Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NAJCIEPLEJSZE konstrukcje okien i drzwi

Recommended Posts

Wchodzi na rynek nowa konstrukcja okna gdzie skrzydło jest okutą szybą zespoloną bezramową.

A więc liczy się tylko U szyby jako konstrukcji okna.

Tylko ościeżnica - mocno kompaktowa, jest wykonana z dotychczasowych materiałów - drewno,pvc czy aluminium.

Tak patrzę na fotę referencyjną to w sumie jakiś specjalnego umaszynowienia to nie trzeba do tego typu konstrukcji.

W sumie to w większym garażu można produkować :)

Na tę chwilę dostępność tylko za Odrą.

Witam

1. Klikasz dodaj zdjęcie.

2. Wybierz pliki.

3. Wybierasz miejsce gdzie jest zdjęcie /może być na Twoim kompie lub np. ze strony www wtedy wklejasz URL

4. Po wybraniu pliku naciskasz Dodaj plik.

I gotowe.

A poniżej instrukcja specjalnie dla Ciebie z obrazkami :D

zgadza się ale .... jeżeli zdjęcia jest "za duże" należy je "zmniejszyć", "odchudzić"

Pozdrawiam

1. Klikasz dodaj zdjęcie.

2. Wybierz pliki.

3. Wybierasz miejsce gdzie jest zdjęcie /może być na Twoim kompie lub np. ze strony www wtedy wklejasz URL

4. Po wybraniu pliku naciskasz Dodaj plik.

I gotowe.

A poniżej instrukcja specjalnie dla Ciebie z obrazkami :D

nie mam teh cholernej ikonki " Dodaj zdjęcie"

Rozumiem, że powinna być na otwartej stronie FM ?

Niech któryś z Was poda mi jakiegoś maila -wyślę i sam opublikuje na FM.

Witam

michał czekamy:)

czekacie ? na mnie ? to miło :)

fotka ciekawa, faktycznie z typowego okna to tam zostało niewiele, biorąc pod uwagę siłę profilodawców to będzie ciężko im zrezygnować z 60% wagi :) bo tak na oko to faktycznie tyle tam zostało, skrzydło to faktycznie rameczka wokół szyby i minimalistyczna rama.

Wygląda to na "otwieranie" szklanej ściany - pewnie sprawdzi się w nowoczesnych biurowcach zastępując alu alu ...

eeee zresztą zobaczcie, mam nadzieję, że Charlie się nie pogniewa :)

OKNO.jpg

pozdrawiam

W drewnie też można w ten sposób wykonać tę konstrukcję.

Szkło oczywiście hartowane z sitodrukiem po obwodzie maskującym szczeliwo + nawiercone otwory pod klamkę. Zewnętrzna tafla większa niż wewnątrzna - wymuszenie przylgi. Uszcelki w ościeżnicy ale ... największa zagadka to sposób mocowania okuć. Myślę, że wtapia się w szczeliwo na etapie produkcji szyby nagwintowane wkładki pod śruby mocujące okucie. Identycznie obsadza się elementy mocujące w szkleniu strukturalnym pod fasady

Dzwonię do Roto bo to chyba ich okucie.

Współczynnik U szyby jest U całego okna - ta kompaktowa ościeżnica robi akademickie róznice :)

Panowie! Taka konstrukcja skrzydła i sposób szklenia znany jest od lat i bez problemu dostępny także w Polsce. Oczywiście nie u wszystkich:-). Okienko, na zdjęciu wygląda na konstrukcję aluminiową, więc zachwyty nad przenikalnością cieplną powinny być umiarkowane. Jeśli to... tworzywo, to kariery okieneczku przy tej konstrukcji ramy nie wróżę.

....Jeśli to... tworzywo, to kariery okieneczku przy tej konstrukcji ramy nie wróżę.

A dlaczego ?

Cokolwiek nie przykleisz to tylko po to żeby wymusić przylgę pod ościeżnicę i CHYBA pod zawiasy okuć ale tego nie jestem pewien.

W tej konstrukcji nośną konstrukcją skrzydła jest szyba !