś swojego kierownika budowy, fachowca. Kolory - tu już odpowiedzi nie ma. Jest kilka szkół na dobór okien: takie jak dach /czyli szare/ orzech, złoty dąb lub bardzo jasne. Ogromna rozbieżnosć, ale istotne, by każdy był zadowolony ze swoich decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.12.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Czy mógłbyś podesłać mi trochę fotek z daszkami nadwejściowymi? Do usług http://www.jawaryn.pl/daszki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.12.2012 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dzięki, piękne-szczególnie na fotce nr 2 i te drzwi... A jak toto uwiesić-przed czy po wykonaniu ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.12.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To nie Ty powinnaś planować. Odpowiedzi na większość tych pytań powinny być w Twoim projekcie! Nie potrafisz ich odczytać - poproś swojego kierownika budowy, fachowca. Kolory - tu już odpowiedzi nie ma. Jest kilka szkół na dobór okien: takie jak dach /czyli szare/ orzech, złoty dąb lub bardzo jasne. Ogromna rozbieżnosć, ale istotne, by każdy był zadowolony ze swoich decyzji. Na razie leży papa Zima mnie wyprzedziła i odpuściłam nierówny pojedynek. Dzięki, przejrzę projekt, ale w nim dot. okien są takie numery, np. [015], [036]. Reszta to projekt/opasła księga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Poziomy podłóg są zwykle w rzutach pionowych. W tym roku miałem skuchę - przyjęlliśmy z Klientem jakiś poziom ocieplen w garażu. Zgadzało się z wykonaniem otworow przez murarza.. a projekcie było wyraźnie napisane jak mają tam wyglądać warstwy na podłodze.Nie znaczy to, że trzeba w nie ślepo wierzyć, ale jakieś założenia zrobił projektant i może to służyć za dobry punkt wyjścia i odniesienia do wykonania na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.12.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dzięki, piękne-szczególnie na fotce nr 2 i te drzwi... A jak toto uwiesić-przed czy po wykonaniu ocieplenia? Obowiązkowo po wykonaniu całkowitego docieplenia ( łącznie z malowaniem ). Musisz tylko pamiętać jaka jest grubość docieplenia oraz z jakiego materiału masz wykonaną ścianę ( cegła, bloczek itp..). Okucia są ze stali nierdzewnej także spokojnie konstrukcja przeżyje Inwestora Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.12.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ciekawe co słychać u Forumowiczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.12.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ciekawe co słychać u Forumowiczki Leży sobie w 40oC :(/dane z termometru- pod pachą/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.12.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 GraMar tak wyglądają ROLETY ANTYWŁAMANIOWE z prawdziwego zdarzenia czyli atestowane ! http://justart.nazwa.pl/pl/photogallery.php?album_id=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 13.01.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ciekawe co słychać u Forumowiczki Kicham, prycham i kaszlę jeszcze jak z rakowskim, ale nęka mnie pytanie-ile może kosztować NETTO okno /otwór w budynku szer ok 1780mm x wysokość ok 1480mm/ profil 6-komorowy 3-szybowy, białe, może na bazie /podobny do alphaline90, podział 2/3, jedno skrzydło otwierane a drugie otwierano-uchylne, bez bajerów, standard. Może ktoś podpowie...proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts