Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolory bram garażowych i okien

Recommended Posts

Witam.

Przebiegłam się po kilku miejscach sprzedaży i nawet koloru nie mogę skompletować!

Tak mam:

parter:

2xokna garażowe 120cmx105cm

pojedynczy wjazd do garażu-brama uchylna czy segmentowa?,

drzwi balkonowe 230cm wysx180cm szer z okienkiem 148x90cm,

okno wys148x180cm szerokie ;

okno jw pokój

okno jw kuchnia

drzwi wejściowe 130cmx 230cm;

wejście do kotłowni -drzwi 200x100cm +okno 90cm szerx90cm wysokie.

Piętro:

okno na półpiętrze 90cm szerx148wys;

drzwi balkonowe szer180cmx230cm /?/;

okno 180cm szerokiex148cm wysokie=sztuk 5

okna dwa strychowe niedzielone 120cm szerx105cm wysokości

Jak się do tego zabrać?????????

Od czego zacząć???????

:bash:

Wiem tylko, że będzie to PVC, drewniane wspominam jako wakacje przy konserwowanych oknach Rodziców...

Byłam w Oknoplaście.

Po pomiarze uzmysłowiłam sobie, jaki to temat-rzeka, ile to przedokiennych decyzji trzeba podjąć:

wysokość ociepleń na parterze,

co będzie na wylanych betonowych schodach-wysokość czegoś do położenia,

jak będzie i czym zrobione w garażu,

czy będzie wyłożone piętro styropianem i jakiej grubości,

itd itp

Co jeszcze zaplanować?

:(

Edytowane przez GraMar

tak na szybko to poziom ostatecznej podłogi vs wysokość blatu kuchennego ( poziom) vs parapet okienny i de facto poziom wszytkich okien sąsiadujących na elewacji z oknem kuchennym. Czyli dobrze by było żeby te wszystkie okienka były jednej wysokości :)

Acha jeszcze musisz się przyjrzeć, czy jaki jest górny poziom drzwi wejściowych vs wysokość okien na elewacji z drzwiami.. Często jest inny i niby to się podoba ale czy Ty to akceptujesz. Mnie się nie podoba,

Dalej - czy drzwi zewnętrzne mają być też z PVC czy nie. Jeśli nie to kolor drzwi zewnętrznych będzie trudno dobrać taki sam drewna i pvc. Poza tym te dwa rózne od siebie materiały starzeją się inaczej. Widać różnicę już po 3 sezonach letnich !!! Jeśli akceptujesz inny kolor drzwi zewnętrznych versu okna to czy będą do siebie pasować kolorystycznie.

Ale zacznij od tego czy kolor ram okiennych i bramy garażowej ma pasować do elewacji czy dachu - do czegoś musi aby to się wszystko kupy trzymało.

Edytowane przez Charlie

Kolor okien i bramy trzeba jakoś dopasować do elewacji i koloru dachu.

Ja mam dach ciemny, grafitowy. Praktycznie czarny.

Teraz chyba musze zrobić jasną elewacje...

A okna.... nie wiem... może orzech ?

Słuchaj - nie wiem jaki masz gust :)

Ja bym dobierał okna, drzwi bramy do koloru elewacji a kolor elewacji do dachu.

Mocno pomocną w tej kwestii są strony www producentów tynków czy farb fasadowych. Mają takie sprytne programiki, które kolorują elementy elewacji (okna też) łącznie z dachem.

Wujek google i do przodu - powodzenia :)

Bardzo dziękuję za Wasze rady, ale jedyną moją stałą jest kolor klinkierowych cegieł na kominach- Roben nr 38, różne odcienie czekoladowe /mniam/ i chciałabym te kolory zachować w nast elementach elewacji budynku.

Następnym posunięciem w tym kierunku powinno być pokrycie blachą/znam opinie forumowiczów-dlaczego blacha na nowym dachu- a dlatego, że te grunty są paskudne i obłudne.../.

Problemów ze stolarką jest więcej- potrzebuję od ulicy porządnego zestawu: dwuskrzydłowe drzwi balkonowe z klamką lub uchwytem, podwójnym zamkiem plus do tego jest okienko/!!!!!!!!!/ Zanosi się na zestaw biały, bo białe to białe bez względu na to czy aluminium ocieplane-ale jak użytkuje się i wygląda po kilku latach biała brama garażowa :bash:

Jak się do tego zabrać?????????

Od czego zacząć???????

:bash:

Wiem tylko, że będzie to PVC, drewniane wspominam jako wakacje przy konserwowanych oknach Rodziców...

Byłam w Oknoplaście.

Po pomiarze uzmysłowiłam sobie, jaki to temat-rzeka, ile to przedokiennych decyzji trzeba podjąć:

wysokość ociepleń na parterze,

co będzie na wylanych betonowych schodach-wysokość czegoś do położenia,

jak będzie i czym zrobione w garażu,

czy będzie wyłożone piętro styropianem i jakiej grubości,

itd itp

Co jeszcze zaplanować?

:(

To nie Ty powinnaś planować. Odpowiedzi na większość tych pytań powinny być w Twoim projekcie! Nie potrafisz ich odczytać - poproś swojego kierownika budowy, fachowca.

Kolory - tu już odpowiedzi nie ma. Jest kilka szkół na dobór okien: takie jak dach /czyli szare/ orzech, złoty dąb lub bardzo jasne. Ogromna rozbieżnosć, ale istotne, by każdy był zadowolony ze swoich decyzji.

To nie Ty powinnaś planować. Odpowiedzi na większość tych pytań powinny być w Twoim projekcie! Nie potrafisz ich odczytać - poproś swojego kierownika budowy, fachowca.

Kolory - tu już odpowiedzi nie ma. Jest kilka szkół na dobór okien: takie jak dach /czyli szare/ orzech, złoty dąb lub bardzo jasne. Ogromna rozbieżnosć, ale istotne, by każdy był zadowolony ze swoich decyzji.

Na razie leży papa :( Zima mnie wyprzedziła i odpuściłam nierówny pojedynek.

Dzięki, przejrzę projekt, ale w nim dot. okien są takie numery, np. [015], [036].

Reszta to projekt/opasła księga.

Poziomy podłóg są zwykle w rzutach pionowych. W tym roku miałem skuchę - przyjęlliśmy z Klientem jakiś poziom ocieplen w garażu. Zgadzało się z wykonaniem otworow przez murarza.. a projekcie było wyraźnie napisane jak mają tam wyglądać warstwy na podłodze.Nie znaczy to, że trzeba w nie ślepo wierzyć, ale jakieś założenia zrobił projektant i może to służyć za dobry punkt wyjścia i odniesienia do wykonania na budowie.

Dzięki, piękne-szczególnie na fotce nr 2 i te drzwi...

A jak toto uwiesić-przed czy po wykonaniu ocieplenia?

Obowiązkowo po wykonaniu całkowitego docieplenia ( łącznie z malowaniem ).

Musisz tylko pamiętać jaka jest grubość docieplenia oraz z jakiego materiału masz wykonaną ścianę ( cegła, bloczek itp..).

Okucia są ze stali nierdzewnej także spokojnie konstrukcja przeżyje Inwestora :)

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
ciekawe co słychać u Forumowiczki :)

Kicham, prycham i kaszlę jeszcze jak z rakowskim, ale nęka mnie pytanie-ile może kosztować NETTO okno /otwór w budynku szer ok 1780mm x wysokość ok 1480mm/ profil 6-komorowy 3-szybowy, białe, może na bazie /podobny do alphaline90, podział 2/3, jedno skrzydło otwierane a drugie otwierano-uchylne, bez bajerów, standard.

Może ktoś podpowie...proszę. :rolleyes: